Skip to main content

S-a deschis expoziția Brâncuși, la Timișoara! Vizitatorii, revoltați din cauza faptului că programul a fost decalat de politicienii prezenți

Cel mai important eveniment din cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, expoziția Brâncuși a fost deschisă publicului în această dimineață.

La deschiderea oficială a expoziției a participat ministrul Culturii, Raluca Turcan, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, Doina Lemny, curatoarea expoziției, Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă și europarlamentarul Gheorghe Falcă. În timpul deschiderii, a ajuns și premierul Marcel Ciolacu, însoțit de Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Primii vizitatori însă, s-au revoltat pentru că programul a fost decalat din cauza discursurilor politicienilor

În cadrul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale” pot fi admirate aproximativ 100 de lucrări, inclusiv sculpturi, fotografii, documente de arhivă și materiale video, având ca scop nu doar prezentarea operei lui Brâncuși, ci și plasarea acestuia într-un context românesc, pentru prima dată în România.

Scopul acestei expoziții este de a arăta legătura continuă a lui Brâncuși cu țara, de a arăta faptul că Brâncuși plecând din țară în 1904 nu a întors spatele țării, nu a fost supărat niciodată pe țară și a fost mândru de țară. Acest parcurs ne va arăta nouă că din moment în altul trimitea semnale compatrioților, culminând cu instalarea ansamblului monumental de la Târgu Jiu, gestul cel mai frumos și pentru el bucuria de a putea lăsa țării un monument care este rezumatul aș zice, este sinteza operei lui pariziene. A lăsat Franței, atelierul lui de la Paris pentru că a lucrat acolo 50 de ani, dar a lăsat României, ansamblul de la Târgu Jiu, care este un muzeu în aer liber”, spune Doina Lemny, curatoarea expoziției.

Operele sunt evaluate de jumătate de miliard de euro, iar Consiliul Judeţean Timiş a investit două milioane de euro în sistemul de securitate.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.