Skip to main content

Proiectul “FPC-Vest – Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest”, demarat de CCIAT a ajuns la final!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de lider de proiect și partenerul Art Forest Company SRL anunță încheierea Proiectului “FPC-Vest – Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest”.

Acesta a fost finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 6: Educație și competențe.

Proiectul s-a născut urmarea identificării unor nevoi reale ale pieței muncii și găsirii unor soluții adecvate. În contextul în care piața muncii din Regiunea Vest nu este afectată de șomaj dar este îmbătrânită și neadaptată noilor cerințe, învățarea pe tot parcursul vieții este o necesitate. Astfel, soluțiile adoptate prin proiect au corespuns nevoilor identificate pe piața muncii și au contribuit la rezolvarea acestora prin mijloace specifice: servicii de tutorat și programe de formare a competențelor digitale și lingvistice; programe de evaluare, recunoaștere și validare a rezultatelor învățării dobândite în contexte non-formale și informale; program flexibil de învățare, utilizarea de noi tehnologii și acces ușor și rapid la materialele de instruire; respectarea principiilor egalității de șanse și nediscriminării.

Este un proiect de dezvoltare a resurselor umane, iar acum sunt la final de proiect, cât și de program. A fost inițial un proiect propus pentru 24 de luni, ar fi trebuit să se termine în luna aprilie, dar a fost o perioadă în care efectiv nu s-au putut derula activitățile, mai ales programele de formare profesională din cauza pandemiei de COVID și atunci am prelungim termenul pentru a putea totuși să oferim beneficiile proiectului, oportunitățile pe care le-am acordat prin proiect grupului țintă pe care ni l-am asumat prin proiect și anume 651 de persoane angajate care au domiciliul în regiunea vest, dar și firmele care au puncte de lucru sau sediile sociale în regiunea vest”, spune Daiana Buzatu, manager de proiect.

Ne bucurăm că am ajuns la final și am încheiat cu bine proiectul, pentru că pe parcurs am întâmpinat o serie de inconveniente din cauza pandemiei, dar au fost remediate pe parcurs, ne-am adaptat din mers. Toate aceste cursuri care sunt finanțate cu ajutorul Uniunii Europene sunt pentru oameni, sunt despre oameni și ca să le fie lor mai bine. Tot ce s-a făcut în general, în baza cursurilor pe care le-am propus, a fost în baza solicitărilor găsite pe piața muncii din zona noastră. Necesitatea acestor cursuri de formare profesională este confirmată în urma unor cercetări statistice. Mulțumim pentru colaborare Camerei de Comerț Timiș”, spune Alina Ana-Maria Cârstoiu, reprezentant al Art Forest Company, partener în cadrul proiectului.

Obiectivul principal al proiectului a vizat îmbunătățirea competențelor profesionale ale persoanelor din Regiunea Vest prin participarea la programe de formare profesională continuă, în scopul încadrării într-o funcție corespunzătoare unei calificări superioare.

Proiectul a avut o durată de 27 luni (lansat în aprilie 2021) și s-a adresat angajaților, inclusiv persoane fizice autorizate și întreprinderi individuale, cu domiciliul într-unul din cele 4 județe ale Regiuni Vest, cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 ani.

De acest proiect au beneficiat 480 angajați din firme din Regiunea Vest. Acestia au beneficiat gratuit de participare la cursuri, dintre care:

  • Cursuri de specializare furnizate de CCIAT: 96 persoane certificate ca Manager proiect; 42 persoane au urmat cursul de Competențe sociale, civice și de mediu; 20 persoane au urmat cursul de Competențe digitale;
  • Cursuri de calificare Nivel 2 furnizate de CCIAT: 61 persoane certificate ca Agent de curățenie clădiri și mijloace de transport; 40 persoane certificate ca Lucrător în comerț;
  • Cursuri de calificare Nivel 2 furnizate de ART FOREST COMPANY SRL: 38 persoane certificate ca Lucrător în comerț; 39 persoane certificate ca Asfaltator;
  • Cursuri de calificare Nivel 3 furnizate de CCIAT: 20 persoane certificate în meseria de Cofetar-patiser; 38 persoane certificate ca Operator introducere, validare și prelucrare date;
  • Cursuri de calificare Nivel 3 furnizate de ART FOREST COMPANY SRL: 55 persoane certificate ca Operator introducere, validare și prelucrare date; 26 persoane certificate ca Operator mașini unelte cu comandă numerică.

Mai exact, 100 persoane au beneficiat gratuit de servicii de tutorat, 40 firme din Regiunea Vest au beneficiat direct sau indirect în urma implementării acțiunilor proiectului (ex. angajati care și-au completat/certificat competențe profesionale, sprijin pentru implementarea activităților de tutorat pentru angajați), 651 persoane au beneficiat de activități de informare și consiliere profesională, 171 persoane selectate pentru a beneficia de Evaluare și Validare a Competențelor  (serviciu externalizat) – în calificările Lucrător comercial, Mecanic auto, Dulgher-tâmplar-parchetar, Instalator încălzire centrale și gaze și 651 beneficiari de programe de formare profesională online – Competențe lingvistice.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au organizat astăzi seminarul de instruire privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare privind protecția consumatorului.