Skip to main content

Timişoara are, oficial, un Muzeu al Apei! Astăzi găzduieşte primul eveniment cultural, Ziua Internaţională Art Nouveau

Lansări de carte, conferinţe culturale şi alte acţiuni de acest gen vor fi organizate de acum la Muzeul Apei din Timişoara, care a fost deschis oficial, la Uzina de Apă din Cale Urseni.

Este un spaţiu care abia aşteaptă să fie descoperit de locuitorii oraşului şi de turişti deopotrivă, fiind racordat la reţeaua culturală a Timişoarei, ca parte integrantă a programului TM2023.

Prima clădire care poate fi vizitată este celebrul OZN, locul în care apa era extrasă de la adâncime, unde pot fi văzute şi uneltele care ajutau, în urmă cu un secol, la întreţinerea reţelei.

CITEŞTE ŞI: Apelul disperat al unei mame, după ce i-a dispărut copilul! Ajut-o să-l găsească! UPDATE: Copilul a fost găsit!

“Staţia de epurare a fost pusă în funcţiune în 1912, cea care deversează apele uzate şi care a fost retehnologizată şi a făcut faţă unui debit de 20 de ori mai mare decât de obicei. Aşadar, unul dintre arhitecţii şi tehnicienii foarte valoroşi ai acelei perioade, se numeşte Stan Vidrighin, care a fost directorul Companiei de Apă de acum 100 de ani, care a pus bazele acestui sistem de alimentare cu apă. A fost un om extraordinar, care probabil este foarte puţin valorizat, dar prin acest Muzeul al Apei, vom face diverse acţiuni ca să ne amintim acest lucru. Stan Vidrighin a pus la punct acest sistem de alimentare cu apă şi am fost chemaţi la Munchen acum vreo cinci ani, pentru că primarul de acolo a găsit, în arhivele oraşului, nişte reţele de canalizare ale Timişoarei, şi a vrut să ni le predea”, povesteşte Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

În cea de-a doua clădire, unde pe vremuri se efectua deferizarea şi demanganizarea apei a fost amenajată o pasarelă transparentă, care trece pe lângă bazinele în care era adusă apa.

Cel de-al treilea punct de interes pentru vizitatori este clădirea pompelor, de una apa era trimisă către oraş.

Şi, nu în ultimul rând, complexul de clădiri are şi o construcţie nouă, care va găzdui o mulţime de evenimente culturale.

Primul a fost organizat astăzi. Este vorba despre conferinţa culturală Ziua Internaţională Art Nouveau -rolul patrimoniului în actul cultural.

Muzeul Apei va fi deschis publicului larg pe data de 17 iunie, iar programul de vizitare pentru această lună este marţea, între 15:00 şi 18:00, şi sâmbăta, în intervalul 11:00-14:00.

Din iulie, programul va fi extins, urmând a fi anunţat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.

CITEŞTE ŞI: Criminal periculos, căutat de autorități de aproape doi ani, adus în România! Individul a înjunghiat trei migranți, dintre care doi au murit

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.