Skip to main content

Se caută medici de familie vorbitori de limba rusă sau ucraineană pentru refugiații din Ucraina stabiliți în Timișoara! 

Persoanele refugiate din Ucraina, din cauza războiului au cu greu acces la servicii medicale, în special din cauza problemelor de limbă.

În momentul de față la Timișoara sunt stabiliți peste 1000 de refugiați. Ei beneficiază de servicii de asistență din partea Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Asociația LOGS și alte organizații non-guvernamentale care s-au alăturat inițiativei Centrului de Suport Timișoara pentru Ucraina, inaugurat în 5 Martie 2023.

Totuși, ucrainenii au din ce în ce mai mult nevoie de servicii de integrare și acces la servicii medicale, în special pentru persoanele în vârstă, copii sau persoanele cu probleme acute de sănătate.

Pe lângă serviciile de consiliere socială, cursuri de limba romana și ajutor financiar, ajutorul pentru accesarea sistemului medical este una din cele mai importante părți a muncii noastre, la LOGS, cu cei peste 1000 de refugiați din Ucraina. Inscriem refugiatii la medici de familie, ii ajutam cu programarile la controale de specialtiate și cumparam medicamente sau plătim analize medicale acolo unde nu exista rețete compensate. Nevoia de medic de familie este tot mai acută iar resursele noastre de a oferi traducere devin tot mai puține” spune Flavius Ilioni Loga, director executiv Asociatia LOGS.

În România, accesul la asistență medicală pentru cetățenii ucraineni a fost reglementat prin OUG nr.15/27.02.2022 care include refugiații din Ucraina în categoria de populație care beneficiază de aceleași servicii medicale ca și asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Însa, având în vedere numărul mare de refugiați stabiliti în Timișoara și durata crescută de ședere, nevoia de medici de familie vorbitori de limba ucraineană, rusa sau engleza este din ce în ce mai mare” spune Angela Ciupa-Rad, coordonator Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară (DAS Timișoara).

Din datele Asociației LOGS doar 25 % din numărul total de aproximativ de 1.000 de ucraineni prezenți în Timișoara sunt înscriși la un medic de familie, fapt care îngreunează accesul la servicii medicale specializate dar și la consultații de medicina de familie pentru nevoi medicale simple, cum ar fi raceli pentru minorii ucraineni sau vaccinare.

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Asociația LOGS fac un apel la medicii de familie din Timișoara, care vorbesc limba ucraineană, rusa sau engleza și au disponibilitate de a înscrie pacienții din Ucraina, stabiliti in Timișoara, să ia legătura cu reprezentanții DAS și LOGS la numărul de telefon +40 783 001 667 sau +40 741113952 sau prin email la contact@grupullogs.ro sau suportucraina.tm@gmail.com

Toate serviciile medicale de medicina de familie pentru refugiații din ucraina sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate Timis.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.
Universitatea de Vest din Timișoara a câștigat un nou proiect de cercetare numit CIRCUZEN, în domeniul economiei circulare, în cadrul competiției RESCI-ECO lansată în acest an de Agenția Universitară a Francofoniei.
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția spectacolului „Victimele Datoriei” de Eugène Ionesco în cadrul prestigiosului Festival Național de Teatru (FNT) 2024.
Înscrierile online la ciclul de licență pentru facultățile Universității Politehnica au început deja, iar pentru a veni în sprijinul candidaților din județele învecinate, UPT a înființat mai multe centre zonale de admitere, pe lângă cele zece centre aferente celor 10 facultăți.