Skip to main content

Timișoara marchează trei decenii și jumătate de la Proclamația din 1990, cu un tramvai tematic decorat de Dan Perjovschi

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

În perioada 11-15 martie, Timișoara găzduiește o serie de manifestări speciale dedicate aniversării a 35 de ani de la lansarea Proclamației din 1990.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură, în colaborare cu Societatea Timișoara și au scopul de a readuce în prim-plan importanța acestui document fundamental pentru democrația românească.

Programul comemorativ a debutat cu lansarea unui tramvai tematic, decorat de artistul Dan Perjovschi, ce va circula prin oraș purtând mesaje inspirate din spiritul Proclamației.

Tot în prima zi, în fața Infocentrului Turistic din Piața Victoriei, trecătorii pot vedea o expoziție de fotografii realizate de Liviu Tulbure, surprinzând atmosfera anului 1990.

Pe fațada Garnizoanei din strada Alba Iulia va fi expus un mesh uriaș cu semnăturile celor 189.510 susținători ai Proclamației, iar clădirea Operei Naționale va fi marcată cu o plăcuță multilingvă, indicând locul unde documentul a fost citit public pentru prima dată.

Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” găzduiește o expoziție de carte și presă dedicată Proclamației, iar la Memorialul Revoluției va putea fi vizitată o expoziție fotografică despre evenimentele din 1990-1991.

Seara, de la ora 18:00, în Amfiteatrul B al Spitalului Județean, va avea loc o dezbatere inspirată de emisiunea „TeVezi din Banat”, moderată de Mircea Todoran.

Proiecția filmului în care George Șerban citește Proclamația va fi urmată de o discuție cu invitați de seamă, precum Florian Mihalcea, Doru Botoiu, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa.

Punctul culminant al evenimentelor va avea loc sâmbătă, 15 martie, la ora 10:30, la Cinema Studio, unde istoricul francez Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa.

Ulterior, la aceeași locație, va avea loc dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, cu participarea unor personalități precum Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu și Vladimir Tismăneanu (prin videoconferință), sub moderarea jurnalistei Brîndușa Armanca.

În aceeași zi, la ora 13:30, tot la Cinema Studio, se va desfășura ceremonia de decernare a Premiilor Societății Timișoara, recunoscând contribuțiile importante în domeniul civic și cultural.

De asemenea, până pe 15 martie, la Garnizoana din Piața Libertății rămâne deschisă expoziția „35/Revoluție”, semnată de artistul plastic Adrian Florin Pop și inspirată din fotografiile revoluționarului Cătălin Regea.

Prin aceste evenimente, Timișoara reafirmă importanța moștenirii Proclamației din 1990 și impactul său asupra istoriei recente a României, oferind publicului ocazia de a reflecta asupra valorilor democratice pentru care s-a luptat acum 35 de ani.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.