Suport medical integrat pentru persoanele abuzate sexual, la Spitalul Județean din Timișoara!

Un centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale a devenit funcțional la Spitalul Județean din Timișoara.

Anca Panfil și Cristina Vasilian, medici psihiatri din cadrul spitalului explică importanța unui astfel de centru. O astfel de structură în incinta Spitalului susține nevoia pacientului de acces și spre serviciile medicale ale specialităților disponibile, respectiv Ginecologie, Cardiologie, Chirurgie, Oftalmologie etc.  Un prim filtru în Centru este cel al evaluatorului profesionist, fie că este medic psihiatru sau psiholog.  Apoi intervine procedura de evaluare integrativă și, în plus, specialiștii asistă și pentru a face demersuri legale, necesare în situațiile de abuz/violență sexuală, dacă victima hotărăște acest lucru.  

Un raport OMS din 2021 arată că una din trei femei a fost victima unui abuz sau violenței sexuale. 

Medicii atrag atenția că un astfel de procent e îngrijorător. Violența sexuală este o componentă ce ține de umanitate, în general, și mai puțin de patologic.

Specialiștii explică și pașii care trebuie făcuți în cazul unui abuz. Mai exact, victima se prezintă la medic, se verifică starea fizică și se intervine psihologic și/sau psihiatric în mod activ. Apoi, evenimentul trebuie raportat autorităților. Următoarea fază implică asigurarea siguranței pentru victimă și, de aici, începe lucrul pe traumă, pentru a  putea integra și depăși din punct de vedere psihic.

„Din păcate, secvențele nu sunt mereu așa. Victima, adesea, nu spune nimănui de frică, de rușine, din disperare…Sperăm să se schimbe asta! Recuperarea după un eveniment solitar are un prognostic mai bun dar adesea evenimentele sunt repetate. După o traumă sexuală, tratamentul este pe termen lung, variind de la luni de zile la toată viața, dacă vorbim de terapie  centrată pe trauma asociată sau nu, cu medicația psihotropă.”, spun reprezentanții Centrului.

Violența sexuală implică aproape mereu o traumă relațională, pe lângă cea fizică.

„Consimțământul este un subiect foarte complex. Pornim de la campania „Nu înseamnă Nu!”. Poate părea evident dar nu este mereu așa. Adeseori vorbim despre roluri de gen în societate iar la noi vorbim de patriarhat. În condițiile acestea femeile sunt mai vulnerabile când vorbim de violență sexuală. Astfel, femeile pot suferi într-o căsnicie sau relație abuzivă pentru că este această concepție că bărbatul are dreptul să își satisfacă poftele sexuale și că femeia nu are dreptul să spună Nu sau că acest Nu, nu este un drept în sine. Femeile pot trăi mulți ani cu nerespectarea consimțământului, pot învăța că o opoziție înseamnă o suferință prelungită și adițională și pot chiar coopera, pentru ca actul neconsimțit sa se termine mai repede. Cei care investighează violența sexuală trebuie să fie familiarizați și cu neurobiologia traumei ca să înțeleagă conceptul de consimțământ. Victima va intra într-o situație,  inițial nepercepută ca fiind periculoasă.”

Centrul se află în clădirea Ambulatoriu SCJUT (Policlinică) și este dotat cu echipament specific de investigare, ecograf, truse recoltare etc iar pacienții au acces la toată gama de servicii medicale și aparatura existentă.

Numărul de telefon Centrului de intervenție este 0771 492 772.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Video: Momentul în care un pieton a fost spulberat de o maşină, filmat de camerele de supraveghere

Un accident cumplit s-a petrecut în această seară, în comuna Şag, lângă Timişoara, unde o maşină a lovit în plin, un pieton.

Dănuţ Stoica, la Sursa de Vest fără Filtru

Dănuţ Stoica, primarul comunei Găvojdia, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – joi, 8 decembrie 2022.

Prostie sau interese meschine? Piaţa de Roţi din zona Traian, organizată “după ureche”. Şefii de la SC Pieţe au dat bir cu fugiţii

Deschiderea Pieţei pe Roţi din zona Traian, care va avea loc mâine, este învăluită în mister, chiar şi pe ultima sută de metri.

Încep să sune sirenele, la Timișoara! Primăria anunță că face teste

Primăria Timișoara anunță testarea sirenelor electronice în cadrul unor exerciții de verificare, prin emiterea de semnale scurte și mesaje vocale.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.