Skip to main content

Servicii de avocatură pro bono (gratuite), sprijin pentru stagiari sau finanțări europene pentru profesioniștii din domeniu! Inițiativele cu care Alina Mușat vrea să câștige șefia Baroului Timiș

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Pe data de 10 martie avocații din Timiș își vor vota o nouă echipă de conducere a Baroului, iar cea mai râvnită funcție este cea de Decan.

În cursă a intrat și Alina Mușat, una dintre cele mai cunoscute avocate din Timișoara, cu o experiență de 16 ani în profesie și fondatoare a Mușat Insolvency IPUR.

Spune că își dorește o schimbare pentru ea și colegii ei, o viziune mai modernă și adaptată nevoilor societății și vrea ca toți membrii Baroului să fie tratați la fel. De asemenea, promite o transparentizare a procesului decizional, prin transmiterea live a ședințelor, pentru ca fiecare avocat să știe ce decizii se iau, de ce și care sunt argumentele pro și contra.

Alina Mușat vrea și întâlniri periodice cu avocații din Barou, pentru a fi la curent, în permanență, cu problemele și nevoile lor.

O altă propunere importantă este crearea unei platforme online accesibile tuturor avocaților, care să permită promovarea acestora în funcție de specializări.

“Această platformă ar fi una prin care fiecare avocat ar putea fi cunoscut de către justițiabili. Concret: am nevoie de un avocat specializat în dreptul muncii, pot să accesez această platformă, în care voi găsi numele avocaților specializați în acest domeniu, anii de experiență. E și o formă de publicitate pentru colegii avocați, la care ar avea acces cu toții. Astfel, ar dispărea, pe de-o parte, inechitățile financiare, pentru că unul poate își permite să își facă mai multă publicitate decât altul, ar fi o platformă în care ar fi cuprinși toți colegii avocați și cred că ar fi extrem de utilă și pentru justițiabili”, a explicat, av. Alina Mușat, la Sursa de Vest fără Filtru.

Ea oferă o atenție deosebită și viitorilor colegi, aflați la început de drum, care de multe ori nu primesc instruirea corespunzătoare, din lipsa de timp sau de resurse a avocaților maeștri (printre care se include și ea). Pentru aceștia, Mușat Alina vrea să înființeze o structură prin care avocați vechi în branșă să le împărtășească stagiarilor secretele profesiei.

Cred că ar fi util, atât pentru colegii stagiari, cât și pentru colegii avocați maeștri, să constituim un grup de avocați cu experiență, care să fie dispuși să ofere suport, un fel de mentorat, pentru avocații stagiari. Cred că e important să organizăm întâlniri, în cadrul cărora să vină avocați cu experiență, judecători, executori judecătorești, care să le vorbească direct, concret, specific avocaților stagiari și să le explice anumite chestiuni pe care nu le pot învăța decât prin partea practică”, a mai spus Alina Mușat.

Și pentru că stagiarii se confruntă, de multe ori, și cu probleme financiare, Alina Mușat propune anumite facilități: abonamente gratuite la revistele de specialitate dar și la baza de date legislative. De asemenea, vrea să le ofere un sprijin și pentru momentul în care finalizează stagiatura.

“Ar fi extrem de util să întocmim un ghid scris, în care să atingem punctual acele subiecte care ar fi extrem de utile pentru un coleg aflat la început de carieră, care trebuie să se axexe și pe modul în care își desfășoară activitatea, și pe program, și pe alte lucruri și nu poate că nu are suficient timp să acorde aspectelor administrative”, completează candidata la funcția de Decan al Baroului Timiș.

Iar pentru avocații cu experiență, vrea să inițieze un dialog care să le permită accesarea de fonduri europene, lucru care în prezent este imposibil.

“Este o inițiativă îndrăzneață. Propunerea mea realistă nu este ca de mâine, să putem accesa fonduri europene, dar cred că trebuie făcut un pas în această direcție. Cred că trebuie luată o inițiativă, trebuie purtat un dialog, astfel încât profesia noastră să fie luată în considerare, pentru că, pe lângă faptul că suntem un partener esențial al actului de justiție, cred că suntem și o categorie etalon a societății. Iar faptul că nu putem accesa niște fonduri atât de necesare pentru desfășurarea activității, pentru îmbunătățirea mijloacelor pe care le folosim, de comunicare, că tot vorbim de digitalizare, nu este în regulă. Cred că este esențial să fim luați în considerare și să contăm”, a mai spus Alina Mușat, în cadrul podcastului Sursa de Vest fără Filtru.

Cunoscuta avocată timișoreană propune și măsuri mai puțin populare, care însă ar avea un impact uriaș în comunitate. Este vorba despre oferirea de reprezentare pro bono (gratuită) în instanțele de judecată, pentru cei care nu își permit astfel de servicii.

“Poate nu este o măsură care să aducă foarte mulți susținători, însă eu cred că este foarte important să întoarcem comunității, ceea ce noi primim de la comunitate. Sigur că astăzi există un sistem de asistență judiciară gratuită, în sensul că omul poate beneficia de asistență care este gratuită pentru el, dar susținută din fondurile statului, dar cu o birocrație extrem de mare. Eu am avut foarte multe situații în care omul m-a întrebat dacă poate primi asistență judiciară gratuită de la Barou, l-am îndrumat, desigur, spre un Barou și mi-a spus: am fost acolo, dar îmi este imposibil să răspund tuturor solicitărilor și să depun toate documentele care mi se solicită. Și atunci, ideea de bro bono este ca avocați voluntari din cadrul Baroului Timiș să ofere într-adevăr servicii pro bono, care nu sunt remunerate. Poate o să spui că este ușor naiv ceea ce îmi doresc, dar eu cred că sunt, în cadrul Baroului Timiș suficient de mulți colegi care înțeleg cât este de important să întindem o mână de ajutor unui om care se confruntă poate cu o nedreptate sau cu o problemă juridică nu atât de complexă, dar care nu are acces la justiție, pentru că nu își permite efectiv, să plătească serviciile unui avocat”, a mai spus Alina Mușat.



Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.