Situaţie îngrijorătoare la Colterm! Timişorenii ar putea rămâne fără căldură în această iarnă

Prefectul de Timiş, Eva Andreaş i-a cerut explicaţii directorului de la Colterm, pentru că nu a informat-o cu privire la problemele financiare pe care societatea le are.

CITEŞTE ŞI: Semnele de parcare interzisă, nu-i impresionează! Zeci de şoferi amendaţi de poliţiştii locali

Mai mult decât atât, Eva Andreaş i-a reproşat directorului Colterm că a făcut extrem de târziu demersurile către Guvern, în condiţiile în care în această lună deja au fost alocaţi bani pentru mai multe oraşe din ţară, însă Timişoara nu s-a regăsit pe lista repsectivă.

Prefectul de Timiş spune că a aflat de situaţia gravă în care se află Colterm abia în data de 6 decembrie, când reprezentanţii societăţii au venit la Prefectură pentru a semna adresa către Guvern, care sună în felul următor:

Va rugăm să ne sprijiniţi în regim de urgenţă pentru a asigura continuitatea serviciului de furnizare a energiei termice în municipiul Timişoara, în caz contrar existând riscul întreruperii acestui serviciu. Pentru a asigura furnizarea de energie termică pentru încălzirea atât pentru populaţie, cât şi pentru un număr însemnat de instituţii publice, grădiniţe, şcoli, spitale, Colterm Timişoara are nevoie urgentă de 30 de milioane de lei. Aceasta sumă este formata din: 12 milioane de lei reprezentând consumul de gaz aferent lunii decembrie 2017. Singurul mod în care Colterm SA se poate aproviziona cu gaz natural este plata în avans pe durate extrem de scurte. Până vineri 8.12 2017, trebuie achitată către E-On Energie Romania SA suma de mai sus. In caz contrar furnizorul nu va semna un nou contract, iar municipiul Timişoara va rămâne fără încălzire în plin sezon rece. Suma de 15 milioane de lei, pentru cărbunele necesar sezonului de iarnă 2017-2018 şi transportul aferent. Facturile au ajuns deja la scadenţă. Suma de 3 milioane de lei pentru energie electrică necesara producerii de energie termică. Facturile sunt deja scadente şi furnizorii de energie electrică nu vor continua alimentarea în cazul în care nu se fac de urgenţă plăţi consistente către ei. Sumele mai sus reprezintă datoriile curente ale societăţii pentru actualul sezon de încălzire şi nu conţin datorile mai vechi ale societăţii către furnizorii de combustibil care se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei. Menţionăm că Primăria Municipiului Timişoara are restanţe către Colterm următoarele sume: subvenţie diferenţă de preţ aferentă lunii noiembrie 2017, aproximativ 3 milioane, subvenţie diferenţă de preţ aferentă lunii decembrie aproximativ 10 milioane, pierderi induse tehnologice aferente anului 2016 în valoare de aproximativ 8 milioane de lei, pierderi induse financiare calculate până la finalul lui 2015 în suma de 34 milioane de lei. Prin urmare repetăm rugămintea de a primi de urgenţă sprijin pentru asigurarea continuităţii furnizării energiei termice pentru populaţia şi instituţiile publice ale municipiului Timişoara”.

Prefectul de Timiş, Eva Andreaş le-a reproşat celor de ca la Colterm că nu au informat-o mai devreme, pentru că de când a fost instalată în funcţie le-a cerut reprezentanţilor societăţii să o anunţe când sunt probleme.

La acel moment nu a existat nicio problemă, eram cu plăţile la zi, totul era perfect normal. Cu contract încheiat pe 30 de zile în avans. Începând cu luna noiembrie am mers la furnizorul de gaz cu o convenţie de plată în trei, aşa cum procedeaza şi Bucureştiul. Furnizorul de gaz nu a fost de acord cu convenţia respectivă şi un contract de lungă durată. Abia după o întâlnire de la Ministerul Energiei avută chiar luni, împreună cu domnul secretar de stat Vişan, furnizorul de gaz a vrut încheierea unui astfel de contract pe toată perioada iernii, cu o convenţie de plata încheiată în trei: noi, Primăria Timişoara şi furnizorul de gaz, convenţie care prevede toate sumele provenite din subvenţii intră direct în contul furnizorului de gaz ca şi contravaloare a gazului furnizat în luna respectivă. În luna noiembrie am achitat întrega factura de gaz, în luna decembrie am făcut, cum sunt procedurile, factura de regularizare a subvenţiei. Pentru luna decembrie am solicitat subvenţie Primăriei Timişoara în avans, subvenţie care trebuia să ne vină în ianuarie. Aici am întampinat o problemă, am primit doar o parte din subvenţia respectivă, şi a acoperit o mică parte din factura de gaz a lunii decembrie”, spune Emil Serpe, directorul Colterm. 

CITEŞTE ŞI: Situație disperată! O pensionară din Timișoara așteaptă sărbătorile în frig, după ce casa i-a fost distrusă de flăcări

Acum reprezentanţii Colterm aşteaptă bani de la Guvern, pentru ca timişorenii să nu rămână în firg, în plin sezon rece.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Sentinţă definitivă! USR-ista Aida Szilagyi este în ilegalitate! Fritz trebuie să dispună demolarea blocului construit de aceasta

Judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara au dat astăzi, veridictul final, în dosarul în care consiliera locală Aida Szilagyi este acuzată de vecini, că a ridicat ilegal, un bloc de locuinţe.

Pregătirile pentru deschiderea Parcului Crăciunului, în linie dreaptă!

Zeci de mii de luminițe, obiecte supradimensionate, brăduți zburători și butaforii 3D încep să prindă viață la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

„Monstruoasa coaliţie PSD-USR se extinde!” Nica vorbeşte despre o căsătorie între partide de acelaşi sex

Lupta electorală devine tot mai aprigă în localităţile conduse de primari interimari, cum este şi cazul comunei Giroc.

S-a dat din nou alarma, la Aeroportul Timişoara! Din fericire, tot pentru un exerciţiu

Aeroportul Internațional Timișoara în parteneriat cu MENSAVE, companie specializată în cursuri de prim ajutor avansate a implementat, în premieră naţională, un serviciul de prim ajutor integrat.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.