Probleme cu înscrierea elevilor în clasa pregătitoare! Elevi dați afară de la Pedagogic din cauza Google Maps

Probleme la înscrierea în clasa pregătitore de la Pedagogic, din cauza Google Maps! Reprezentanții Inspectoratului Școlar au demarat o anchetă.

Liceul Pedagogic s-a confruntat și în trecut cu probleme în ceea ce privește înscrierea elevilor. Deoarece este unul dintre cele mai bine cotate din oraș, iar numărul părinților care vor să își înscrie copiii la această școală este unul extrem de mare. Pentru a evita însă supraaglomerarea școlii, care oricum funcționează la capacitate maximă în acest moment, s-a decis din urmă cu câțiva ani ca unitatea de învățământ să nu mai fie arondată unei circumscripții. Astfel, înscrierea elevilor se face după anumite criterii impuse de școală.

La Liceul Pedagogic noi am dat trei clase, adică 75 de locuri. Având în vedere ce s-a întâmplat anul trecut, când am fost la Consiliul Național pentru Combatere a Discriminării, în acest an am vrut să le dăm circumscripție. Pdagogicul a venit spre Consiliul de Administrație al Inspectortului Școlar cu rugămintea de a nu le face un rău premeditat și a le da posibilitatea să nu aibă circumscripție nici în acest an școlar. Ne-au argumentat că nu au spațiu, că este o clădire care nu suportă modificări și mansardări, că dacă noi scoatem criteriile și le dăm circumscripție vor urca la 7-8, poate chiar mai multe clase, ceea ce ar însemna cilclul gimnazial să meargă de după amiază, am ținut cont de faptul că mulți părinți s-au plâns de orele târzii la care se finalizau cursurile, iar dacă noi îi lăsam cu circumscripție, neputând controla numărul de clase am fi putut merge cu un spațiu periferic. Pe aceste considerente votul în Consiliul de Administrație al ISJ a fost în unanimitate de a lăsa Pedagogicul fără circumscripție”, spune Aura Danielescu, inspector șef al ISJ Timiș.

În aceste condiții au început înscrierile în clasa pregătitoare, iar la Pedagogic admiterea s-a făcut în funcție de mai multe criterii stabilite de școală. Printre acestea, și cel mai discutat, este cel referitor la calcularea distanței cu aplicația Google Maps de la locul de muncă al părinților până la școală. Dacă distanța este de 500 de metri copiii primesc 25 de puncte la dosar, iar dacă distanța este până la un kilometru primesc 20 de puncte la dosar. Un alt aspect care se aplică în cazul punctajelor egale este cel referitor la aprecierea sintetică a activității preșcolarului semnată de conducătorul unității de învățământ sau educatoarea de la grădiniță. Astfel, prima etapă se apropie de final, iar săptămâna trecută au fost făcute publice listele cu elevii înscriși. La Liceul Pedagogic au fost depuse 135 de cereri, însă doar 75 au fost admise, în funcție de numărul de locuri. Imediat însă, după publicarea listelor au apărut numeroase sesizări la adresa Inspectoratului Școlar cu privire la modul în care s-a făcut admiterea. În aceste condiții reprezentanții ISJ au demarat o anchetă.

Săptămâna trecută au început să apară sesizări, părinții spuneau că au suspiciuni de nereguli în aplicarea criteriilor specifice. În cursul zilei de vineri am emis o decizie ca membri ai Comisiei Județene să meargă la Liceul Pedagogic și să verifice cele 135 de dosare. Au fost verificate toate dosarele și la finalul acelui control s-a întocmit un raport cu tot ceea ce am identificat. S-au găsit mai multe erori legate de faptul că mai multe familii au beneficiat de un punctaj dat de aplicația Google Maps. Deși adresa oficială este CD Loga nr.45, bănuim că cei care au lucrat în acea comisie de înscriere alternativ la unii au itnrodus adresa de pe Loga, iar la unii au introdus intrări și ieșiri de pe laterale. Am recalculat toate distanțele cu adresa de pe Loga, am reverificat fiecare dosar în parte. Au fost părținți care erau la o distanță de 1000 de metri dar au primit 25 de puncte ca și cum ar fi fost la o distanță de sub 500 de metri, au fost situații în care dintre cei căzuți au puteau beneficia de un punctaj, dar au beneficiat de altul, iar toate aceste lucruri au rămas consemnate în raportul Comisiei care s-a deplasat la fața locului”, spune Aura Danielescu.

În urma verificărilor reprezentanții ISJ au constatat mai multe nereguli, iar situația în ceea ce privește înscrierea elevilor s-a schimbat. Cinci elevi care inițial au fost admiși au fost respinși, iar 12 care inițial au fost respinși au fost admiși în urma verificărilor. Raportul a fost însă trimis la Ministerul Educației, care urmează ca în cursul zilei de astăzi să se pronunțe.

Este o situație neplăcută, sunt oameni care s-au văzut inițial admiși, iar dacă astăzi Ministerul va lua în considerare raportul trimis de către noi cu cele constatate și cele soli. Mulți părinți suportă diferențe de punctaj, însă nu pentru toți aceste diferențe modifică statusul. Așadar, avem 12 copii pentru care statusul se modifică din respins în admis, avem o solicitare din partea unității de a majora cu 7 numărul de locuri pe toate cele trei clase, ceea ce înseamnă că mergem peste normativul dat de legea educației. În același timp sunt cinci situații, unde inițial copilații au fost admiși, iar acum în urma verificărilor au fost respinși. Din cele cinci cazuri respinse, o situație este legată de distanță, un caz deși are 25 de puncte nu are apreciere la dosar (n.r. scrisoare de apreciere din partea grădiniței), un caz care s-a retras, iar celelalte două sunt situații ale unor copii care inițial au fost admiși care la dosar aveau aprecierea din partea unor SRL-uri. Acum așteptăm însă, decizia oficială a Ministerului Educației”, mai explică Aura Danielescu.

Reprezentanții Liceului Pedagogic spun însă că dacă s-a greșit nu s-a făcut cu rea intenție, și că cei vinovați își vor asuma responsabilitatea.

Noi am propus un criteriu, distanța față de locul de muncă al părinților față de școală, aici au existat erori, s-au datorat în mare parte celor care au manipulat calculatorul, și anume adresa oficială a instituțieie este CD Loga 45, pentru fluidizarea intrărilor la ore de vârs se mai folosesc încă două intrări și s-au calculat distanțele și de la intrările respective. S-a greșit, nu este cu rea intenție. O să fac cercetări cine preluat dosarul respectiv, cine a făcut calculul și așa mai departe. Dar din punctul meu de vedere s-a făcut o greșeală care va fi îndreptată. Comisia de înscriei își va asuma întreaga resonsabilitate”, spune Cornel Petroman, directorul Liceul Pedagogic din Timișoara.

Anul trecut Liceul Pedagogic din Timișoara împreună cu Inspectoratul Școlar Timiș au fost amendate de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării tot din cauza criteriilor de admitere în clasa pregătitoare. Acum, deși criteriile au fost schimbate tot au creat probleme. Urmează însă, să se lămurească totul la Ministerul Educației.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Atenţie, şoferi! Se închide strada Mircea Hoinic din Timişoara

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a primit aviz favorabil din partea Comisiei de circulație pentru închiderea traficului rutier pe strada Mircea Hoinic.

FOTO Sute de agenţi economici, la seminarul de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală, organizat de CCIAT

Seminar de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, organizat de CCIAT în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.