Skip to main content

RETIM vine cu o colectare a deșeurilor, la standarde europene!

A fi om!

RETIM implementează un nou model de colectare a deșeurilor, care se ridică la standardele europene.

Începând de săptămâna viitoare ADID Timiș, împreună cu RETIM Ecologic Service SA, va implementa, în județul Timiș, un nou sistem de colectare separată a deșeurilor, conform cu standardele europene în vigoare. Acest nou sistem urmărește reciclarea deșeurilor care pot fi reutilizate (sticlă, hârtie, metale și plastic), dar și tratarea deșeurilor biodegradabile (resturi de legume și fructe, iarbă, crengi și frunze), direct în gospodărie.

CITEȘTE ȘI: Mașină călcată de tren! O femeie a murit

Astfel, în următoarele luni toate gospodăriile vor fi dotate gratuit cu recipiente de colectare, negre și galbene. În plus, locuitorii din sate și comune vor primi compostoare. Sistemul de colectare separată a deșeurilor are câteva reguli simple de selecție astfel încât fiecare tip de deșeu să ajungă în locul care îi este destinat.

În pubela neagră vor fi colectate deșeurile reziduale umede, precum resturi alimentare (carne, pește, produse lactate, etc.), ambalajele care nu mai pot fi curățate, dar și alte deșeuri reziduale (mucuri de țigarete, conținutul sacului de la aspirator, etc).

În sacul galben sau pubela galbenă vor fi colectate doar deșeurile reciclabile uscate: hârtie și carton (cutii, ambalaje alimentare curate, caiete, cărți, ziare, reviste, etc.), plastic (PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic curate, flacoane de șampon, detergent, etc) și metal (doze aluminiu, ambalaje tetrapack – cutii de lapte, de tomate, sucuri, conserve, tuburi de alimente, folie de aluminiu).

Sacul galben se va distribui în zonele rurale, iar pubela galbenă în orașe.

În compostoarele distribuite exclusiv gospodăriilor din comune și sate, vor fi depozitate deșeurile care se descompun (resturi de legume și fructe, iarbă, crengi și frunze), care se vor folosi după descompunere ca îngrășământ natural.

Ambalajele din sticlă (sticle și borcane) vor fi depozitate în recipiente de tip clopot, de culoare verde, amplasate în locații accesibile din fiecare localitate.

Totodată, o serie de deșeuri speciale (voluminoase, periculoase), vor fi colectate separat de cele reziduale și de cele reciclabile în cadrul unor campanii trimestriale anterior anunțate.

Încheierea contractelor de salubrizare și respectarea regulilor de colectare separată a deșeurilor reprezintă o obligație legală pentru toți cetățenii. Nerespectarea ei va fi sancționată conform legislației în vigoare.

Pe toată perioada de introducere a sistemului de colectare, RETIM Ecologic Service SA va asigura informarea cetățenilor, atât din “casă în casă” în timpul activității de contractare, cât și prin intermediul campaniilor de conștientizare și informare ce urmează a fi desfășurate în săptămânile următoare.

CITEȘTE ȘI: Impact violent pe o şosea din vestul țării! Un bărbat a ajuns la spital!

Din 22 ianuarie 2018, va începe colectarea în orașele Buziaș și Recaș, respective comunele Chevereșu Mare, Darova, Nițchidorf, Sacoșu Turcesc, Racovița, Bara, Boldur, Criciova, Găvojdia, Nădrag, Știuca, Victor Vlad de la Marina, Balinț, Belinț, Coșteiu, Topolovățu Mare, Ghizela, Secaș, Brestovăț, Bogda.

Din 1 mai 2018, va începe colectarea în municipiul Lugoj.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş organizează noi programe de formare profesională adaptate nevoilor instituționale și individuale!
Creșterea alarmantă a cazurilor de cancer îi face pe cei de la Asociația Oncohelp Timișoara să extindă capacitatea centrului în care bolnavii primesc  tratamentul de care au nevoie.
În perioada 17 – 21 mai, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș invită firmele timișene să facă parte din delegaţia de afaceri care va vizita IBA 2025 – care va avea loc la Düsseldorf, în perioada 18 – 22 mai.
A vrut să dea o mână de ajutor, dar s-a trezit în plasa unor indivizi cu gânduri necurate. Este pățania unei tinere din Timișoara, care a fost tâlhărită, pe o stradă din oraș.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Scene incredibile, în această dimineață, când șoferii prinși în trafic nu înțelegeau de ce una dintre mașini nu pleacă de la semafor.