Skip to main content

Suma uriașă plătită de Primăria Timișoara pentru gunoaiele aruncate la întâmplare de cei iresponsabili

A fi om!

În perioada ianuarie – decembrie 2024, Primăria Timișoara a plătit 14 milioane de lei pentru desființarea rampelor ilegale de gunoi și pentru deșeurile colectate la centrele autorizate.

Este vorba despre strângerea a aproximativ 7.000 de tone de deșeuri abandonate și aproape 11.000 de tone de deșeuri colectate prin aport voluntar.

Cea mai mare cantitate abandonată – aproape 1350 de tone – a fost ridicată în luna iulie, iar cea mai mică – aproximativ 190 de tone – în ianuarie.

Și, în ciuda tuturor măsurilor luate de municipalitate și de firma de salubritate a orașului,  a crescut și cantitate de deșeuri amestecate, care este cu 1.800 de tone mai mare față de anul 2023.  

„Acțiunile noastre nu sunt doar măsuri administrative, ci și apeluri la responsabilitate, pentru că fiecare sac de gunoi lăsat la marginea străzii, fiecare ambalaj aruncat pe jos sau pe spațiul verde înseamnă că Timișoara se îndepărtează de imaginea unui oraș european, civilizat. Găsim aruncate pet-uri, ambalaje, resturi alimentare și alte deșeuri pe stradă, în parcuri, în zonele de joacă, între blocuri, pe spațiile verzi, și toate acestea înseamnă costuri sociale și financiare uriașe. Este clar că doar printr-un efort comun, deșeurile pot ajunge la punctele autorizate, iar efortul trebuie să vină și de la ADID, care este responsabil de managementul deșeurilor. Noi aplicăm măsuri care s-au dovedit eficiente precum instalarea de camere video, acționăm cu managerii de cartier pentru închiderea rampelor, aplicăm amenzi prin Poliția Locală, transformăm zone care ani de zile erau focare de infecții în zone verzi și vom intensifica măsurile în 2025, dar pentru un oraș curat este necesară și o implicare activă a ADID Timiș”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Pentru a combate fenomenul abandonului de deșeuri, în 2024, Primăria Timișoara a derulat campanii de conștientizare, a derulat ample acțiuni de salubrizare în zone unde se abandonează frecvent deșeuri, a aplicat amenzi și a transformat spații care erau focare de infecție în zone verzi – Lunei sau în locuri de parcare – Martir Ioan Stanciu.

În ceea ce privește sancțiunile, polițiștii locali au aplicat 364 de amenzi, în valoare totală de 1.173.750 lei,

Persoanele fizice și juridice amendate au avut și obligația de a igieniza locațiile și de a preda resturile operatorilor autorizați.

În zona Kuncz, unde deșeurile sunt abandonate de ani de zile în aceleași locații, Poliția Locală a aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 308.000 lei, atât pentru abandon, cât și pentru incendierea gunoaielor.

Tot în anul 2024, la solicitarea Primăriei Municipiului Timișoara, RETIM a organizat, în noiembrie și decembrie, o campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase. La cele 20 de puncte temporare, timișorenii au predat aproape 28 de tone de deșeuri voluminoase, de la mobilier, mobilier de grădină, la elemente de tâmplărie și obiecte textile.

Pentru acest an, municipalitatea anunță o va intensificare a măsurilor de combatere a abandonului de deșeuri și lansează un nou apel la responsabilitate.

“Reamintim, la centrele de colectare cu aport voluntar, timișorenii pot preda gratuit deșeurile vegetale, cele voluminoase de uz casnic și cele provenite din locuințe, generate de activități de reparații și amenajări interioare, din construcții și demolări. Centrele de colectare funcționează la adresele : Aleea Avram Imbroane, nr. 70, Calea Torontalului, nr. 94, Calea Moșniței nr. 2 – 4, str. Ovidiu Cotruș, nr. 201”, transmite Primăria Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean la prima ediție de iarnă din acest an a Salonului Industriei Ușoare care va avea loc în perioada 05 – 09 februarie.
După o perioadă în care fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu s-a abținut să-și afișeze părerile despre administrația locală pe rețelele de socializare, mai ales că este și consilier personal al președintelui CJT, acum, revine în forță și lansează critici dure asupra fostului său oponent, Dominic Fritz.
Mai bine de o oră au dezbătut consilierii locali din Timișoara propunerea primarului Dominic Fritz, de a înființa o nouă societate care să se ocupe de curățenia orașului.