Skip to main content

Scandal fără precedent, la Timişoara! Aproape 30 de primari au venit să îi ceară socoteală prefectului, pentru blocarea alocării banilor de la CJT

Scandalul împărţirii banilor din fondul pus la dispoziţia Consiliul Judeţean și sumelor defalcate din TVA, către primăriile din Timiş, continuă.

Primarii PNL nemulţumiţi că alocarea sumelor a fost anulată de prefect, la sesizarea primarilor PSD, au venit să ceară explicaţii de la reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Asta în contextul în care prefectul a atacat în contencios administrativ hotărârea respectivă, ceea ce înseamnă că alocarea banilor este suspendată.

CITEŞTE ŞI: Bunic disperat! Nepotul i-a dispărut fără urmă şi cere ajutorul tuturor, pentru găsirea lui

Edilii care au venit la Prefectură spun că activitatea tuturor Primăriilor este blocată, pentru că, în lipsa banilor de la CJT, nu îşi pot întocmi şi adopta bugetele locale.

Pe de altă parte, sumele alocate de Consiliul Judeţean erau pentru plata ajutoarelor de handicap şi a asistenţilor personali sau a cotelor de cofinanţare pentru proiecte europene.

“Mai există riscul ca, în cazul în care acest proces în contencios de revocare a hotărârilor nu se încheie până la finalul anului, aceşti bani să fie pierduţi de către judeţul Timiş. Un alt aspect este legat de faptul că domnul prefect este funcţionarul Guvernului în teritoriu şi nu ar trebui să facă politică. Nu înţeleg de ce domnul prefect a făcut nişte grafice prin care a încercat să înţeleagă câţi bani a luat PSD, câţi PNL, câţi USR şi aşa mai departe”, a spus Dănuţ Groza, liderul primarilor PNL care au vent astăzi la prefectură.

La polul opus, prefectul de Timiş susţine că banii au fost alocaţi în funcţie de culoarea politică, şi nu în baza unor criterii bine stabilite, deşi Codul Administrativ nu specifică un regulament pentru împărţirea sumelor de la Consiliile Judeţene.

Ritivoiu susţine că pentru deblocarea situaţiei, ar trebui anulată hotărârea pe care o consideră ilegală şi adoptarea alteia, care să conţină şi criterii clare în baza cărora sunt împărţiţi banii.

“Din punctul de vedere al Prefecturii, acestă hotărâre a fost adoptată fără  respectarea criteriilor de legalitate(…) Trebuie făcute nişte principii clare şi ataşate la fundamentarea hotărârii. O hotărâre de Consiliu Judeţean trebuie să aibă, pe lângă nota de fundamentare a acestei situaţii, şi nişte criterii clare, de alocare a banilor. (Niciodată nu au existat astfel de criterii), dar niciodată nu au fost primite plângeri la Prefectură privind modul în care au fost alocaţi banii”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu, Mihai Ritivoiu.

Împărţirea banilor pe criterii politice este o practică a tuturor partidelor, însă este prima dată, cel puţin în Timiş, când acest lucru este contestat în instanţă.

„Vă dau un exemplu de când era domnul Bojin de la PSD, preşedinte CJT. Doi ani la rând, Sânnicolau şi Deta (oraşe cu primari PNL – n.a) pentru dezvoltare, am primit fantastica sumă de 2.500 de lei. Pe cale de consecinţă, înţelegând mecanismele, că o majoritate în Consiliul Judeţean a hotărât ca Sânnicolau să primească doar 2.500 de lei, bani cu care puteam să asfaltăm jumătate de podeţ, nu un podeţ de întreg, nu am atacat în instanţă, nu am venit în faţa Prefecturii să protestez, nu am făcut greva foamei, ne-am adaptat şi am mers, în continuare aşa cum a fost până acum”, a mai spus Dănuţ Groza.

Primarii care au venit să ceară explicaţii de la prefectul judeţului sunt cei din localităţile:  Gătaia, Lovrin, Gottlob, Moraviţa, Teremia Mare, Ştiuca, Voiteg, Darova, Otelec, Sânnicolau Mare, Jebel, Moşnita, Pădureni, Lenauheim, Dudeştii Noi, Tormac, Buziaş, Parţa, Topolovaţul Mare, Biled, Bethausen, Livezile, Banloc şi Fibiş.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Iulia Motoc, judecător la Curtea Penală Internaţională, vine la Universitatea de Vest din Timişoara

Facultatea de Drept, din cadrul Universitatății de Vest din Timișoara, va organiza săptămâna viitoare o serie de conferințe, în cadrul cărora Iulia Motoc, judecător ales la Curtea Penală Internațională și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va ține un discurs, intitulat „Humanism, legal technicality and justice: rethinking human rights”.

Video: Maşină cu roţile în sus, pe o şosea intens circulată! Cum s-a petrecut accidentul?

Un echipaj medical a ajuns de urgenţă, la locul unui accident rutier în care a fost implicată o singură maşină care s-a răsturnat pe plafon.

Firmele timișene, invitate într-o nouă misiune economică în China!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește pentru perioada 13 – 23 octombrie o misiune economică în China!

Retim distribuie gratuit, saci galbeni în Zona 1 rural

Pentru îmbunătățirea gestionarea deșeurilor în Zona 1 rural a județului Timiș, RETIM a început distribuirea sacilor galbeni destinati colectării separate a deșeurilor reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton, inclusiv a deșeurilor din ambalaje.

Zborurile de la Timișoara spre și dinspre Munchen, anulate din cauza grevei de pe principalele aeroporturi din Germania!

Reprezentanții Aeroportului Internațional Timișoara anunță că în urma grevei de pe principalele aeroporturi din Germania, zborurile de mâine, 20 februarie, spre și dinspre Munchen, sunt anulate.

Flavius Biea își pune centura „la bătaie”! Ce alte nume din boxul profesionist sunt anunţate pentru gala de box de la Timişoara, din luna aprilie?

The  people’s Champ, Flavius Biea, revine în ring pentru a-și păstra centura IBA cucerită după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Juan Jose Velasco într-o gală desfășurată la Mioveni anul trecut, pe 5 mai.

FOTO S-a reluat circulaţia tramvaielor pe bulevardul Cetăţii! Lucrările au fost finalizate

S-au finalizat lucrările de reabilitate pe bulevardul Cetății din Timișoara, iar începând de astăzi a fost reluată circulația tramvaielor în zonă.

Începe Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024! Peste 120 de sportivi s-au înscris

Peste 120 de sportivi s-au înscris la Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024, prima competiție de acest gen organizată în țara noastră, sub auspiciile Federației de Padel din România.

Fetiță inconștientă, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului! UPDATE: Copila a murit

Un accident cumplit s-a petrecut, în urmă cu puțin timp, cân a fost nevoie și de intervenția unui echipaj de descarcerare, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului.