Skip to main content

Start TM2023! Mâine începe oficial, programul Timişoara Capitală Europeană a Culturii! Sute de oficialităţi şi jurnalişti străini, prezenţi la evenimentele de deschidere

Începând de mâine, timp de un an, Timişoara va fi însufleţită de evenimente culturale şi artistice, pe toate gusturile.

Startul programului Capitală Europeană a Culturii, va fi dat la ora 17:30, la Palatul Culturii (Sala Mare), unde va avea loc Ceremonia de Gală, în cadrul căreia vor fi şi concerte susținute de doi pianiști remarcabili: Andrei Irimia și compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzație în lumea streaming-ului muzical contemporan.

La eveniment vor participa peste 100 de oficiali din 41 de ţări, dar şi reprezentanţi ai Parlamentului şi Comisiei Europene.

Adină Vălean, comisar european, va înmâna Timişoarei, premiul Melina Mercouri, acordat capitalelor europene ale culturii care îşi îndeplinesc obligațiile asumate prin dosarul de candidatură.

Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

CITEȘTE ȘI: Doliu în lumea medicală! A murit unul dintre cei mai îndrăgiţi doctori din Timişoara

De asemenea, au confirmat prezenţa la evenimentele din weekendul de deschidere, peste 200 de jurnaliști străini și români, 40 de ambasadori, parlamentari români şi europeni, miniştri ai Culturii şi primari din România şi din străinătate.

După ceremeonia de deschidere, invitaţii vor participa la evenimentele din Piaţa Unirii, care începe la ora 19:00.

Sărbătorim Deschiderea! pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și invitații lor. Vor fi puse laolaltă arta video și dansul, muzica electronică și ritmurile tradiționale.

Pe scena din Piața Unirii vor urca Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona, precum şi Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor.

Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat.

Sâmbătă, de la ora 18:30, cântărețul și compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, va concerta la Palatul Culturii, iar în deschiderea concertului va urca pe scenă tânăra cântăreață EMAA, originară din Lugoj.

CITEȘTE ȘI: Gratuit pentru toată lumea! Primăria vrea să elimine plata călătoriilor cu mijloacele STPT, în weekendul de deschidere a TM2023

Supranumit Violonistul Diavolului, Lajkó Félix, acompaniat de trupa poloneză Vołosi, va susține un concert de excepție la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, pe 19 februarie, de la ora 18:30., iar în deschidere vor urca pe scenă Irina Sârbu & band.

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTELOR

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.
Universitatea de Vest din Timișoara a câștigat un nou proiect de cercetare numit CIRCUZEN, în domeniul economiei circulare, în cadrul competiției RESCI-ECO lansată în acest an de Agenția Universitară a Francofoniei.
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția spectacolului „Victimele Datoriei” de Eugène Ionesco în cadrul prestigiosului Festival Național de Teatru (FNT) 2024.
Înscrierile online la ciclul de licență pentru facultățile Universității Politehnica au început deja, iar pentru a veni în sprijinul candidaților din județele învecinate, UPT a înființat mai multe centre zonale de admitere, pe lângă cele zece centre aferente celor 10 facultăți.