Skip to main content

Reprezentați din 41 de țări, de pe trei continente, la Timișoara în weekendul de deschidere a Capitalei Culturale 2023

Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de țări și de la Comisia și Parlamentul European vor fi prezenți la Timișoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie.

Casa Regală a României va fi reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.

Peste 200 de jurnaliști străini și români și-au confirmat prezența la manifestările oficiale din acest weekend.

Vor participa la ceremonia oficială de deschidere și 40 de ambasadori, din care 20 reprezintă țări din Uniunea Europeană, precum și europarlamentari, parlamentari români, membri ai Guvernului României și oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, miniștri ai culturii și primari din orașe europene și românești.

Invitații vor participa de la ora 17:30 la un concert festiv la Palatul Culturii, iar de la ora 19:00 se vor alătura evenimentului principal din Piața Unirii, ”Sărbătorim Deschiderea”, la care sunt așteptați până la 15.000 timișoreni și vizitatori.

”Sărbătorim Deschiderea” pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și internaționali. Pe scena din Piața Unirii vor urca de la ora 19:00, Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Piața Unirii va fi animată de spectacolul aerian al celor de la  Duchamp Pilot / Muaré Experience, cu secvențe coregrafice originale și sofisticate realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranță și al macaralelor care permit spectacole uimitoare. Programul cu Taraf de Caliu și oaspeții lor, care duc mai departe muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume. 

Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, care îmbină vocea proprie în înregistrări și spectacole live și creează un amestec special de house melodic care bucură fanii festivalurilor și clubberii din întreaga lume.

Programul este disponibil pe https://opening.timisoara2023.eu/program/

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Echipa masculină de volei de la Universitatea de Vest din Timișoara a cucerit medaliile de bronz în turneul final al Jocurilor Europene Universitare, care s-a desfășurat în Ungaria.
Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA lansează un nou concept de piață menit să-i ajute pe cetățenii din zona Gheorghe Lazăr să se aprovizioneze mai ușor cu legume și fructe proaspete de la producători locali dar și cu alte bunătăți.
Universitatea de Vest din Timișoara a câștigat un nou proiect de cercetare numit CIRCUZEN, în domeniul economiei circulare, în cadrul competiției RESCI-ECO lansată în acest an de Agenția Universitară a Francofoniei.
Teatrul Național din Timișoara anunță selecția spectacolului „Victimele Datoriei” de Eugène Ionesco în cadrul prestigiosului Festival Național de Teatru (FNT) 2024.
Înscrierile online la ciclul de licență pentru facultățile Universității Politehnica au început deja, iar pentru a veni în sprijinul candidaților din județele învecinate, UPT a înființat mai multe centre zonale de admitere, pe lângă cele zece centre aferente celor 10 facultăți.