Skip to main content

Roxana Iliescu, despre taxele și impozitele din Timișoara: Plătim cele mai mari taxe si impozite din țară fără a beneficia de servicii din partea municipalității pe masura așteptărilor si banilor pe care-i plătim an de an

A fi om!

Dezbatarea publică pe tema dărilor către bugetul local pentru anul 2025 a stârnit un interes mare, în special în rândul oamenilor de afaceri din Timișoara, care cer diminuarea taxelor și impozitelor.

În asetimentul lor este și consilierul local Roxana Iliescu, care spune că, în ciuda declarațiilor celor din conducerea Primăriei, potrivit cărora cota de impozitare rămâne neschimbată, taxele vor fi majorate, atât din cauza indexării obligatorii cu rata inflației, cât și din cauza unor ajustări în valoarea imobilelor care vor genera costuri mai mari.

Iliescu aduce în discuție și taxele speciale care vor fi majorate în 2025 fără o justificare clară.

“Mai jos, câteva exemple elocvente referitor la majorarea taxelor speciale, in condițiile in care lipsește cu desăvârșire o fundamentare temeinică a acestor majorări si totodată nici povestea cu indexarea cu rata inflației de 10,04% nu este aplicabilă acestor taxe.

Directia Generala Urbanism- Biroul Avizare PUD/ PUZ:

Taxa pentru activitățile de informare pentru studiile de oportunitate ( Prealabile obținerii Avizului de oportunitate )- 2024 – 569 lei/ 2025 – 628 lei.

Taxa pentru avizare PUZ/PUD si înaintarea documentațiilor in plenul Consiliului Local: 2024 – 838 lei/ 2025- 925 lei.

Directia Generala Urbanism- Compartiment Autorizare Activitati Comerciale si Publicitate:
Taxa pentru eliberarea acordului/avizului pentru desfășurarea unei activități economice; 2024- 83 lei/ 2025- 92 lei.

Alte taxe speciale:

Taxa pentru acord/ adeverință privind apartamentarea, subapartamentarea si reapartamentarea unei constructii: 2024- in regim normal 120 lei- in regim de urgență 358 lei/ 2025- in regim normal 132 lei- in regim de urgență 395 lei.

Taxa pentru eliberarea Avizului de Principiu Mediu Urban: 2024- 120 lei/ 2025- 200 lei .

Taxa pentru eliberare Avizului Gestiune Deseuri: 2024 120 lei/ 2025- 150 lei.

Si tot asa, zeci de alte taxe aparținând diferitelor compartimente/ birouri din cadrul primăriei, mărite fără nicio justificare decent”, a scris Roxana Iliescu, pe facebook.

Ea critică și faptul că în Timișoara sunt cele mai mari impozite din România, deși calitatea serviciilor oferite de municipalitate lasă de dorit.

“Taxele si impozitele din Timișoara aferente anului 2025 trebuie să rămână cel puțin la același nivel cu cele din acest an!

In ciuda poziției publice a conducerii primăriei Timișoara, în realitate, taxele si impozitele propuse pentru 2025 vor crește atât pentru persoanele fizice, cât si pentru persoanele juridice!

Plătim cele mai mari taxe si impozite din țară fără a beneficia de servicii din partea municipalității pe masura așteptărilor si banilor pe care-i plătim an de anla bugetul local… Că vorbim de curățenia in oraș, de modul in care sunt gestionate spațiile verzi, de transportul public in comun, de furnizarea apei calde si a căldurii, de amenajarea locurilor de parcare etc, suntem departe de un loc fruntaș la nivel național, multe orașe plasându-se înaintea noastră la aceste capitole, culmea, având taxe și impozite mai mici decât în Timișoara”, mai spune Iliescu.

Consilierul local PSD consideră că trebuie găsită o cale de mijloc, prin care să fie respectată și legea, care obligă autoritățile să indexeze anual taxele, cu rata inflației și să și vină și în sprijinul timișorenilor pentru care plata taxelor a devenit o adevărată povară.

Soluția ar fi diminuarea lor și abia apoi majorarea cu 10,04%, rata inflației.

“Așadar, trebuie să micșorăm impozitele în așa manieră încât, odată aplicată indexarea de 10,04%, acestea să rămână la nivelul anului 2024.

O altă chestiune pusă în dezbatere astăzi de mai multi reprezentanți ai mediului de afaceri este cea referitoare la “majorarea cu o cotă adițională de 50% din cota de impozit de 1,3% pentru clădirile nerezidentiale deținute de persoanele fizice sau juridice – este adevărat, această cotă adițională a existat și în anii precedenți, numai că, între timp, mai multe persoane au atacat in instanță această prevedere și au câștigat definitiv. Si mai mult ca sigur, dacă proiectul de hotărâre va trece cu această prevedere, va fi atacat din nou si se va da câștig de cauză celor care se vor adresa instanței. De ce? Simplu… pentru că legea prevede posibilitatea autorității publice de a aplica această majorare cu cota adițională de 50% in cazuri excepționale, cu o motivare beton… din păcate însă, la noi s-a dovedit a fi abuzivă până acum, iar fundamentarea din acest an nu face excepție, nu justifică vreun caz excepțional, este cam “copy paste” din anii precedenți.

Nu in ultimul rând, este obligatoriu să luam in calcul o diminuare a impozitelor percepute unităților sanitare private ce asigura asistență medicală ambulatorie de specialitate, având in vedere faptul că legislația prevede in mod clar faptul că autoritățile administrației publice locale pot sprijini furnizorii de servicii medicale de specialitate”, a mai scris Roxana Iliescu, pe facebook.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Scene incredibile, în această dimineață, când șoferii prinși în trafic nu înțelegeau de ce una dintre mașini nu pleacă de la semafor.
Forțele de intervenție au fost solicitate să acționeze de urgență la locul unui accident grav, în care au fost implicate o mașină și un tir.
Cancerul de sân, cel pulmonar și afecțiunile din patologia digestivă continuă să fie cele mai frecvent întâlnite forme de boli oncologice în rândul pacienților tratați în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara. Aproape 80% dintre cei 4.300 de pacienți noi înregistrați în 2024 suferă de una dintre aceste afecțiuni oncologice.