Skip to main content

Toaleta viitorului! Invenţia unui tânăr din România, pentru care se bat firme din Polonia şi Australia

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Start-up-ul ARIDA CULTUS este primul proiect ecologic din România ce va scoate pe piață o toaletă ecologică uscată modernă, destinată evenimentelor, dar și uzului personal.

Toaleta folosește rumegușul ca agent de încărcare, are un sistem de funcționare mecanizat și un design ultramodern, iar iniţiatorul proiectului este Teodor Gomboș, un tânăr din Oradea, preocupat de problemele de mediu.

CITEŞTE ŞI: UVT se remarcă prin dezvoltarea infrastructurii ecologice și se clasează în rezultatele UI GreenMetric World University Ranking 2022

Şi cum stațiile de epurare a apelor uzate reprezintă una dintre cele mai poluante industrii din lume, Teodor a căutat o alternativă la toaletele clasice.

A inventat toaleta uscată, care poate economisi până la 25.000 l de apă/an şi care funcţionează pe bază de rumeguş.

“Toaleta uscată Arida Cultus are însă și alte avantaje pe lângă cele ale oricărei alte toalete uscate. Designul, realizat de către Vasilatos Ianis, pornește de la modelul clasic al toaletei ecologice căruia i s-au adus îmbunătățiri de ordin tehnic, dar și de imagine. Astfel, toaleta Arida Cultus are senzori de mișcare, un sistem automat ce eliberează rumeguș din rezervor după fiecare utilizare a toaletei, dar și un design ultramodern. Culoarea intensă, acoperișul care permite pătrunderea luminii naturale, dar și benzile LED amplasate atât în interior, cât și în exterior, îi conferă toaletei un aer futurist și atractiv”, spune Teodor Gombos.

Prototipul a fost deja fabricat și primele fotografii ale toaletei uscate Arida Cultus au fost postate pe paginile de Social Media ale start-up-ului, împreună cu informații despre modul de funcționare a toaletei și conceptul din spatele produsului.

De asemenea, primele serii mari ale toaletei se află deja în producție.

Toaleta uscată poate fi închiriată pentru evenimente, pentru festivaluri, târguri de Crăciun sau șantiere, ca și orice altă toaletă ecologică, dar poate fi și cumpărată.

CITEŞTE ŞI: Cartea de Aur a Filarmonicii din Timişoara şi-a recăpătat strălucirea de odinioară, cu ajutorul restauratorilor de la Muzeul Naţional

Preţul unei astfel de toalete este de 4.200 de euro, iar câteva firme din Polonia şi Australia s-au arătat interesate de inovaţia orădeanului.

Pentru oricare dintre variante se optează, firma producătoare asigură mentenanța, colectarea deșeurilor și supervizarea constantă a produsului.

Detalii: www.aridacultus.com

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.