Skip to main content

20 decembrie 1989, ziua în care Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism! Astăzi vor suna sirenele în oraș

În urma cu 34 de ani, chiar în această zi, Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism!

Atunci, mii de muncitori au ieşit pe porţile fabricilor şi s-au alăturat protestelor anticomuniste.

Oamenii scandau: “Jos Ceauşescu!”, ”Libertate!” sau “Nu plecăm acasă, moţii nu ne lasă!”.

Trecuseră 3 zile de când Armata a început să tragă în manifestanţi, iar lumea nu cunoştea numărul exact al moţilor şi al răniţilor.

Era o stare de incertitudine şi disperare, care ia ţinut pe oameni în stradă, până au obţinut ceea ce şi-au dorit: libertate.

În 20 decembrie 1989, autoritățile comuniste, Armata și Securitatea subordonate au renunțat la represalii. Cu prețul a peste 90 de morți și sute de răniți, timișorenii erau învingători. Așteptau însă și Bucureștiul.

Momentul în care Timişoara a fost declarată primul oraş din România liber de comunism, este marcat în fiecare an, la ora 12:00.

Astăzi, sirenele vor suna din nou, timp de trei minute şi se vor auzi în centrul oraşului, punctul cel mai fierbinte al Revoluţiei din 1989.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Compania Retim, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor săi informații referitoare la programul de lucru pentru data de 24 iunie – Sărbătoare legală „Rusalii”.
Primăria Timișoara anunță închiderea traficului rutier, în mai multe zone ale orașului, pentru continuarea lucrărilor de întreținere și reparare a  drumurilor, precum și a rețelelor de apă și canalizare.
Din dorința de a-i familiariza pe liceeni cu viața de student, de a-i ajuta pentru o mai bună orientare în carieră, de a reduce rata abandonului universitar, ligile studențești din Universitatea Politehnica Timișoara îi provoacă pe elevi să participe la două tabere de vară organizate în cadrul UPT, unde vor avea ocazia de a avea […]