Skip to main content

TIM MED SUMMIT 2023, conferința unde medicina și politica stau la aceeași masă! Doctori renumiți le-au vorbit tinerilor despre provocările acestei meserii

Profesioniști din domeniul sănătății și politicieni, față în față cu tinerii, în cadrul conferinței TIM MED SUMMIT 2023!

Evenimentul organizat de PSD Timișoara a fost dedicat identificării de soluții pentru problemele actuale din domeniul sănătății.

Programul conferinței a inclus discuții și prezentări susținute de specialiști din domeniul medical și oameni politici de la nivel local și național.

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu a vorbit despre finanțarea sistemului sanitar din ultimii 18 ani. Acesta a subliniat faptul că deși bugetul a crescut considerabil, cantitatea și calitatea actului medical nu a crescut direct proporțional.

În anul 2005, bugetul total cumulat al Ministerului Sănătății și al Casei de Asigurări de Sănătate era de 1,8 miliarde de lei. În anul 2015 suma a urcat la 30 de miliarde de lei, pentru ca în anul 2023 să se ridice la 78 de miliarde de lei, adică de 40 de ori mai mult decât în urmă cu 18 ani. Bun, au crescut cam toate prețurile de două ori, totuși există o creștere netă de 20 de ori în finanțarea sistemului de sănătate. Da! Au crescut salariile în sistemul medical într-o manieră considerabilă de 3-4 ori. Da! Spitalele sunt mai bine pregătite ca atunci, sunt dotate, au infrastructură, nu mai discutăm de penuria de acum 20 de ani, și totuși oare chiar există o creștere a calității și a cantității de 20 de ori? Mai mult ca sigur că nu”, le-a spus tinerilor social democrați, prefectul județului, Mihai Ritivoiu.

Specialiștii din domeniul sănătății au vorbit și ei despre problemele din sistem, dar și despre frumusețea meseriei.

Pe departe este cea mai frumoasă meserie. Le-o spun întotdeauna rezidenților, studenților, copiilor mei că convingerea mea intimă este că nu există o meserie mai onorabile sau respectabilă decât meseria asta. Și le dau întotdeauna exemplu, cum ar fi dacă ai fi procuror? Tu îți imaginezi să te salute cineva pe stradă cu respect? Poate de teamă te mai salută, dar în niciun caz cu empatie și cu bucurie! Cum ar fi să fi judecător? Onorantă meserie, dar jumătate din ăia pe care îi judeci te înjură că soluția nu a fost și pentru ei bună și așa am putea continua! Chiar este extraordinară această meserie! Și mă bucur că o fac, și o fac cu pasiune și cu drag, nici nu realizează pacientul că îmi iau energie din ochii lui”, spune medicul Florin Bârsășteanu.

Pandemia ne-a arătat cât de fragil este sistemul de sănătate! Este fragil atât prin lipsa de personal dedicat și bine pregătit, și aici nu vorbesc de medici care ne placă din țară, vorbesc și despre asistente care și ele sunt în număr redus și cu greu reușim să avem asistență medicală de calitate, dar vorbesc și de o subfinanțare a sistemului de sănătate, în principal din câte știu eu dintr-un contract cu CJAS foarte mic, și mult sub ce se realizează în spitale”, spune medicul Voichița Lăzureanu.

Și profesorul Dorel Săndesc le-a vorbit tinerilor prezenți în sală despre provocările dar și satisfacțiile profesiei de medic, mai ales că mulți dintre ei sunt stundenți la Medicină. Le-a explicat că dacă urmăresc doar partea materială, și nu pun suflet în ceea ce fac, își vor rata cariera și viața deopotrivă

Profesia medicală îți dă sens vieții doar dacă îți place, dacă nu vrei fi un frustrat etern. Noi cei care facem meseria ne simțim super împliniți și e intrinsec că omul ala a scăpat, că se roagă pentru tine (…) Nimic nu se compară cu complexitatea, cu stresul, cu provocarea, miza, dificultatea acestei meserii. Este cea mai stresantă meserie dintre toate care există pe lume. În sânge vă veți duce viața, în sângele altora, în secrețiile lor, de obicei în formă patologică. Acesta va fi mediul vostru de viață. Dar, lucrând acolo veți avea satisfacția să aduci viață, să alini suferința, să vindeci oameni”, a spus medicul Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea  administrației.
Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL la Primăria Timișoara, va readuce Timișoara la viață și o va transforma într-un oraș al tinerilor. Cele două direcții mari pe care va miza sunt educația și cultura.
Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Indiferent dacă întrebați copii sau adulți, pizza rămâne în topul preferințelor culinare.
Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono.
Dominic Fritz a fost îndelung curtat de PNL prin liderii partidului dar a refuzat, de fiecare dată, să părăsească USR. Ultima încercare de acest fel a avut loc cu ocazia venirii lui Nicolae Ciucă în Timișoara în toamna anului trecut, în noiembrie 2023.