Skip to main content

Ținuturile joase, spectacolul adaptat de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine pe scena Teatrului German

Teatrul German de Stat Timișoara anunță că Ținuturile joase, unul dintre cele mai iubite spectacole din repertoriul TGST, adaptat în 2012 de Niky Wolcz, Valerie Seufert și Ulla Wolcz după volumul de povestiri al Hertei Müller, revine pe scenă începând cu data de 23 noiembrie, ora 19.30.

Următoarea reprezentație va avea loc a doua zi, în 24 noiembrie, de la aceeași oră.  

Când volumul de proză al Hertei Müller, Ținuturile joase, a apărut la Editura Kriterion Verlag din București, în 1982, toți cei interesați de literatura româno-germană și-au dat seama că pe mica scenă literară și-a făcut loc o autoare de excepție. Pentru comunitățile șvabilor din întreg Banatul, însă, cartea a fost considerată scandaloasă. Publicarea acesteia în 1984 la editura Rotbuch Verlag din Berlin a avut parte de o primire senzațională.

Cartea descrie viața unui sat din Banatul șvăbesc din perspectiva unui copil. Nu există nicio poveste, nu există individualitate în personaje, iar descrierea este anti-idilică. Copilul trăiește lumea ca pe o folie în spatele căreia se ascund cruzimea, aderența încăpățânată la valorile tradiționale și simpatia pentru naziști. Discursul este critic, radical și poetic.

În 2012, Niky și Ursula Wolcz și scenograful Helmut Stürmer au reușit să „traducă” imaginile lingvistice cu ajutorul mijloacelor teatrale, producția bazându-se și pe alte texte din volumul de proză. Apare aici și dictatura, care abia mai târziu a devenit o temă în opera Hertei Müller. Cu toate acestea, refacerea producției nu caută să se confrunte cu lumea apăsătoare care nu mai există. Satul din Banat a devenit de mult timp o metaforă.

„Ceea ce frapează la Ținuturile joase este perspectiva particulară a copilului, care este însă întotdeauna dublată de reflecția critică. Există doi naratori care sunt mereu implicați, cel subiectiv și cel obiectiv, care constituie caracterul extrem de teatral. Limbajul poetic al Hertei Müller este ca o mască în spatele căreia se ascunde ceva, dar care capătă o viață proprie, devenind atât purtătorul acțiunii, cât și o referință clară asupra personajului care vorbește. ”, a spus Niky Wolcz despre volumul de proză scurtă Ținuturile joase.

Cu: Isa Berger, Mina Șelariu (invitat), Ioana Iacob, Alexandru Mihăescu, Ida Jarcsek-Gaza, Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Daniela Török, Simona Vintilă, Daniel Ghidel, Harald Weisz, Silvia Török, Tatiana Sessler-Toami, Yannick Becker, Rareș Hontzu, Boris Gaza, Radu Brănici, Ștefan Bogdan (invitat), Isolde Cobeț, Olga Török, Richard Hladik, Dana Borteanu, Aida Olaru, Alma Diaconu.

Orchestra: Ioana Varadi – percuție; Aurel Pișleagă – trompetă; Sorin Steia – acordeon; Emil Zău – trompetă; Titus Sărăcuț – tubă

Apariţii în secvenţele de film: Josef Kradi (invitat), Teodora Dan (invitat), Thomas Griesbacher (invitat), Emilian Roşculescu (invitat)

În alte roluri în secvenţele de film: Eva Bancea (invitată), David Dămăcuș (invitată), Ema Diaconescu (invitată), David Săracu (invitată), Luca Săracu (invitată), Antonia Șurianu (invitată)

Co-regie: Ulla Wolcz (invitată) • Decorul & Light-Design: Helmut Stürmer Costumele: Fehervári Zsolt (invitată) • Regia filmului: Bogdan George Apetri (invitat) • Dramaturgie: Valerie Seufert • Asistenți de regie: Isolde Cobeț, Harald Weisz • Îndrumarea copiilor: Isolde Cobeț • Noi înregistrări de film pentru versiunea 2023: Cristian Ienciu • Asistent scenografie: Fehervári Zsolt (invitat) • Asistent costumier: Dana Borteanu • Regie tehnică: Costinel Stănescu • Machiaj: Bojița Ilici, Adriana Unguraș (invitată) • Consiliere coregrafică: Tiberiu Palikucsan (invitată), Edith Singer (invitată) • Asistent coregrafie: Olga Török • Consiliere etnografică: Edith Singer (invitată).

Mai multe detalii, aici: https://www.teatrulgerman.ro/ro/reprezentatii/tinuturilejoaserefacere/

Biletele se pot achiziționa de la agenția TGST (str. Alba Iulia, nr.2) sau online de aici.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.