Skip to main content

Profesorul timișorean, Nicola Trăilă, unul dintre marii maeștri ai școlii de chirurgie din România s-a stins din viață!

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara deplânge trecerea în eternitate a celui care a fost Prof. Univ. Dr. Trăilă Nicola, unul dintre marii maeștri ai școlii de chirurgie din România.

Profesorul Trăilă Nicola s-a născut la data de 5 octombrie 1942, în comuna Ciudanovița, din județul Caraș-Severin, și și-a început formarea profesională în cadrul Institutului Medico-Militar Bucureşti (astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”), după absolvirea căruia a lucrat doi ani ca medic de medicină generală la Şantierul Porţile de Fier.

Ulterior, a început rezidenţiatul de chirurgie generală în cadrul Clinicii de chirurgie de urgenţă sub îndrumarea Prof. Dr. Ioan Mureşan, fondatorul şcolii chirurgicale timişorene. Formarea profesională s-a realizat într-un colectiv de chirurgi excepţionali, la dezvoltarea sa contribuind şi întâlnirea cu alţi titani ai chirurgiei româneşti, precum Prof. Dr. Ion Juvara şi Prof. Dr. Dan Gavriliu, avându-l drept maestru pe Prof. Dr. Constantin Caloghera.

Profesorul Nicola și-a desăvârşit formarea profesională în numeroase centre chirurgicale prestigioase din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj) şi internaţionale (Paris, Cambridge, Houston), practicând chirurgia generală, de urgență și oncologică, timp de 40 de ani, între 1971 – 2011.

Ca profesor al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara a participat activ la viața universitară, contribuind la formarea studenților și viitorilor medici, ca șef al Disciplinei de Semiologie Chirurgicală II (1993 – 2011).

Tot în aceeași perioadă, a fost șeful Clinicii II Chirurgie Generală şi Oncologică, pe care a condus-o cu măiestrie timp de 18 ani, marcându-i evoluția și implementând tehnici chirurgicale inovatoare, precum introducerea în România a conceptului de nodul santinelă, a chimioterapiei intraperitoneale în regim hipertermic, cecostoma extraperitoneală, extraperitonealizarea pancreasului, chimioterapia intraarterială în cancere şi multiple procedee în chirurgia minim invazivă.

Profesorul Nicola a avut contribuţii de mare valoare în literatura chirurgicală de specialitate, prin zeci de tratate, lucrări remarcabile și articole în publicații de prestigiu. Totodată, a avut un interes deosebit pentru domeniul artei, prin dezvoltarea unui doctorat în arte plastice, organizarea de tabere de sculptură, susținerea a numeroase proiecte culturale și publicarea unor cărți de aforisme, despre istoria chirurgiei și a Banatului.

Profesorul Trăilă Nicola a adus un elogiu profesiei sale, fiind recunoscator timpului petrecut în miezul chirurgiei. Iată ce spunea cu ocazia ultimei sale apariții editoriale, Elogiu Chirurgiei, publicată la Editura Victor Babeș a UMFVBT în anul 2019: ”Elogiul pe  care doresc să îl aduc unei profesii dificile și de mare responsabilitate cum este chirurgia se răsfrânge evident și asupra slujitorilor săi. Ei sunt cei care o practică, o continuă și o dezvoltă, ei o transmit urmașilor. Personal îmi exprim credința că tot omul care și-a respectat meseria, a iubit-o cu ardoare și a închinat-o semenilor săi ajunge într-un final la un moment de cumpănă, când se așează  pe gânduri și se întreabă: Ce am făcut? Ce am lăsat? Este în fond o revedere a sinelui, mai bine zis o întoarcere spre sine, într-o credință păstrată pe un parcurs introspectiv durabil de tinerețe fără bătrânețe. De crezi că ai contribuit la creșterea ei, a meseriei, ai obligație să o dezvălui, să o așezi în fața doritorilor de progres, să o refaci explicativ. Este ceea ce încerc să fac și eu în continuare cu măsură și evlavie, ca începător șaptezecist. Demersul meu nu este un eseu, adică o încercare de a lansa întrebări fără răspuns sau teze fundamentale de comportament profesional. El este sumarea unei experiențe trăite la înalt nivel tensional din care am extras practici relevante pentru un chirurg…. Astăzi sunt înconjurat de sine-mi, dar nu plin de el. Mă gândesc la faptul că mai fiecare dintre noi are un parcurs asemănător. E necesar numai curajul dezvăluirii lui. Cât despre mine, îmi pare că am trăit mai multe tinereți și încerc acum să o alungesc pe ultima. Astăzi, îi sunt recunoscător timpului trăit în miezul chirurgiei, prin care am ajuns „în vorbă” cu Dumneavoastră, și cer iertare celor cărora, de-a lungul vremii, nu le-am oferit o îndestulătoare dragoste”.

Prof. Trăilă Nicola a decedat în 16 ianuarie 2024, la Timișoara, rămânând un adevărat mentor al multor generații de chirurgi care îi vor păstra o aleasă amintire, fiind apreciat deopotrivă de studenți, de cadrele didactice, precum și de întreaga comunitate academică.

Cei care vor să își ia rămas bun de la profesorul Trăilă Nicola, o pot face vineri, la ora 14.00, la cimitirul de pe strada Cosminului, din Timișoara, iar priveghiul are loc la Casa Funerară Angels, de pe Calea Lugojului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Iulia Motoc, judecător la Curtea Penală Internaţională, vine la Universitatea de Vest din Timişoara

Facultatea de Drept, din cadrul Universitatății de Vest din Timișoara, va organiza săptămâna viitoare o serie de conferințe, în cadrul cărora Iulia Motoc, judecător ales la Curtea Penală Internațională și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va ține un discurs, intitulat „Humanism, legal technicality and justice: rethinking human rights”.

Video: Maşină cu roţile în sus, pe o şosea intens circulată! Cum s-a petrecut accidentul?

Un echipaj medical a ajuns de urgenţă, la locul unui accident rutier în care a fost implicată o singură maşină care s-a răsturnat pe plafon.

Firmele timișene, invitate într-o nouă misiune economică în China!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește pentru perioada 13 – 23 octombrie o misiune economică în China!

Retim distribuie gratuit, saci galbeni în Zona 1 rural

Pentru îmbunătățirea gestionarea deșeurilor în Zona 1 rural a județului Timiș, RETIM a început distribuirea sacilor galbeni destinati colectării separate a deșeurilor reciclabile din plastic, metal, hârtie și carton, inclusiv a deșeurilor din ambalaje.

Zborurile de la Timișoara spre și dinspre Munchen, anulate din cauza grevei de pe principalele aeroporturi din Germania!

Reprezentanții Aeroportului Internațional Timișoara anunță că în urma grevei de pe principalele aeroporturi din Germania, zborurile de mâine, 20 februarie, spre și dinspre Munchen, sunt anulate.

Flavius Biea își pune centura „la bătaie”! Ce alte nume din boxul profesionist sunt anunţate pentru gala de box de la Timişoara, din luna aprilie?

The  people’s Champ, Flavius Biea, revine în ring pentru a-și păstra centura IBA cucerită după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Juan Jose Velasco într-o gală desfășurată la Mioveni anul trecut, pe 5 mai.

FOTO S-a reluat circulaţia tramvaielor pe bulevardul Cetăţii! Lucrările au fost finalizate

S-au finalizat lucrările de reabilitate pe bulevardul Cetății din Timișoara, iar începând de astăzi a fost reluată circulația tramvaielor în zonă.

Începe Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024! Peste 120 de sportivi s-au înscris

Peste 120 de sportivi s-au înscris la Campionatul Județean de Padel – Timiș 2024, prima competiție de acest gen organizată în țara noastră, sub auspiciile Federației de Padel din România.

Fetiță inconștientă, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului! UPDATE: Copila a murit

Un accident cumplit s-a petrecut, în urmă cu puțin timp, cân a fost nevoie și de intervenția unui echipaj de descarcerare, după ce o mașină s-a răsturnat pe marginea drumului.