Skip to main content

Timișoara se mândrește cu ei! Trei elevi de la CD Loga, pe locul doi în competiția europeană EU Code Week!

Liceenii timișoreni pentru prima dată pe podium în competiția europeană EU Code Week.

În finala europeană a EU Code Week, organizată saptămâna trecută la Bruxelles, s-au calificat 6 echipe, reprezentând Grecia, Italia, Lituania, Irlanda, Slovenia și România. Fiecare echipă a realizat o aplicație/site/extensie pe o temă impusă. Risipa de alimente, promovarea produselor locale sau realizarea unei platforme de rezervări online sunt doar câteva dintre aceste teme.

Toate proiectele au fost evaluate de un juriu internațional format din Nora Persenke (Germania, specialist în educație digitală), Yanis Fares (Belgia, specialist în relații financiare, BeAngels), Thierry Lescrauwaet (specialist inovații digitale, fondator UQALIFY & Color Navigator).

CITEȘTE ȘI: Peste 10.000 de cazuri noi de COVID, de ieri până azi! 261 de oameni au murit iar la ATI sunt 1.764 de pacienţi

România a fost reprezentată  in această competiție de o echipă formată din 3 elevi ai Colegiului Național Constantin Diaconovici Loga din Timișoara, coordonați de profesoara lor de informatică, Renata Boar.

Liceenii timișoreni au dezvoltat și prezentat o extensie pe tema combaterii știrilor false. Proiectul a fost numit NoLies și “este o extensie ușor de instalat și utilizat, menită să ajute pe oricine să diferențieze între știrile false și cele adevărate. Pentru asta folosim o serie de algoritmi proprii, începând cu o bază de date de peste 1.5 milioane de site-uri cunoscute ca fiind rele, o altă bază de date mai mică, creată de noi, cu site-uri ce răspândesc doar știri false, dar și cel mai important factor, votul utilizatorilor noștri. Extensia va fi valabilă la lansare pentru toate browsere și este optimizată pentru oricine, culorile principale ajutând persoanele ce nu pot înțelege textul (fie din cauza dislexiei, fie pentru că nu înțeleg limba engleză), iar implementarea standardului WEI-ARIA permite inclusiv nevăzătorilor să utilizeze această extensie”, spune Iulian Rotaru, elev, membru în echipă.

Un aspect important al competiției a fost prezentarea proiectului. Pentru felul în care au reușit să își prezinte ideea, echipa timișoreană a obținut cel mai mare punctaj acordat de un membru al juriului în această competiție, Nora Persenke, 58 de puncte din 60 posibile.

Pe lângă partea tehnică, codul, ne-am preocupat mult și de design: cum arată aplicația și cum arată reclama. În prima etapă ne-am ocupat de design-ul efectiv al extensiei în formatul în care este și acum. Am ales cele 3 culori specifice pentru nivelul de adevăr, ca să fie mai ușor de înțeles dintr-o singură privire, și am făcut structura ei (am creat Minciunometrul, cu cele 3 sugestii de surse credibile și cele 5 puncte ale încrederii). În a doua etapă ne-am ocupat mai mult de reclama 3D, realizată pe calculator, și de film. Eu m-am ocupat de structura întregii reclame și de prezentarea proiectului” spune Ioana Satmari, elevă, membră în echipă.

Finala a fost foarte complexă pentru că am putut vedea ideile inovative ale celorlalte țări, care au răspuns la diferite probleme ale societății. Am rămas în suspans până la sfârșit și a fost o experiență pe care nu am mai trăit-o până acum”, spune Vlad Pintea, elev, membru în echipă.

CITEȘTE ȘI: Este oficial! Colterm intră în insolvență

Timișorenii au ocupat locul 2 în această finală europeană, cu un total de 207 puncte, la numai 3 puncte diferență de Slovenia, care a ocupat prima poziție în clasament.

Sunt niște copii muncitori, care sunt pasionați de ceea ce fac. Sunt mândră de reușita lor. Am participat alături de ei la finala europeană, i-am încurajat și susținut. Sunt o echipă foarte bună și știu că pot continua și dezvolta această extensie”, spune profesoara Renata Boar

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Topolovăţu Mare

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Topolovăţu Mare.

Nicolae Robu va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării (P)

Nicolae Robu, candidatul Alianței PSD-PNL pentru Primăria Timișoara, va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării. Robu vrea să readucă orașul la statutul de altădată și va susține dezvoltarea afacerilor pe plan local.

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Peciu Nou

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Peciu Nou.

Preambul pentru viitorul Consiliu Local: PSDPNL s-a aliat cu AUR și Șoșoacă împotriva lui Dominic Fritz în Biroul Electoral (P)

După ce Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a decis că Nicolae Robu a încălcat legea prin lipirea de afișe peste cele ale contracandidaților și a dispus înlăturarea lor, reprezentanții PSDPNL au contestat hotărârea la Biroul Electoral de Circumscripţie Județeană Timiş.

Corpul de Control al primarului Fritz, la Spitalul Municipal pentru RMN-urile ”cadou” făcute unui clan din oraș

Primarul Timişoarei anunţă verificări ample, la Spitalul Municipal, după ce fosta directoare s-a lăudat cu favorurile pe care le-a făcut ţiganilor de pe Loga, pentru a le câştiga bunăvoinţa.