Skip to main content

Timişoara are, oficial, un Muzeu al Apei! Astăzi găzduieşte primul eveniment cultural, Ziua Internaţională Art Nouveau

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Lansări de carte, conferinţe culturale şi alte acţiuni de acest gen vor fi organizate de acum la Muzeul Apei din Timişoara, care a fost deschis oficial, la Uzina de Apă din Cale Urseni.

Este un spaţiu care abia aşteaptă să fie descoperit de locuitorii oraşului şi de turişti deopotrivă, fiind racordat la reţeaua culturală a Timişoarei, ca parte integrantă a programului TM2023.

Prima clădire care poate fi vizitată este celebrul OZN, locul în care apa era extrasă de la adâncime, unde pot fi văzute şi uneltele care ajutau, în urmă cu un secol, la întreţinerea reţelei.

CITEŞTE ŞI: Apelul disperat al unei mame, după ce i-a dispărut copilul! Ajut-o să-l găsească! UPDATE: Copilul a fost găsit!

“Staţia de epurare a fost pusă în funcţiune în 1912, cea care deversează apele uzate şi care a fost retehnologizată şi a făcut faţă unui debit de 20 de ori mai mare decât de obicei. Aşadar, unul dintre arhitecţii şi tehnicienii foarte valoroşi ai acelei perioade, se numeşte Stan Vidrighin, care a fost directorul Companiei de Apă de acum 100 de ani, care a pus bazele acestui sistem de alimentare cu apă. A fost un om extraordinar, care probabil este foarte puţin valorizat, dar prin acest Muzeul al Apei, vom face diverse acţiuni ca să ne amintim acest lucru. Stan Vidrighin a pus la punct acest sistem de alimentare cu apă şi am fost chemaţi la Munchen acum vreo cinci ani, pentru că primarul de acolo a găsit, în arhivele oraşului, nişte reţele de canalizare ale Timişoarei, şi a vrut să ni le predea”, povesteşte Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

În cea de-a doua clădire, unde pe vremuri se efectua deferizarea şi demanganizarea apei a fost amenajată o pasarelă transparentă, care trece pe lângă bazinele în care era adusă apa.

Cel de-al treilea punct de interes pentru vizitatori este clădirea pompelor, de una apa era trimisă către oraş.

Şi, nu în ultimul rând, complexul de clădiri are şi o construcţie nouă, care va găzdui o mulţime de evenimente culturale.

Primul a fost organizat astăzi. Este vorba despre conferinţa culturală Ziua Internaţională Art Nouveau -rolul patrimoniului în actul cultural.

Muzeul Apei va fi deschis publicului larg pe data de 17 iunie, iar programul de vizitare pentru această lună este marţea, între 15:00 şi 18:00, şi sâmbăta, în intervalul 11:00-14:00.

Din iulie, programul va fi extins, urmând a fi anunţat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.

CITEŞTE ŞI: Criminal periculos, căutat de autorități de aproape doi ani, adus în România! Individul a înjunghiat trei migranți, dintre care doi au murit

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Celebra replică shakespeariană „azi iarna dezbinării noastre s-a schimbat” va răsuna pentru prima dată într-o montare a Teatrului Național din Timișoara, duminică, 30 martie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național, în debutul premierei cu spectacolul Richard al III-lea.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de beneficiar, și Expert Business Center SRL partener, invită angajații din Regiunea Vest la cursuri GRATUITE inovative, special concepute pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și crește oportunitățile de carieră.
În calitate de beneficiar și lider de parteneriat, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș invită angajații din Regiunea Vest la cursurile GRATUITE din cadrul Proiectului #Skills4Future.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată anual pe 24 martie, atrage atenția asupra necesitatea combaterii acestei boli infecțioase grave, care rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.