Skip to main content

Răsvan Popescu aduce în faţa cititorilor, romanul „În torent”, o experiență literară captivantă și provocatoare

Un melanj perfect între ficţiune şi realitate, cu elemente autobiografice dar şi suprarealiste, care promite să îi ţină pe cititori cu sufletul la gură, până la ultima pagină.

Este vorba despre „În torent” cel mai recent roman semnat de Răsvan Popescu, lansat la Timişoara, în prezenţa a două personalități binecunoscute ale culturii bănățene: Vasile Popovici – scriitor, critic literar și profesor universitar și Robert Șerban – scriitor, jurnalist, editor și om de televiziune.

“Este o carte de o virtuozitate tehnică, de artă a compoziţiei, în primul rând. În al doilea rând, mai ales în partea a doua, este vizibil acest lucru, este un roman de dragoste, complicată de învelişurile care este ambalată această poveste de dragoste adulterină între un El, care este scriitor, o altă faţă a autorului, a lui Răsvan Popescu şi o Ea, care este căsătorită şi cu care se întâmplă această alunecare pe Dunăre, în jos şi care se termină prost”, spune Vasile Popovici, critic literar şi eseist.

Cartea are ca decor Delta Dunării, un spațiu care stă la baza unei povești ce ar putea fi ușor transpusă pe marele ecran.

Autorul descrie naraţiunea, ca pe o experienţă vizuală, cu picturi în loc de pagini.

“Plec de la elemente de biografie şi ajung la o formulă ficţională. Este o carte la limita subţire dintre biografie şi scris, dintre realitate şi ficţiune. În primul rând, am vrut să proiectez o poveste într-un spaţiu la care eu ţin enorm, Delta Dunării, şi mi-am imaginat o poveste filmată acolo, pentru că este o poveste în imagini şi chia ram putea să o facem ca o carte poştală despre noi. O văd ecranizată şi o văd ecranizată pe acest fundal, în care fiecare detaliu contează şi fiecare cadru este ca o pictură. Mesajul este despre ceea ce se întâmplă cu oamenii nu tocmai iubiţi, care cred că pot să evadeze din realitate într-o escapadă, dar aventurile nu durează la nesfârşit”, a explicat Răsvan Popescu.

„În torent” promite o experiență literară captivantă și provocatoare, care îl duce pe cititor într-o lume complexă şi complicată, în acelaşi timp, cu personaje interesante care lasă o amprentă puternică asupra celor interesaţi să le descopere.

Această lucrare reprezintă o explorare subtilă a graniței dintre realitate și imaginație, oferind cititorilor o incursiune într-un univers literar cu detalii desăvârșite.

“Este o carte care te toacă mărunt, tocmai pentru că sunt foarte multe săritorui în cadru, foarte multe personaje, care apar şi dispar, e această realitate, care dintr-o dată este dinamitată de fel de fel de şarje ficţionale. Este un roman puzzle, un roman post-modern, un roman care are şi elemente suprarealiste. Până la urmă, este un pariu pe care un autor ni-l propune şi-l câştigă în măsura în care suntem dispuşi să facem un efort de cititori şi să merge pe mâna lui Răsvan Popescu”, spune scriitorul Robert Şerban.

În noul roman al lui Răsvan Popescu, cititorul asistă la un dans perfect al personajelor, iar complexitatea scriiturii, firul epic şi povestea în poveste, pe care o crează autorul, i-au adus acestuia, Premiul anului 2022 – secţiunea proză.

Răsvan Popescu, prozator, poet, scenarist şi reporter, într-o vreme, a publicat opt volume de proză şi a scris şapte scenarii de film, pentru care a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Banat Girls, la ultimul meci din 2023! Derby cu Politehnica Timișoara

Banat Girls înfruntă în ultima rundă din 2023 pe Politehnica Timișoara, într-o partidă programată mâine, de la ora 13.00, la Tomnatic.

Pro România se dezintegrează! Mai mulţi membri ai partidului, printre care un primar şi un consilier judeţean din Timiş, s-au alăturat PNL

Cu un an înainte de 2024, când vor avea loc patru runde de alegeri, membrii partidelor mici se chinuie să îşi găsească un loc călduţ în organizaţii mai puternice, care să îi ajute să câştige voturi.