Skip to main content

Spectacole de muzică populară și folk, mâncare la ceaun, târg caritabil și, în premieră, Festivalul Orezului! Toate acestea, de Rusalii la Partoș, unde este Ruga satului!

Sărbătoare mare la Partoș, în acest sfârșit de săptămână! Sărbătoarea Rusaliilor aduce și Ruga satului sau Hramul Bisericii.

An de an, în mica localitate Partoș, apar noi și noi inițiative, care mai de care de excepție, pentru a marca așa cum se cuvine această sărbătoare.

Anul acesta, de Ruga satului, pe lângă evenimentele tradiționale se reînvie și istoria orezăriilor de la Partoș. Oamenii locului împreună cu cei care au adoptat satul ca loc de pelerinaj perpetuu nu fac acest lucru doar de dragul de a veni cu ceva nou, ci pentru cauze nobile. Astfel că prin tot ceea se întâmplă, se ajută oamenii, cu predilecție cei mici și cei vârstici, adică cei mai vulnerabili.

Duminică, de Rusalii, la Partoș este Ruga satului, cu tot ceea ce tradițional ține de această sărbătoare în toate satele Banatului. Și pentru a încununa cea mai importantă zi din an a unei comunități bănățene, Asociația Semper Agape invită timișenii și nu numai, să participați și la cea de-a IX-a ediție a Zilelor artei sacre, cu spectacolul folcloric intitulat „Rădăcini”, care se va desfășura în livada Centrului de zi Varlaam Almăjanul “Dar din Dar”, începând cu ora 13.00. În cadrul acestui eveniment vor evolua: Maria Milu Sorescu, Felicia Stoian, Maria Coman, Ciprian Pop, Lavinia Goste, Marius Zorilă și Ansamblul Banlogeana din Banloc, coregrafia Cristina și Raul Lazăr. Acompaniamentul va fi asigurat de Taraful Pro Datina, coordonat de Adrian Scorobete.

În premieră absolută, unul dintre marile lanțuri de magazine va organiza prima ediție a Festivalului orezului, care se va desfășura tot mâine și tot la Centrul de zi Varlaam Almăjanu.

Ce surprize îi vor aștepta pe cei care vor participa la acest eveniment explică chiar organizatorii:

 „Pe 23 iunie te așteptăm la Partoș, la Festivalul Orezului. Hai să facem bine împreună și să celebrăm tradiția cultivării orezului în zona Banatului.

Te invităm la o zi cu muzică, bucate tradiționale și un târg caritabil care va aduna bani pentru a oferi vărstnicilor o masă caldă, dar și pentru a continua proiectele educaționale cu copiii din zonă.

Te invităm la un adevărat spectacol culinar cu bucatele tradiționale, gătite chiar în cadrul festivalului. Toți banii strânși din vânzarea bunătăților vor fi donați Centrului de Zi “Dar din Dar” – Varlaam Almăjanu.

Gustă din fasolea cu ciolan și papricașul bănățean cu cartofi la cazan, preparate de Parohia Șag; sarmalele și ardeii umpluți, pregătite de Asociația Semper Agape, din balmoșul tradițional al lui Daniel Ploscarul din munții Orăștiei sau din pilaful de orez cu legume preparat de oamnii cu suflet de la Facultatea de Agronomie din Timișoara. Pâinea la țest și plăcintele tradiționale transilvănene sunt servite de Sebastian Câmpean din Turda, dar nu rata nici dulciurile tradiționale și zmeura proaspătă din Partoș.

Invitații speciali ai evenimentului vor fi cele trei echipe de bucătari din Serbia, care vor pregăti trei tipuri de gulaș delicios: gulaș de porc (echipa Raiul Mic din Sânmihai), gulaș de vită (echipa Pavliș) și gulaș de pește (echipa Stara Palanka).

Programul festivalului include spectacolul Rădăcini, acompaniat de Taraful Pro Datina, muzică folk cu Daniel Julean și Maria Brola, dans tradițional cu Ansamblul Banlogeana și Grupul folcloric KUD Vinogradi, din Serbia, un recital de flaut al Claudiei Arieșan și chiar un turneu de mini-fotbal.

Vino și tu să te bucuri de toate surprizele pe care ți le-am pregătit și să îi sprijinim pe cei aflați în necesitate pentru că doar împreună putem construi o lume mai bună pentru fiecare dintre noi.”, se arată în prezentarea evenimentelor.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.