„Prioritățile mele vor fi siguranța și locurile de muncă” – Interviu cu Siegfried Mureșan

Este singurul român pe mâna căruia a ajuns întregul buget al Uniunii Europene – 160 de miliarde de euro.

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a văzut în eurodeputatul Siegfried Mureșan, un om competent, capabil să gestioneze această sumă și să decidă care sunt domeniile prioritare în care trebuie investiți banii. Cât de mare este această responsabilitate și cum a ajuns Siegried Mureșan până aici, aflați din interviul următor.

Recent, ați devenit primul eurodeputat român negociator-șef pentru bugetul Uniunii Europene. Ce înseamnă acest lucru pentru România?

Asta înseamnă că bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018 va fi negociat de către mine, din partea Parlamentului European, împreună cu Consiliul de Miniștri, și eu voi fi cel care va stabili prioritățile Parlamentul European. Eu voi spune unde vrem să meargă fondurile europene.

Care sunt domeniile care au nevoie de cei mai mulți bani?

Prioritățile mele vor fi siguranța și locurile de muncă. Vreau să investim bugetul Uniunii Europene în îmbunătățirea siguranței aici, în Europa, în îmbunătățirea protecției frontierelor externe, în stoparea migrației ilegale, în îmbunătățirea modului în care informațiile despre circulația persoane suspecte de terorism, de trafic de arme, de droguri sau de ființe umane, ajung acolo unde trebuie. În privința creării de noi locuri de muncă, vreau să investim fondurile europene în infrastructură, în cercetare, în dezvoltare, în inovare și să ajutăm în primul rând IMM-urile și tinerii întreprinzători.
Acestea sunt prioritățile României sau și ale altor state membre?

Când ești raportor pe bugetul Uniunii Europene, trebuie să te asiguri că bugetul este corect față de toate țările membre, dar evident că am în vedere realitatea din țara noastră, și vreau să răspundem nevoilor de aici. O altă prioritate pe care o voi avea este Republica Moldova, unde trebuie alocate mai multe fonduri, pentru întărirea luptei împotriva corupției, întărirea instituțiilor statului și construirea infrastructurii (rețea de apă și canalizare, electricitate, extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău). În ceea ce îi privește pe români, aceștia trebuie să știe că fondurile europene vor fi alocate într-un mod care corespunde mai bine nevoilor de aici. Asta înseamnă că vom face alocarea de fonduri mai simplă și mai ieftină, în special pentru IMM-uri și pentru domeniile infrastructură, cercetare, dezvoltare și burse pentru studenți.

Cum apreciați activitatea Guvernului Cioloș, la capitolul absorbției de fonduri europene, dar și per ansamblu?

După Guvernul Ponta, aproape orice Guvern este mai bun. În privința absorbției banilor europeni, s-au făcut progrese, dat fiiind că multe proiecte au fost blocate. Avem în momentul de față, exercițiul bugetar 2014-2020. Victor Ponta nu a absorbit nici măcar un singur cent, spre deosebire de Guvernul Cioloș care a înregistrat unele progrese, rata de absorbție fiind mai mare de zero, dar crește destul de încet. După alegerile din 11 decembrie, este însă nevoie de un Guvern politic, pentru ca dorința cetățenilor să fie respectată.

Au mai rămas câteva zile până la alegerile parlamentare. De ce să voteze alegătorii PMP și nu alte partide de dreapta?

În primul rând vreau să le răspund timișorenilor, care au nevoie de parlamentari care să înțeleagă nevoile lor, care să conștientizeze că locurile de muncă sunt create de sectorul privat, iar noi vom crea acel cadru în care antreprenorii se pot dezvolta. Colegii mei din Partidul Mișcarea Populară înțeleg toate aceste lucruri, direct de la firul ierbii. Ei știu cel mai bine, spre deosebire de candidații altor partide de dreapta, care sunt problemele din Educație, din Sănătate, care sunt nevoile tinerelor mămici, și alte probleme cu care se confruntă oamenii din Timiș. Tocmai de aceea sunt astăzi aici, în Timișoara, unde de altfel vin destul de des. Eu sunt din Hunedoara și mi-am dorit ca în drum spre casă să mă opresc aici jumătate de zi. Îmi pasă de ceea ce se întâmplă aici, este un județ pe care îl cunosc bine, cu oameni dinamici, care au pornit schimbarea acestei țări, iar filiala PMP Timiș este una bună, cu colegi care au petrecut foarte mult timp între oameni. Este o filială pe care o susțin și care m-a ajutat de-a lungul mandatului de europarlamentar, explicându-mi ori de câte ori a fost nevoie, care sunt nevoile oamenilor din zonă.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Atenţie, şoferi! Se închide strada Mircea Hoinic din Timişoara

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a primit aviz favorabil din partea Comisiei de circulație pentru închiderea traficului rutier pe strada Mircea Hoinic.

FOTO Sute de agenţi economici, la seminarul de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală, organizat de CCIAT

Seminar de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, organizat de CCIAT în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.