Skip to main content

Semnal de alarmă tras de medicii infecţionişti! Cum combatem virusul care ne atacă pe 95% dintre noi?

Boala sărutului sau mononucleoza infecțioasă este afecțiunea contagioasă  de care suferă un număr foarte mare de persoane, de multe ori, fără să știe.

Afecțiunea este produsă de virusul Epstein Barr și apare, de regulă, în două etape ale vieții, cu precădere în copilărie, dar și în perioada de adolescență și până la vârsta de 25 de ani.

Boala poate apărea și în afara acestor perioade, dar astfel de cazuri sunt mai rar întâlnie. De asemenea, infecția poate apărea și sub forma unor mici focare epidemice în colectivități școlare sau internate.

Afecțiunea se caracterizează printr-o perioadă de incubație variabilă, cuprinsă între 3-5 zile, și care se manifestă prin febră, dureri musculare, dureri de cap, transpirații și slăbirea organismului.

Perioada de stare durează 2-3 săptămâni și se caracterizează prin febră prelungită cu valori înalte, inflamarea amigdalelor, poliadenopatie (ganglioni limfatici măriți sau inflamați), splenomegalie (mărirea splinei peste dimensiunile normale), hepatomegalie (ficat mărit), exantem maculos sau maculo-papulos (erupție cutanată care prezintă atât pete roșii sau purpurii – macule, cât și mici ridicături – papule, predominant pe brațe și pe trunchi).

Perioada de convalescență durează între 2 și 4 săptămâni și se caracterizează prin astenie fizică importantă, poli adenopatie și tulburări de concentrare.

 „Sursa de infecție este strict umană, reprezentată de bolnavii cu infecție acută, aparentă sau nu. Bolnavul elimină virusul prin salivă, necesitând contact foarte apropiat, de aceea i se mai spune și “Kiss Disease” sau “Boala Sărutului”. În ceea ce privește complicațiile, cea mai frecventă este reprezentată de anemia hemolitică autoimună (AHA), care apare în 2-3% din cazuri. De asemenea, mai pot apărea și complicații neurologice, encefalită, meningită, cerebelită, complicații hepatice, precum hepatită acută, dar la un număr extrem de mic de pacienți”, spune dr. Cristina Anculia, medic rezident boli infecțioase- Spitalul Victor Babeș Timișoara.

 Nu toți cei infectați dezvoltă simptomele specifice ale bolii. Majoritatea oamenilor care au contractat virusul nu prezintă simptome sau prezintă simptome ușoare și trecătoare, printre ele numărându-se oboseala și durerile de gât.

 În cele mai multe cazuri mononucleoza infecțioasă „se rezolvă” de obicei de la sine, în câteva săptămâni, fără un tratament specific.

„Tratamentul mononucleozei infecțioase este simptomatic în majoritatea cazurilor. Se administrează antitermice, analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Se indică, de asemenea, o terapie suportivă cu repaos, hidratare, evitarea eforturilor fizice mari. Nu există profilaxie specifică. În focar se vor lua măsuri de respectare a igienei individuale. Cazurile din colectivități trebuie izolate, iar contacții supravegheați pe o perioadă de circa o lună”, spune dr. Ovidiu Roșca- medic primar boli infecțioase – Spitalul Victor Babeș Timișoara.

La persoanele imunodeprimate virusul Epstein Barr este responsabil de producerea Limfomului Burkit, un subtip de limfom non-Hodgkinian foarte agresiv, caracterizat prin tumori maxilare la copiii mici și tumori abdominale la copiii mai mari.

Tot acest virus, despre care medicii spun că 95% din populație l-a contractat de-a lungul vieții, este responsabil și de producerea carcinomului nazo-faringian în anumite cazuri.

Medicii spun că o igienă corespunzătoare și evitarea contactului cu persoanele bolnave pot ajuta la prevenirea răspândirii virusului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Vești excelente pentru șoferii care tranzitează sectorul de drum Coșava – Margina de pe DN68A! Începând de astăzi se circulă fără restricții, după ce în ultima lună s-au făcut lucrări de reasfaltare.
Timișorenii au așteptat mai bine de un an ca toate noile mijloace de transport în comun să iasă pe traseu, din cauză că municipalitatea a amânat prea mult licitația pentru instalarea mai multor stații de încărcare rapidă, implicit a montării acestora.
Construirea noului stadion din Timişoara a intrat în linie dreaptă, anunţă preşedintele ales al CJT, Alfred Simonis, care explică, pas cu pas, ce etape mai trebuie parcurse pentru realizarea investiţiei.
S-a dat alarma, în toiul nopţii, când un bărbat din judeţul Timiş şi-a găsit fiul, într-o baltă de sânge, pe un câmp, la câţiva kilometri distanţă de casă.
Polițiștii locali din Timişoara i-au luat din nou în vizor pe cerşetorii care apelează la mila trecătorilor, pentru a face rost de bani, și au intensificat acțiunile pentru depistarea lor.
Ca în fiecare an, cu ocazia celebrării Zilei Timișoarei, mai multe personalități importante și reprezentative pentru oraș vor primi titlul de „cetățeni de onoare”.
Un incendiu violent a izbucnit în această dimineață! O casă a fost cuprinsă de flăcări, iar incendiul amenința să se extindă și la locuințele din apropiere.
Aquatim anunță lucrări de investiții din fonduri europene la Stația de Tratare a Apei Hitiaș, astfel că mai mulți timișeni vor avea probleme cu apa de la robinete, mâine, în prima parte a zilei.