Revoluţie în universităţi! Un miliard de euro, pentru digitalizare

Coronavirusul a dus la o transformare uriaşă a sistemului de învăţământ din România, în ceea ce priveşte comunicarea online.

Atât în mediul preuniversitar cât şi în cel universitar, au fost perioade îndelungate în care procesul de predare şi învăţare s-a derulat prin intermediul platformelor digitale, iar asta a dus la o accelerare a procedurilor de comunicare online.

CITEŞTE ŞI: Călător strivit de tramvai! Bărbatul a murit pe loc

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara spune că, exact din acest motiv, digitalizarea este un obiectiv prioritar pentru reforma educației în învățământul universitar românesc.

Pe asta pune accent şi noul pachet legislativ propus și aflat în dezbatere în această perioadă, mai spune Marilen Pirtea, care este şi președinte al Comisiei de Educație și Cercetare a PNL.

„Conform proiectului noii legi a învățământului superior, Ministerul Educației va aloca 1 miliard de lei pentru digitalizarea universităților românești acreditate, introducându-se proceduri standardizate pentru predarea online, în condițiile respectării unor standarde de calitate. Spre exemplu, Universității de Vest din Timișoara i-a fost alocat un grant competitiv în valoare totală de 5,26 milioane euro, destinat activităților de digitalizare. Dezvoltarea activităților online va susține un program de creștere a competitivității universităților în plan internațional, în această nouă etapă a dezvoltării învățământului în Europa și în lume, când programele de studii similare, organizate de universități aflate în diferite țări, concurează direct pentru atragerea de studenți internaționali, în situația în care maniera de comunicare cu studenții a evoluat spre o mare integrare a tehnicilor de comunicare digitală în mediul online”, explică deputatul PNL.

În plus, pentru creșterea pachetului motivațional acordat studenților din universitățile românești acreditate, noua lege prevede creșterea cu 50% a finanțării pentru bursele acordate studenților, un factor semnificativ pentru scăderea riscului de abandon și pentru promovarea performanțelor studențești.

Astfel, cuantumul considerat etalon pentru elaborarea fondului de burse crește de la 201 lei/lună la 300 lei/lună, pe toată durata anului universitar, conform noului proiect al Legii învățământului superior, supus acum dezbaterii publice.

CITEŞTE ŞI: VIDEO: Scandal la Dumbrăviţa, unde primarul aruncă în stradă, copiii cu probleme sociale şi cu dizabilităţi

„Suntem convinși că vom găsi interes și participare pentru completarea noilor proiecte de legi din pachetul pentru reforma educației, deschis dezbaterii publice. În calitate de președinte al Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, le adresez cadrelor profesorale, elevilor și studenților, dar și cercetătorilor și membrilor comunităților academice, invitația de a ne comunica observațiile lor față de noua legislație din învățământul preuniversitar, cât și pentru cea legată de învățământul superior. PNL a lansat și o platformă online, pentru comunicare interactivă, care se poate accesa la adresa Legile-educatiei.pnl.ro, un spațiu de dialog despre viitorul educației”, precizează președintele Comisiei de Educație și Cercetare din PNL, deputatul Marilen Gabriel Pirtea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Doctorul prins că lua şpagă, va sta după gratii, 30 de zile

Luare de mită în formă continuată. Acesta este acuzaţia care i se aduce lui Marian Gaşpar, chirurg la Spitalul de Cardiologie din Timişoara.

Ca în filme! Campus universitar cu piscină interioară, centru expoziţional şi terenuri de sport

Astăzi, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara a semnat contractul de construcţie a unui campus în valoare de 24 de milioane de euro.
cciat 3 1

CCIAT anunță organizarea unor noi cursuri de formare profesională, în luna octombrie!  

Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş demarează în cursul lunii octombrie o nouă serie de cursuri autorizate.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.