Skip to main content

Smuls din ghearele morții, de medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara! Copil cu tetanos, salvat după ce fost intubat, trei săptămâni

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Un copil în vârsta de 12 ani, care s-a înțepat în talpă cu un cui ruginit, a ajuns în stare extrem de gravă, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Băiatul este din județul Mehediniți, a fost diagnosticat de medicii din Drobeta Turnu Severin, cu tetanus, iar starea lui s-a degradat foarte repede.

Temându-se de ce este mai rău, mai ales că această boală poate duce la deces, dacă nu este tratată corespunzător, doctorii mehedințeni au decis transferal de urgență, la Timișoara.

„Infecția este produsă de bacteria Clostridium tetani. Aceasta afectează sistemul nervos și ulterior duce la spasme musculare severe, insuficiență respiratorie acuta si apoi la paralizie. Riscul de deces este accentuat. Perioada de incubație a bolii poate să ajungă până la trei săptămâni, dar, de obicei, simptomele apar în primele 10 zile de la infectare. Așa s-a întâmplat și acum. Când medicii de la spitalul din Drobeta Turnu Severin, în urma anamnezei și a analizelor pacientului, au constat că are tetanos, iar starea lui se degradează rapid, au decis să îl transfere de urgență la Timișoara. A ajuns, la noi, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, cu rigiditate musculară, cu spasme musculare generalizate si maxilar încleștat. Copilul a început să aibă dificultăți respiratorii, febră și am decis, după 24 de ore, să îl intubam. Boala este una extrem de periculoasă, deoarece poate duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac”, spune dr. Daniel Jipa, medic specialist ATI – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Lupta pentru salvarea băiatului a durat mai bine de o luna, 21 de zile fiind intubat și ventilat mecanic. I s-au administrat imunoglobulină antitetanică, pentru neutralizarea toxinei, mai multe doze de vaccin antitetanos, antibioterapie, benzodiazepine, pentru reducerea spasmelor musculare, relaxante musculare, dar și terapie de susținere.

„Pentru salvarea copilului a existat o colaborare interdisciplinară. Am colaborat cu o echipă de medici specializați în chirurgie pediatrică de la Spitalul Louis Țurcanu care au venit de mai multe ori în spital la noi pentru toaletarea și debridarea plăgii, îndepărtarea țesuturilor necrozate și curățarea rănii în profunzime. Din echipa multidisciplinară au mai făcut parte un medic cardiolog, un pneumolog, kinetoterapeutul secției noastre și, bineînțeles, un medic infecționist, colega noastră, dr. Alexandra Herlo. Asemenea cazuri, care sunt foarte rare, sunt extrem de greu de gestionat și, implicit, de tratat. Necesită o intervenție medicală rapidă și suport avansat de terapie intensivă. Evoluția bolii este imprevizibilă și pot apărea în orice moment complicații. Adolescentul a stat mai bine de 21 de zile în Terapie Intensivă, intubat orotraheal, dar am reușit, datorită echipei care a gestionat acest caz, să ii salvăm viața”, explică dr. Mirela Poroșnicu, medic primar ATI – șef secție ATI la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Acesta este cel de-al treilea pacient cu tetanos din ultimii 2 ani salvat de medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de protecție împotriva tetanosului, iar acest ser face parte din schema națională de imunizare.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.