Revoluţie în universităţi! Un miliard de euro, pentru digitalizare
Coronavirusul a dus la o transformare uriaşă a sistemului de învăţământ din România, în ceea ce priveşte comunicarea online.
Atât în mediul preuniversitar cât şi în cel universitar, au fost perioade îndelungate în care procesul de predare şi învăţare s-a derulat prin intermediul platformelor digitale, iar asta a dus la o accelerare a procedurilor de comunicare online.
CITEŞTE ŞI: Călător strivit de tramvai! Bărbatul a murit pe loc
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara spune că, exact din acest motiv, digitalizarea este un obiectiv prioritar pentru reforma educației în învățământul universitar românesc.
Pe asta pune accent şi noul pachet legislativ propus și aflat în dezbatere în această perioadă, mai spune Marilen Pirtea, care este şi președinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.
„Conform proiectului noii legi a învățământului superior, Ministerul Educației va aloca 1 miliard de lei pentru digitalizarea universităților românești acreditate, introducându-se proceduri standardizate pentru predarea online, în condițiile respectării unor standarde de calitate. Spre exemplu, Universității de Vest din Timișoara i-a fost alocat un grant competitiv în valoare totală de 5,26 milioane euro, destinat activităților de digitalizare. Dezvoltarea activităților online va susține un program de creștere a competitivității universităților în plan internațional, în această nouă etapă a dezvoltării învățământului în Europa și în lume, când programele de studii similare, organizate de universități aflate în diferite țări, concurează direct pentru atragerea de studenți internaționali, în situația în care maniera de comunicare cu studenții a evoluat spre o mare integrare a tehnicilor de comunicare digitală în mediul online”, explică deputatul PNL.
În plus, pentru creșterea pachetului motivațional acordat studenților din universitățile românești acreditate, noua lege prevede creșterea cu 50% a finanțării pentru bursele acordate studenților, un factor semnificativ pentru scăderea riscului de abandon și pentru promovarea performanțelor studențești.
Astfel, cuantumul considerat etalon pentru elaborarea fondului de burse crește de la 201 lei/lună la 300 lei/lună, pe toată durata anului universitar, conform noului proiect al Legii învățământului superior, supus acum dezbaterii publice.
„Suntem convinși că vom găsi interes și participare pentru completarea noilor proiecte de legi din pachetul pentru reforma educației, deschis dezbaterii publice. În calitate de președinte al Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, le adresez cadrelor profesorale, elevilor și studenților, dar și cercetătorilor și membrilor comunităților academice, invitația de a ne comunica observațiile lor față de noua legislație din învățământul preuniversitar, cât și pentru cea legată de învățământul superior. PNL a lansat și o platformă online, pentru comunicare interactivă, care se poate accesa la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, un spațiu de dialog despre viitorul educației”, precizează președintele Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, deputatul Marilen Gabriel Pirtea.
Lasă un răspuns