Skip to main content

Semnal de alarmă tras de medicii de la Spitalul Victor Babeş: Pacienții cu cancer pulmonar se prezintă la spital într-un stadiu avansat al bolii

TM 2024

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara trag un semnal de alarmă!

Ei spun că, de multe ori, neoplasmul bronho-pulmonar cu care se prezintă bolnavii în unitatea sanitară nu mai permite decât un tratament paliativ. De aceea, pneumologii susțîn că este important că pacienții să se prezinte pentru consult de specialitate încă de la primele simptome astfel încât această patologie să poată fi diagnosticată în stadii incipiente și să permită administrarea unui tratament curativ. 

Vorbim de pacienții care tușesc de mai mult de trei săptămâni, care au o scădere ponderală accentuată sau hemoptizie (spută cu sânge). Pacientul este internat pentru a putea realiza investigații complexe în vederea stabilirii unui diagnostic”, spune Emanuela Tudorache, specialist penumolog, atestat în endoscopie bronșică, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Zeci de amenzi pentru viteză, pe drumul Lugoj-Buziaș-Timișoara! Polițiștii, în acțiune, după accidentul de la Albina

Pentru stabilirea unui diagnostic cert este adesea necesară realizarea unei endoscopii bronșice cu biopsie.

Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș deține unul dintre cele mai performante aparate pentru realizarea unei astfel de investigații. În momentul de față există o colaborare cu un laborator de anatomie patologică din Oradea. Probele prelevate de la pacienți pot fi trimise unui anatomopatolog specializat în cancer pulmonar, care, prin intermediul unor teste de imunohistochimie și a unor teste genetice, poate realiza un diagnostic de precizie.

Avem mai multe tipuri de celule maligne (canceroase) iar pentru identificarea acestora se folosesc o serie de teste speciale, de imunohistochimie. În plus, prin intermediul unor teste genetice, oncologul poate stabili care este tipul de tratament cel mai indicat pentru fiecare caz în parte. Un alt avantaj este acela că, aceste investigații sunt gratuite iar rezultatele biopsiei le primim între 5 și 10 zile. În funcție de tipul celulei și de stadiul bolii, putem vorbi fie de o intervenție chirurgicală, pe care o realizează chirurgii noștri, fie de administrarea de chimioterapie sau radioterapie, terapie țintită, imunoterapie, fie, în cazurile cele mai avansate, de terapii paliative. Este foarte important să știm tipul celulei maligne pentru că în funcție de această se administrează tratamentul care poate ajunge și la 7000 de euro pe lună”, mai spune doctorul Emanuela Tudorache.

CITEȘTE ȘI: 244 de cazuri noi de coronavirus, de ieri până azi! Este în creştere și numărul pacienților internaţi la ATI

Cancerul pulmonar este, în Europa, al doilea cel mai răspândit tip de cancer. Majoritatea neoplaziilor pulmonare sunt diagnosticate la pacienți cu vârstă de peste 65 de ani.

Cancerul pulmonar provoacă peste 1,6 milioane de decese în fiecare an.

Rata de supraviețuire la 5 ani este de sub 20%.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Timișoara devine capitala dansului sportiv. În acest weekend găzduiește Campionatul Mondial de Dans Juniori II Standard&Timișoara Open Championship 2024, WDSF Open Standard și Latino Tineret și Adulți și DSE Children Grand Prix.
Timișorenii mai au la dispoziție mai puțin de 10 zile pentru a alege prin vot proiecte propuse de alți timișoreni și care vor fi implementate de Primăria Timișoara.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara, va organiza în zilele de 20, 26 și 27 septembrie o serie de proiecții de filme etnografice, destinate publicului larg.
După ce săptămâna trecută președintele ales al Consiliului Județean, Alfred Simonis, anunța obținerea autorizației de desființare a stadionului Dan Păltinișanu, a venit și vestea demarării licitației pentru demolare.
Municipiul Timișoara, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului „Înnoirea flotei de tramvaie – etapa I“, Cod SMIS 123654.
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, implementează un nou serviciu opțional pentru colectarea deșeurilor vegetale din Timișoara, ca parte a eforturilor Primăriei de a păstra străzile orașului curate și de a oferi cetățenilor o soluție eficientă pentru gestionarea deșeurilor verzi din gospodăriile proprii.