Situaţie de urgenţă în Timişoara! Motivul pentru care prefectul judeţului a apelat la această măsură extremă
Şedinţă de îndată a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, convocată de prefectul judeţului, pentru găsirea unei soluţii la problema deşeurilor din Timişoara şi alte 31 de localităţi.
Este vorba despre UAT-urile din Zona 1 de colectare a deşeurilor, unde de sortare se ocupă Colterm.
Conform prefectului, Mihai Ritivoiu, în această noapte, autorizaţia de mediu a societăţii expiră, ceea ce face imposibilă activitatea de triere a gunoaielor care ulterior sunt transportate la deponeul de la Ghizela.
Astfel, de mâine firmele de salubritate din Zona 1 nu ar mai putea colecta deşeurile, pentru că nu au unde să le ducă.
Ritivoiu spune că de vină sunt Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri şi Primăria Timişoara care au tergiversat procedurile pentru desemnarea unei alte firme de sortare a deşeurilor.
“Anul trecut, în luna septembrie, a apărut o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care a reglementat chestiunea gestionării deşeurilor în România, iar la nivel judeţean, această gestiune a fost preluată de ADID Timiş (…) Din septembrie până în martie 2023, adică mai bine de jumătate de an, ADID a stat după Primăria Timişoara să dea o hotărâre de Consiliu Local, de care avea nevoie pentru începerea procedurii de licitaţie pentru acest serviciu, iar din martie 2023 până în august 2023, cinci luni de zile, au lucrat la un caiet de sarcini pentru această licitaţie. Este un termen extrem de mare”, a anunţat astăzi, prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu.
Într-un final, documentaţia a fost încărcată în SICAP, dar tot vor mai trece câteva luni până la desemnarea operatorului care va sorta deşeurile.
Pentru ca timişorenii şi locuitorii celorlalte 31 de UAT-uri să nu rămână cu gunoaiele neridicate, în această perioadă, prefectul a apelat la un tertip: a cerut Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, constatarea situaţii de urgenţă.
Astfel, ADID va putea desemna o altă firmă care să sorteze deşeurile în această perioadă de tranziţie, până la finalizarea licitaţiei.
“Am o veste bună şi una proastă. Vestea bună, dacă pot spune aşa, este că de mâine, 11 octombrie, nu vom rămâne cu gunoaiele în stradă, atât timişorenii, cât şi 31 de localitîţi din zona 1 Timişoara. Vestea proastă este că, pentru a realiza această aşa-zisă performanţă, am fost nevoit să convoc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care să constatăm eşecul administraţiei locale de a gestiona chestiunea sortării deşeurilor”, a mai spus Mihai Ritivoiu.
Lasă un răspuns