Selectarea deșeurilor începe de acasă! Ce semnal de alarmă trag reprezentanții Retim?

Procesul de reciclare al deșeurilor începe de acasă! Asta încearcă reprezentanții societății de salubrizare Retim să le explice timișenilor, pentru a avea o colectare mai bună a deșeurilor reciclabile. 

Gestionarea deșeurilor reprezintă una dintre problemele importante cu care se confruntă în momentul de față societatea Retim, în condițiile în care populația nu respectă indicațiile primite în ceea ce privește selectare. Anul trecut spre exemplu din cele aproximativ 1.200 de tone de deșeu reciclabil, doar 400 de tone au putut fi valorificate.

Lunar colectam aproximativ 1200 de tone de deșeuri reciclabile din Timișoara și localitățile limitrofe, din care valorificăm aproximativ 400-450 de tone în fiecare lună. Restul se valorifică energetic pentru că este un deșeu amestecat și este contaminat cu deșeuri reziduale iar materialele din acest deșeu nu mai poate fi reciclat”, spune Gheorghe Para, directorul Retim.

retim 1

După colectarea de la populație, deșeurile sunt transportate către centrele de sortare înainte de a merge la companiile de reciclare. 

Stația de sortare a deșeurilor municipale a fost construită și pusă în funcțiune în iunie 2010 de către Retim. Stația are o capacitate de prelucrare de 400-450 de tone pe zi, și este prevăzută cu două linii tehnologice. Linia de sortare manuală, în care ajung deșeurile colectate prin sacul sau pubela galbenă, și linia de sortare cu valorificare energetică, în care ajung deșeurile reziduale care mai conține totuși anumite elemente compozite ce pot fi valorificate prin ardere și producere de energie termică și noi aceasta o folosim deocamdată la fabiricile de ciment”, explică directorul Gheorghe Para.

retim 10

Reprezentanții Retim recunosc însă că se confruntă cu o problemă serioasă în ceea ce privește selectarea deșeurilor, mai ales în zonele de blocuri. Aceștia spun că oamenii aruncă în pubelele galbene, cele destinate deșeurilor reciclabile, și alte tipuri de deșuri, ceea ce le îngreunăează munca. În aceste condiții societatea a început o nouă campanie de informare și conștientizare a populației în ceea ce privește colectarea selectivă.

La reciclarea propriu-zisă a deșeurilor ne confruntăm cu o problemă de amestec al deșeurilor, în special în pubela galbenă de la asociațiile de locatari și proprietari, în care nu se respectă într-u totul ceea ce noi am lansat prin ghidurile de colectare, prin instrucțiunile care au fost date o dată cu predarea recipientelor către asociații. Aici mai avem de lucru. Am început din nou o campanie împreună cu Poliția Locală prin care dorim să conștientizăm populația și să readucem în memoria populației anii 2008-2010, în care colectarea selectivă a fost mult mai atent făcută de către fiecare generator de deșeuri. Mă refer aici atât la casele individuale, cât și la asociațiile de locatari. Fac precizarea clară că la asociațiile de locatari avem aceste probleme mari, la casele individuale, în peste 80% din cazuri problema este rezolvată”, mai spune Gheorghe Para.

După selectarea deșeurilor la Stația de Sortare din Timișoara, o parte din ele sunt direcționate către la firmele reciclatoare, însă într-o proporție mult prea mică. Restul ajunge la deponeul de la Ghizela. Însă și aici vor trebui făcute investiții importante, pentru că o mare parte din gunoaiele aruncate la groapă ar fi putut fi reciclate, iar pe viitor se vrea un procent ridicat de deșeuri reciclabile.

retim 17

Taxa de depozitare este introdusă pentru a se descuraja acest tip de depozitare. (…) În plus este foarte mare nevoie este nevoie de investiții pentru a dezvolta această infrastructură, cu tehnologia actuală nu putem face minuni. Trebuie să trecem, la nivel de țară, la o etapă superioară. Astfel, vor rămâne niște gropi de gunoi mult mai mici, vor rămâne gropi în care nu vor mai fi toate aceste materiale cu potențial reciclabil, va rămâne o masă inertă mult mai puțin poluatoare. Nu este neapărat mai ieftin, va fi mai scump, dar asta este direcția pe care ne-am asumat să o urmăm. Cu tehnologia actuală din ce este aici, probabil că 10-15% ar mai putea fi reciclat, dacă toți ne-am face treaba perfect. Cu o tehnologie viitoare, probabil că încă 30-40% ar mai putea fi reciclat”, spune Dan Pascu, directorul general de Marketing al Retim.

retim 16

Taxa de depozitare presupune plata a 80 de lei pe tona de deșeu depozitat. Această taxă de circuit este din punctul nostru de vedere, așa cu prevede și legea, trebuie plătită de generatori, o parte din costuri le vom suporta și noi și drept dovadă, faptul că noi am reușit să deviem de la depozitarea definitivă cel puțin 15% în ultimul an, dar anii anteriori am avut mai mare reducerea pentru că aveam o valorificare mai bună la fabricile de ciment, acum tindem să ajungem din nou la 20-25% și să îndeplinim ținta. Reducând 25% din cantitatea de deșeu depozitat, la un calcul simplu, ori 20 de mii de tone din Timișoara valorificate înseamnă 1,6 milioane de lei, iar acești bani nu trebuie să-i plătească populația. Pentru diferența de 8000 și ceva de tone care rămân pe lună de depus la deponeul de la Ghizela se va plăti 80 de lei pe lună. Banii nu rămân însă la Retim, ajung la Administrația Fondului pentru Mediu și dun gestionați în conformitate cu hotărârile de guvern din România. Noi am cerut ca banii din județul Timiș să fie folosiți pentru investiții în județ, dar nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Mediului”, explică directorul Retim, Gheorghe Para.

retim 15

În ceea ce privește sortarea deșeurilor Timișoara stă cel mai bine, deși și aici procentul este unul mic, asta în comparație cu restul județului, unde selectarea de la domiciliu aproape că nu există. 

Din păcate în județ, gradul de colectare selectivă este mult mai scăzut decât în Timișoara, dar vestea bună este că sistemul integrat de management al deșeurilor care are și atribuirea serviciului de colectare, este în desfășurare în curs de implementare, și da se va implementa colectarea selectivă peste tot în județ”, mai spune Dan Pascu.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Mult zgomot, pentru nimic! Terapie de grup, în şedinţa Consiliului Local, pe tema falimentului care bate la uşa Colterm

Mai bine de două ore a durat şedinţa Consiliului Local Timişoara, convocată de Roxana Iliescu, pentru găsirea unei soluţii care să permită Colterm cumpărarea certificatelor de CO2 aferente anului trecut.

Maşină lovită de tren! Şoferul şi pasagera au scăpat, ca prin minune, cu viaţă

Pompieri, poliţişti şi medici s-au deplasat de urgenţă, în această seară, la trecerea la nivel cu cale ferată dinspre Pădurea Verde spre Giarmata Vii.

Panică într-un autobuz plin cu elevi, care a luat foc în mers! Pompierii au intervenit de urgență

Momente de panică într-un autobuz plin cu elevi, după ce a început să se umple de fum, în timpul mersului.

Accident pe DN 6, între Lugoj și Timișoara! O femeie, pasageră într-o mașină a rămas încarcerată

Trafic îngreunat pe DN 6, pe raza localității Belinț, în urma unui accident în care a fost implicat un autoturism și o autoutilitară.

Campania județeană de prevenire și combatere a violenței „Școala ta în siguranță” a ajuns la Liceul Azur!

Continuă campania de prevenire și combatere a violenței „Școala ta în siguranță”, derulată în Timiș!

Video: Ruben Laţcău despre falimentul Colterm: Va trebui un efort mare din partea administratorului judiciar

Astăzi are loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Timişoara, convocată de Roxana Iliescu, pentru a discuta despre situaţia Colterm.

Prima ediție a Salonului Industriei Ușoare, din acest an, își deschide porțile la Timișoara!

Salonul Industriei Ușoare inaugurează calendarul expozițional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pentru anul 2023.

Apel la solidaritate! Oamenii fără adăpost, îngheață de frig pe străzi! Timișorenii care văd astfel de persoane, rugați să sune la 112

Municipalitatea face un apel la solidaritate, în ceea ce privește ajutorul imediat pe care timișorenii îl pot da persoanelor fără adăpost, acum când temperaturile sunt negative, iar riscul de hipotermie este unul ridicat.

O mamă cu trei copilaşi, scoşi de poliţişti, din mijlocul flăcărilor! Casa le-a luat foc, în timp ce ei dormeau

O tragedie de proporţii a fost evitată în ultimul moment, datorită unui echipaj de poliţie, care era în misiune.

Parcarea multietajată de la Spitalul de Copii, încă departe de a deveni realitate! Anul acesta ar putea fi organizată licitația pentru proiectare și execuție

Timișorenii mai au de așteptat până când vor putea folosi prima parcare multietajată, ridicată de municipalitate. În momentul de față încă se lucrează la documentație și se așteaptă avizele necesare.

Unic în România! Şoferii, avertizaţi din timp că un pieton traversează strada şi din ce direcţie vine!

Timişul bifează o nouă premieră naţională, de această dată printr-un proiect menit să reducă numărul accidentelor rutiere.

Concurs cu final aşteptat! Ovidiu Andriş este oficial, directorul Filarmonicii din Timişoara

Ovidiu Andriş, care a asigurat interimatul la conducerea Filarmonicii Banatul din Timişoara, încă din august 2021, a câştigat concursul pentru funcţia de director.

Caz revoltător! Băieţel violat de un prieten care trebuia să îl supravegheze

Un copil de 7 ani a trecut prin clipe de groază după ce mama lui a plecat la magazin şi l-a lăsat în grija unui prieten.

Costel Pantilimon, noul manager general al clubului de fotbal Politehnica Timişoara

Costel Pantilimon vine la conducerea echipei de liga a II-a, ASU Politehnica Timişoara.

Şpagă uriaşă, pentru angajări la stat! Femeia prinsă în flagrant vehicula nume importante de pe scena politică şi administrativă

Procurorii DNA Timișoara au reţinut o femeie acuzată că ar fi cerut şi luat mită, în opt cazuri de trafic de influență, încasând deja 64.500 de euro.

VIDEO Imaginile disperării în Turcia! Oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături și aleargă cu copii în brațe pe străzi! Pompieri și medici din România au plecat să le dea o mână de ajutor

Zeci de pompieri și medici români au plecat în această după amiază în Turcia, pentru a da o mână de ajutor la căutarea și salvarea victimelor cutremurelor ce au avut loc în această țară.

Scandal într-o comună din judeţul Timiş, după ce taxele au crescut cu aproape 100%! Primarul vrea să facă plângere penală împotriva consilierilor locali!

Locuitorii din comuna Darova plătesc în acest an, impozite şi taxe locale aproape de două ori mai mari decât cele de anul trecut, din cauză că primarul şi Consiliul Local nu ajuns la o înţelegere.

Ucis după o glumă proastă! Un adolescent a omorât în bătaie un bărbat care putea să îi fie tată

Un tânăr de 17 ani este acuzat de loviri cauzatoare de moarte, după ce şi-a bătut cu cruzime, un vecin de 50 de ani.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.