Skip to main content

Timişoara are, oficial, un Muzeu al Apei! Astăzi găzduieşte primul eveniment cultural, Ziua Internaţională Art Nouveau

Lansări de carte, conferinţe culturale şi alte acţiuni de acest gen vor fi organizate de acum la Muzeul Apei din Timişoara, care a fost deschis oficial, la Uzina de Apă din Cale Urseni.

Este un spaţiu care abia aşteaptă să fie descoperit de locuitorii oraşului şi de turişti deopotrivă, fiind racordat la reţeaua culturală a Timişoarei, ca parte integrantă a programului TM2023.

Prima clădire care poate fi vizitată este celebrul OZN, locul în care apa era extrasă de la adâncime, unde pot fi văzute şi uneltele care ajutau, în urmă cu un secol, la întreţinerea reţelei.

CITEŞTE ŞI: Apelul disperat al unei mame, după ce i-a dispărut copilul! Ajut-o să-l găsească! UPDATE: Copilul a fost găsit!

“Staţia de epurare a fost pusă în funcţiune în 1912, cea care deversează apele uzate şi care a fost retehnologizată şi a făcut faţă unui debit de 20 de ori mai mare decât de obicei. Aşadar, unul dintre arhitecţii şi tehnicienii foarte valoroşi ai acelei perioade, se numeşte Stan Vidrighin, care a fost directorul Companiei de Apă de acum 100 de ani, care a pus bazele acestui sistem de alimentare cu apă. A fost un om extraordinar, care probabil este foarte puţin valorizat, dar prin acest Muzeul al Apei, vom face diverse acţiuni ca să ne amintim acest lucru. Stan Vidrighin a pus la punct acest sistem de alimentare cu apă şi am fost chemaţi la Munchen acum vreo cinci ani, pentru că primarul de acolo a găsit, în arhivele oraşului, nişte reţele de canalizare ale Timişoarei, şi a vrut să ni le predea”, povesteşte Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

În cea de-a doua clădire, unde pe vremuri se efectua deferizarea şi demanganizarea apei a fost amenajată o pasarelă transparentă, care trece pe lângă bazinele în care era adusă apa.

Cel de-al treilea punct de interes pentru vizitatori este clădirea pompelor, de una apa era trimisă către oraş.

Şi, nu în ultimul rând, complexul de clădiri are şi o construcţie nouă, care va găzdui o mulţime de evenimente culturale.

Primul a fost organizat astăzi. Este vorba despre conferinţa culturală Ziua Internaţională Art Nouveau -rolul patrimoniului în actul cultural.

Muzeul Apei va fi deschis publicului larg pe data de 17 iunie, iar programul de vizitare pentru această lună este marţea, între 15:00 şi 18:00, şi sâmbăta, în intervalul 11:00-14:00.

Din iulie, programul va fi extins, urmând a fi anunţat pe parcurs. Accesul va fi gratuit.

CITEŞTE ŞI: Criminal periculos, căutat de autorități de aproape doi ani, adus în România! Individul a înjunghiat trei migranți, dintre care doi au murit

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea  administrației.
Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL la Primăria Timișoara, va readuce Timișoara la viață și o va transforma într-un oraș al tinerilor. Cele două direcții mari pe care va miza sunt educația și cultura.
Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Indiferent dacă întrebați copii sau adulți, pizza rămâne în topul preferințelor culinare.
Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono.
Dominic Fritz a fost îndelung curtat de PNL prin liderii partidului dar a refuzat, de fiecare dată, să părăsească USR. Ultima încercare de acest fel a avut loc cu ocazia venirii lui Nicolae Ciucă în Timișoara în toamna anului trecut, în noiembrie 2023.