Skip to main content

Spirite încinse, în Consiliului Local Timişoara, pe tema impozitelor şi taxelor pentru anul viitor, după ce USR-iştii au respins oferirea unor facilităţi

Consilierii locali din Timişoara au votat, în această seară, nivelul impozitelor şi taxelor locale pe care persoanele fizice şi juridice le vor plăti anul viitor.

Acestea vor fi cu 13,8% mai mari decât în 2023, fiind indexate cu rata inflaţiei.

În ceea ce priveşte bonificaţia acordată timişorenilor care îşi achită integral impozitele până pe 31 martie, aceasta va fi de 10%, cum a fost şi până acum, deşi proiectul prevedea o reducere de numai 5%.

Asta după ce amendamentul depus de Roxana Iliescu a fost aprobat de majoritatea consilierilor locali.

De asemenea, a fost adoptat şi amendamentul depus de Andra Lăpădatu, care a cerut ca proprietarii de autoturisme hibrid să fie scutiţi de plata impozitelor, în contextul în care proiectul prevedea o reducere de 50%.

Daniela Mariş a propus reducerea cu 50% a taxei de urgenţă pentru eliberarea adeverinţelor care atestă că Primăria a schimbat numele străzilor pe care locuiesc cei care solicită un astfel de document.

Amendamenul a fost aprobat, astfel că taxa va fi de 50 de lei, în loc de 100 de lei, cum prevedea proiectul de hotărâre.

În schimb, propunerea aceluiaşi consilier local, de diminuare cu 30% a taxelor de urgenţă pentru obţinerea documentelor de urbanism, a căzut la vot.

Aceeaşi soartă au avut-o şi amendamentele depuse de Dan Diaconu, pentru reducerea cotei de impozitare pentru clădiri, şi de Ştefan Sandu, care a propus o diminuare cu 50% a impozitului datorat de proprietarii de clădiri care şi-au instalat, din fonduri proprii, panouri fotovoltaice.

Exact acestea au fost şi subiectele care au încins spiritele în Consiliul Local, în contextul în care propunerile au fost respinse de cei din USR.

“Noi nu o să susţinem acest amendament (de reducere a impozitului pe clădiri pe care proprietariia u instalat panouri fotovoltaice – n.a), pentru că nu există o procedură. Nu sunt sufieciente prevederile Codului Fiscal, pentru că dacă v-aţi fi uitat la alte oraşe şi alte localităţi în care există această facilitate, există un regulament care prevede cine beneficiază, ce documente sunt necesare, ce eficienţă energetică trebue să obţii în urma instalării acestor sisteme”, a spus Paula Romocean, de la USR.

“Eu am făcut un amendament şi dumneavoastră mă luaţi acum că trebuie făcut audit energetic? Nu trebuie făcut! (…) Doamna preşedinte, ştiţi că există un proiect de lege depus de USR, exact pentru această scutire? Ipocrizia se pare că nu are margini, la dumneavoastră”, a replicat Sandu Ştefan – PNL.

“Sunt 52 de taxe speciale, din care, în ultimii trei ani, nu am redus niciuna. În campania electorală, promiteam împreună, reducerea lor. Nu aţi fost în stare nici măcar o singură taxă să eliminaţi”, a spus Andrei Meşter, care a fost exclus din USR.

“Poate dumneavoastră aţi fost în altă campanie”, a replicat liderul de grup al consilierilor USR, Paula Romocean, în încercarea de a-şi discredita fostul coleg de partid.

Uită însă că pe pagina de facebook a USR Timiş, apare dovada acestei promisiuni de eliminare a unor taxe speciale.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Centrul Regional de Afaceri al CCIA Timiș găzduiește în această perioadă ultima ediție din acest an a Salonului Industriei Ușoare, manifestare care îşi propune să aducă mai aproape de sufletul publicului larg bucuria şi magia sărbătorilor de iarnă.
Mai multe echipaje de pompieri s-au mobilizat în această dimineață pentru lichidarea unui incendiu violent.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.