Skip to main content

Stare de urgenţă cu mască! De luni, revenim la restricţiile din perioada martie-mai

A fi om!

Este oficial! Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat noi restricţii, care vor fi valabile pe o perioadă de 30 de zile.

În primul rând, purtarea măştii de protecţie devine obligatorie peste tot, chiar şi în aer liber, indifferent de rata de infectare dintr-o anumită localitate.

Pentru evitarea aglomeraţiei din mijloacele de transport în comun, toate instituţiile publice şi firele private trebuie să îşi organizeze activitatea în regim de telemuncă, sau muncă la domiciliu.

Acolo unde acest lucru nu este posibil, personalul va fi împărţit în cel puţin două grupe, care să vină pe rând la serviciu.

CITEŞTE ŞI: Explozie de infectări în Timiş! A doua zi consecutiv, cu peste 500 de cazuri noi

Şcolile, grădiniţele şi creşele se închid, iar procesul educational se va desfăşura exclusive online.

Circulaţia persoanelor este interzisă între orele 23:00-05:00, cu câteva excepţii:

–    deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

–    deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

–    deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul,trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

–    deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

“Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii,adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura”, se arată în Hotărârea nr. 52.

De asemenea suunt reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, şi se suspendă activitatea pieţelor agroalimentare  în spații închise, târguri, bâlciuri, piețelor mixte și volante și talciocuri.

Rămân deschise doar pieţele agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Nu este persmisă nici fucnţionarea teraselor închise, iar magazinele şi mall-urile pot funcţiona doar în intervalul 05:00-21:00.

Excepţie fac benzinăriile, farmaciile şi operatorii economici economici cu activitate de livrare la domiciliu.

CITEŞTE ŞI: Ne apropiem de 10.000 de cazuri noi de coronavirus pe zi! Astăzi au fost raportate 9.714 infectări

Toate aceste restricţii intră în vigoare de luni şi vor fi valabile pe o perioadă de 30 de zile.

Este însă necesară aprobarea acestora într-o şedinţă de Guvern, care cel mai probabil va avea loc astăzi.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Scene incredibile, în această dimineață, când șoferii prinși în trafic nu înțelegeau de ce una dintre mașini nu pleacă de la semafor.
Forțele de intervenție au fost solicitate să acționeze de urgență la locul unui accident grav, în care au fost implicate o mașină și un tir.
Cancerul de sân, cel pulmonar și afecțiunile din patologia digestivă continuă să fie cele mai frecvent întâlnite forme de boli oncologice în rândul pacienților tratați în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara. Aproape 80% dintre cei 4.300 de pacienți noi înregistrați în 2024 suferă de una dintre aceste afecțiuni oncologice.