Skip to main content

Reguli draconice pentru firmele care fac lucrări pe domeniul public din Timișoara! A fost adoptat un nou regulament pentru constructori

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Astăzi, consilierii locali din Timişoara au votat un nou set de reguli pe care trebuie să le respecte constructorii care fac lucrări în subteranul oraşului.

Mai exact, după ce vor încheia lucrările de sub pământ, muncitorii vor fi nevoiți să refacă strada pe care au spart-o, pe tot tronsonul afectat, nu doar să acopere şanţurile pe care le-au făcut.

Cu alte cuvinte, clasicele petice din asfalt vor fi interzise.

„În ultimii 3 ani, câteva zeci de kilometri de drumuri, trotuare, spații verzi au fost afectate de schimbarea a 60 de km de rețele de termoficare și apă-canal. La finalizarea lucrărilor am avut situații – și nu puține – în care au rezultat trotuare și drumuri cu asfaltul lăsat, gropi, cârpeli. Am dat câteva zeci de amenzi. Sunt cazuri în care constructorii înțeleg și refac bine lucrarea, sunt cazuri în care refacerea e tot de mântuială. Așa că, acum am venit cu un regulament care să impună, încă din faza de proiectare și înainte de a sparge, măsuri clare care să fie planificate și bugetate de constructor. Sunt reguli prin care ne asigurăm că la finalul șantierului de schimbare a conductelor, timișorenii au întreaga zonă refăcută uniform și de calitate”, a declarat primarul Dominic Fritz. 

Reprezentanţii Primăriei spun că a fost necesară adoptarea acestui regulamentul mai drastic, pentru eliberarea permiselor de intervenţii, pentru că deoarece constructorii nu se sperie de amenzil.

Până acum, muncitorii care lucrau la reţelele de apă, de canalizare sau de termoficare, spărgeau asfaltul pentru a avea acces la conducte, la final reparau asfaltul de mântuială şi se mutau pe şantierul următor.

Noul regulament prevede, pe lângă refacerea în totalitate a benzii asupra căreia se intervine, obligația constructorilor de a se ocupa de gunoiul rezultat în urma lucrărilor, adică să încheie contract cu un operator autorizat.

De asemenea, piatra cubică, pavele, sau alte materiale ce pot fi reutilizate, vor fi predate Primăriei.

O altă schimbare prevede că acordul administratorului drumului, permisul de spargere şi permisul de intervenție se obţin online, prin Portalul unic al Primăriei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.