Skip to main content

Revolta fermierilor din Clopodia continuă! Astăzi au boicotat întâlnirea cu președintele ANSVSA, pentru că acesta a refuzat să meargă în teren

TM 2024

Președintele Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a ajuns în județul Timiș, să discute cu fermierii care protestează de două zile pentru că autoritățile vor să ucidă oile din focar de pestă.

Doar că, în loc să meargă în zona afectată, Alexandru Bociu i-a chemat pe oameni, la Prefectură.

Vizibil deranjați de atitudinea șefului ANSVSA, fermierii i-au întors spatele și au refuzat să se pună pe drumuri.

Pe de altă parte, Bociu se arată solidar cu fermierii, și promite că înainte de uciderea oilor, va impune o perioadă de carantină de 30 de zile. Însă, dacă animalul este pozitiv la infecția cu pesta micilor rumegătoare, va fi omorât.

Mai mult decât atât, președintele ANSVSA a anunțat că în acestă seară va merge la Clopodia, să evalueze situația.

„Rolul medicului veterinar este de a salva, nu de a îngropa animalele, tocmai de aceea din această instituție mergem la fața locului, reevaluăm tot ceea ce înseamnă focar și vedem ce găsim. ANSVSA împreună cu Ministerul de Interne și Ministrul Agriculturii emite un ordin unde vom interzice pe o perioadă de 30 de zile tot ceea ce înseamnă mișcarea efectivelor de ovine pe teritoriul național, dând posibilitatea fermierilor să ducă animalele spre abator și către centrul de colectare, iar din acesta să poată pleca la export. Sunt măsuri care sunt implementate și împreună prin efortul colective, fermieri și instituțiile statului român, sunt convins că într-o perioadă foarte scurtă vom reuși să devenim indemni pe teritoriul României (…) Unde buletinul este pozitiv cu siguranță se va acționa conform legislației europene, se va ucide, prin metode alternative, îngropare și incinerare”, a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Reprezentantul crescătorilor de oi din România se declară mulțumit de măsurile anunțate de Bociu și face apel la fermieri să fie mai atenți cu cazurile de îmbolnăvire.

„S-a instituit o carantină de 30 de zile la nivel de țară, adică între Gheorghe și mine nu mai am voie să-mi duc nici berbecul, nici oaia, dar exportul nu e oprit. Dacă eu vreau să vând 500 de miei, să îi duc într-un abator sau la vapor cu analizele și tot ce cere ANSVSA, el e liber. Deci e carantină doar între fermieri. Trebuie să înțelegem și noi, în calitate de fermieri, dar și autoritățile, pentru că nu vrem să se facă nici abuzuri din partea lor. Nu cer să facem ilegalități, dar nici să ne pună să împușcam animalele în cap, că nici asta nu e corect. Dacă se găsește animalul bolnav, hai să lăsăm să se imunizeze. Dacă rămâne imun cu boala respectivă, băgăm animalele produse din ele în abator. Poate se găsesc variante. Și oile care nu sunt bolnave să le băgăm în carantină 30 de zile. Asta e soluția noastră. Fiecare să își asume, dacă le bagă cu alte oi, el să răspundă penal pentru treaba asta. Dar și autoritatea să fie mai flexibilă, pentru că spune că așa zice Uniunea Europeană, dar hai să mai folosim și legile din țara noastră. Dacă dintr-o mie, mor 10, îmi asum eu, nu trebuie să îmi mai dea statul român banii pe ele”, a declarat vicepreședintele Asociației profesionale a crescătorilor de ovine din România, Ioan Sterp .

Din cauza peste micilor rumegătoare, la Clopodia au fost ucise pân acum, 850 de oi, iar alte 800 urmau să aibă aceeași soartă.

Proprietarii acestor animale s-au revoltat și au cerut măsuri mai blânde, inclusiv instituirea unei perioade de carantină.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Timișoara devine capitala dansului sportiv. În acest weekend găzduiește Campionatul Mondial de Dans Juniori II Standard&Timișoara Open Championship 2024, WDSF Open Standard și Latino Tineret și Adulți și DSE Children Grand Prix.
Timișorenii mai au la dispoziție mai puțin de 10 zile pentru a alege prin vot proiecte propuse de alți timișoreni și care vor fi implementate de Primăria Timișoara.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara, va organiza în zilele de 20, 26 și 27 septembrie o serie de proiecții de filme etnografice, destinate publicului larg.
După ce săptămâna trecută președintele ales al Consiliului Județean, Alfred Simonis, anunța obținerea autorizației de desființare a stadionului Dan Păltinișanu, a venit și vestea demarării licitației pentru demolare.
Municipiul Timișoara, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului „Înnoirea flotei de tramvaie – etapa I“, Cod SMIS 123654.
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, implementează un nou serviciu opțional pentru colectarea deșeurilor vegetale din Timișoara, ca parte a eforturilor Primăriei de a păstra străzile orașului curate și de a oferi cetățenilor o soluție eficientă pentru gestionarea deșeurilor verzi din gospodăriile proprii.