Război în Ucraina, ziua 36! Civilii vor fi evacuați din Mariupol, oraşul-port asediat de ruşi

Moscova anunță o încetare a focului, astăzi, pentru evacuarea civililor din Mariupol!

 Autorităţile de la Kiev trimit 45 de autobuze pentru a evacua civilii din orașul asediat din sud-estul Ucrainei, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, citată de BFM TV.

Noaptea trecută am fost informați de Comitetul Internațional al Crucii Roșii că Rusia este pregătită să deschidă accesul convoaielor umanitare de la Mariupol. Pe coridorul Mariupol, trimitem 45 de autobuze” către orașul Zaporojie via Berdiansk, a declarat ea, într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Primarul orașului a declarat săptămâna aceasta că până la 170.000 de locuitori au fost blocați în Mariupol, fără energie electrică și cu provizii tot mai puține.

CITEŞTE ŞI: 13 străzi din zona Kuncz vor fi reabilitate! Unele dintre ele nu au văzut niciodată asfaltul! Investiția e de 38 de milioane de lei

Atacurile au continuat însă noaptea trecută în Luhansk. Una dintre ținte a fost o instalație de depozitare a petrolului din Lisichansk, unde a izbucnit un incendiu de proporții.

inc 1

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat aseară că se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării. “Există o acumulare de trupe rusești pentru noi lovituri în Donbas. Și ne pregătim pentru acest lucru”, a spus Zelenski. Acesta a reafirmat, de asemenea, angajamentul Ucrainei de a-și proteja teritoriul, spunând: “Nu vom renunța la nimic. Și vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru, pentru fiecare persoană”.

Trupele ucrainene câștigă teren însă, în eliberarea orașului Cernihiv. Oraşul situat la aproximativ 145 de kilometri nord-est de Kiev, a fost supus unui „atac colosal” miercuri, potrivit primarului orașului. Loviturile au continuat și în suburbiile Kievului, la doar o zi după ce Rusia a susținut că își reduce campania militară în apropierea capitalei și a zonei înconjurătoare. Avansurile rusești asupra Kievului și Cernihivului stagnau însă deja înainte de anunțul Moscovei.

Şi în Irpin au fost raportate bombardamente noaptea trecută, după ce forţele ruse s-au chinuit să cucerească oraşul. 

Irpin este un oraș mic, dar nu a permis celei de-a doua armate ca mărime din lume să avanseze. (…) Am avut curaj, o armată puternică și apărare teritorială și nu aveam unde să ne retragem. Luptăm pentru pământul nostru”, a declarat Oleksandr Markușin, primarul din Irpin.

Forțele ucrainene au distrus mai mult de 100 de vehicule în Irpin și în jurul acestuia, iar eforturile de salvare a civililor sunt în desfășurare.

CITEȘTE ȘI: Programul Capitalei Europene a Culturii a primit undă verde de la Bruxelles!

Forţele ruse au început să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat un înalt responsabil al Pentagonului

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Ziua Națională a României, sărbătorită și la Teatrul Național din Timișoara cu un spectacol premieră!

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara aniversează în această seară Ziua Națională a României, cu un spectacol premieră.

FOTO ŞI VIDEO: Paradă militară, elicoptere și prezentarea tehnicii din dotare, de Ziua Națională a României, la Timișoara

Mii de oameni au venit în această dimineață în centrul Timișoarei să vadă parada militară de 1 Decembrie.

Concert caritabil de Crăciun! Polițiștii locali, studenții Universității de Științele Vieții, elevi dar și artiști locali cântă ”Împreună pentru comunitate!”

Poliția Locală Timișoara împreună cu Departamentul Cultural al Universității de Științele Vieții ,,Regele Mihai I” din Timișoara organizează Concert Caritabil de Crăciun.

La mulţi ani, România! La Timişoara, evenimentele de Ziua Naţională au început cu depuneri de coroane

1 Decembrie este ziua în care, cu mic, cu mare, românii de pretutindeni sunt cu gândul la România.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.