Skip to main content

Start la finanțări europene! ADR Vest a lansat primul apel de proiecte pentru modernizarea drumurilor județene!

Peste 100 de milioane de euro disponibili prin Programul Regional Vest, pentru reabilitarea drumurilor județene!

ADR Vest a lansat astăzi primul apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, prin publicarea primului ghid de finanțare aprobat, pentru componenta Drumuri Județene. Prin aceasta se vor finanța modernizarea, construirea și extinderea rețelei de drumuri județene din Regiunea Vest, în funcție de necesități și de proiectele care urmează să fie depuse.

Perioada de depunere a proiectelor va începe la data de 01 iulie, ora 08:00, și se va încheia la data de 01 aprilie 2024.

„Ne bucurăm să anunțăm, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, lansarea primului ghid pentru perioada de finanțare 2021-2027, acesta fiind destinat modernizării și extinderii drumurilor județene din Regiunea Vest conectate la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T. Vor urma, zilele viitoare, ghidurile pe mobilitate urbană și microîntreprinderi – componenta de producție. Sunt opt luni în care pot fi depuse proiectele, așteptăm proiecte consistente din partea consiliilor județene, care să facă mai accesibilă regiunea noastră din punct de vedere al infrastructurii rutiere. Pregătim măsuri care să ne asigure drumuri mai bune și totodată creșterea siguranței pe drumurile regiunii. Bugetul apelului depășește 100 de milioane de euro, este o ocazie pe care îmi doresc să o valorificăm la maximum”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin MAXIM.

Prin acest apel de proiecte se finanțează:

  • lucrări de construire, modernizare și/sau extindere a rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea cu rețeaua TEN-T, inclusiv variante ocolitoare cu statut de drum județean;
  • măsuri de siguranță rutieră, inclusiv campanii de siguranță rutieră;
  • crearea de aliniamente de arbori/ perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene, în afara zonei de siguranță, amplasarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice, protejarea și menținerea absorbanților naturali, apărări de maluri și consolidări de versanți etc.;
  • elemente de digitalizare în transporturi;
  • măsuri de accesibilitate ușoară și independentă pentru persoanele cu cerințe de mobilitate speciale;
  • lucrări de artă de tip poduri și podețe, precum și elemente de colectare și evacuare a apelor pluviale;
  • construirea/ modernizarea de stații și alveole, în vederea stimulării transportului public de călători;
  • intersecții cu drumurile laterale și racorduri pe o lungime de maximum 30 de metri;
  • intersecții cu liniile de cale ferată, pasaje, poduri sau intervenții la albiile minore, noduri rutiere, eligibile în scopul conectării la rețeaua TEN-T;
  • achiziția de teren sau exproprieri în vederea construirii, modernizării și extinderii rețelei de drumuri județene;

De asemenea, se finanțează măsuri conexe acestor activități, cum ar fi: amenajarea de parcări pe traseul drumurilor județene, inclusiv elemente de colectare a deșeurilor, accesul către proprietăți, piste de biciclete cu traseu continuu și/ sau coerent care deservesc DJ, iluminarea trecerilor de pietoni, amenajarea de spații verzi etc.

Sunt finanțate proiecte cu o valoare eligibilă cuprinsă între 5 milioane de euro și 50 de milioane de euro. Contribuția proprie a solicitantului la finanțarea investiției este de minimum 2% din valoarea totală eligibilă a investiției, respectiv suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect.

Apelul de proiecte este de tip necompetitiv și se adresează celor patru județe din Regiunea Vest: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Sunt eligibile inclusiv parteneriatele între județe sau între județe și municipii/orașe/comune.

Ghidul solicitantului poate fi consultat pe website-ul Programului Regional Vest, aici.

Vă reamintim, Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

VIDEO Tractor în flăcări, pe câmp! Utilajul a fost distrus complet

Flăcări și fum intens în apropiere de centura municipiul Arad! Un tractor a luat foc, iar pompierii au fost solicitați să intervină de urgență.

Banat Girls joacă mâine pe teren propriu împotriva liderului din play-out, Gloria Bistrița!

Banat Girls Comloșu Mare întâlnește mâine, în runda a V-a a play-out-ului pe Gloria Bistrița, echipă care joacă bine în această parte a sezonului și care a adunat 4 victorii în tot atâtea meciuri.

Pistoale, săbii, macete și droguri găsite în locuințele unor contrabandiști de țigări! Patru bărbați, duși la audieri!

Contrabandiști de țigări, călcați de mascați! Oamenii legii au descins la 11 adrese ale suspecților, unde pe lângă țigări au mai descoperit arme, muniție, săbii dar și droguri.

Tragedie fără margini! Tată şi fiică, intoxicaţi în propria locuinţă! Doar bărbatul a putut fi salvat

S-a dat alarma aseară, după un apel la 112, care anunţa un miros puternic de gaz, iar la faţa locului au ajuns, de urgenţă, mai multe echipaje de intervenţie.