Skip to main content

Ținuturile joase, spectacolul adaptat de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine pe scena Teatrului German

Teatrul German de Stat Timișoara anunță că Ținuturile joase, unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul TGST, adaptat în 2012 de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine pe scenă începând cu data de 23 noiembrie, ora 19.30.

Următoarea reprezentație va avea loc a doua zi, în 24 noiembrie, de la aceeași oră.  

Când volumul de proză al Hertei Müller, Ținuturile joase, a apărut la Editura Kriterion Verlag din București, în 1982, toți cei interesați de literatura româno-germană și-au dat seama că pe mica scenă literară și-a făcut loc o autoare de excepție. Pentru comunitățile șvabilor din întreg Banatul, însă, cartea a fost considerată scandaloasă. Publicarea acesteia în 1984 la editura Rotbuch Verlag din Berlin a avut parte de o primire senzațională.

Cartea descrie viața unui sat din Banatul șvăbesc din perspectiva unui copil. Nu există nicio poveste, nu există individualitate în personaje, iar descrierea este anti-idilică. Copilul trăiește lumea ca pe o folie în spatele căreia se ascund cruzimea, aderența încăpățânată la valorile tradiționale și simpatia pentru naziști. Discursul este critic, radical și poetic.

În 2012, Niky și Ursula Wolcz și scenograful Helmut Stürmer au reușit să „traducă” imaginile lingvistice cu ajutorul mijloacelor teatrale, producția bazându-se și pe alte texte din volumul de proză. Apare aici și dictatura, care abia mai târziu a devenit o temă în opera Hertei Müller. Cu toate acestea, refacerea producției nu caută să se confrunte cu lumea apăsătoare care nu mai există. Satul din Banat a devenit de mult timp o metaforă.

„Ceea ce frapează la Ținuturile joase este perspectiva particulară a copilului, care este însă întotdeauna dublată de reflecția critică. Există doi naratori care sunt mereu implicați, cel subiectiv și cel obiectiv, care constituie caracterul extrem de teatral. Limbajul poetic al Hertei Müller este ca o mască în spatele căreia se ascunde ceva, dar care capătă o viață proprie, devenind atât purtătorul acțiunii, cât și o referință clară asupra personajului care vorbește. ”, a spus Niky Wolcz despre volumul de proză scurtă Ținuturile joase.

Cu: Isa Berger, Mina Șelariu (invitat), Ioana Iacob, Alexandru Mihăescu, Ida Jarcsek-Gaza, Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Daniela Török, Simona Vintilă, Daniel Ghidel, Harald Weisz, Silvia Török, Tatiana Sessler-Toami, Yannick Becker, Rareș Hontzu, Boris Gaza, Radu Brănici, Ștefan Bogdan (invitat), Isolde Cobeț, Olga Török, Richard Hladik, Dana Borteanu, Aida Olaru, Alma Diaconu.

Orchestra: Ioana Varadi – percuție; Aurel Pișleagă – trompetă; Sorin Steia – acordeon; Emil Zău – trompetă; Titus Sărăcuț – tubă

Apariţii în secvenţele de film: Josef Kradi (invitat), Teodora Dan (invitat), Thomas Griesbacher (invitat), Emilian Roşculescu (invitat)

În alte roluri în secvenţele de film: Eva Bancea (invitată), David Dămăcuș (invitată), Ema Diaconescu (invitată), David Săracu (invitată), Luca Săracu (invitată), Antonia Șurianu (invitată)

Co-regie: Ulla Wolcz (invitată) • Decorul & Light-Design: Helmut Stürmer Costumele: Fehervári Zsolt (invitată) • Regia filmului: Bogdan George Apetri (invitat) • Dramaturgie: Valerie Seufert • Asistenți de regie: Isolde Cobeț, Harald Weisz • Îndrumarea copiilor: Isolde Cobeț • Noi înregistrări de film pentru versiunea 2023: Cristian Ienciu • Asistent scenografie: Fehervári Zsolt (invitat) • Asistent costumier: Dana Borteanu • Regie tehnică: Costinel Stănescu • Machiaj: Bojița Ilici, Adriana Unguraș (invitată) • Consiliere coregrafică: Tiberiu Palikucsan (invitată), Edith Singer (invitată) • Asistent coregrafie: Olga Török • Consiliere etnografică: Edith Singer (invitată).

Mai multe detalii, aici: https://www.teatrulgerman.ro/ro/reprezentatii/tinuturilejoaserefacere/

Biletele se pot achiziționa de la agenția TGST (str. Alba Iulia, nr.2) sau online de aici.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.