Skip to main content

Primul proiect finalizat în România, în noul ciclu de finanțare europeană! Ce spun oficialii Comisiei Europene după reabilitarea Bulevardului Cetății?

Reprezentanţi ai Comisiei Europene au venit la Timișoara, pentru a vizita una dintre investiţiile realizate prin Programul Regional Vest 2021-2027.

Astfel, Krzysztof Kasprzyk, șeful adjunct al Unității pentru România și Croația din cadrul Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană, și Alexandru Coca, manager de program în cadrul DG Regio, au verificat proiectul de reabilitare a Bulevardului Cetății.

De asemenea, reprezentanții CE s-au întâlnit cu conducerea ADR Vest, iar în cadrul discuției despre statusul programului, aceștia s-au arătat mulțumiți de modul de realizare a lucrărilor.

„Am văzut primul proiect finalizat și suntem foarte bucuroși, chiar dacă din punct de vedere financiar el încă nu s-a închis, am văzut că lumea folosește deja liniile de tramvai și că lucrurile arată bine. Ca reprezentanți ai Comisiei Europene, suntem foarte bucuroși să vedem rezultatele. Este și neașteptat, pentru că este primul proiect pe care îl vedem finalizat în România în noul ciclu de finanțare. Am apreciat faptul că anumite părți ale proiectului sunt integrate bine, de exemplu coșurile de gunoi pentru colectare selectivă, ceea ce nu este neapărat o normă în toate stațiile de transport, am văzut că proiectul este conectat cu cele din perioada anterioară și este bine integrat în strategia generală a orașului. De asemenea, am discutat o mulțime de chestiuni tehnice și planuri de viitor ale Autorității de Management, și vedem că programul este pe drumul cel bun, am discutat despre soluții inovative care pot fi folosite în diferite sectoare, despre îndeplinirea țintei de absorbție- am primit asigurări în acest sens și suntem foarte optimiști, a fost o discuție foarte bună și practică”, a concluzionat Krzysztof Kasprzyk în urma întâlnirii de la sediul ADR Vest.

„Ne bucură faptul că, în contextul vizitei la Timișoara, am avut onoarea să îi găzduim pe domnii Krzysztof Kasprzyk și Alexandru Coca pentru o întâlnire tehnică aplicată și o discuție privind evoluția Programului Regional Vest în ansamblul său. Am analizat progresul programului, am vorbit despre viziunea pe care o avem privind noile proiecte, despre proiectele etapizate care continuă, despre inițiativele inovative pe care le are în vedere Comisia Europeană. Acest program reprezintă o mare responsabilitate pentru noi, pentru că ei ne-au investit cu multă încredere, au încredere în capacitățile noastre și în această nouă abordare descentralizată care începe să producă rezultate și se așteaptă ca noi să performăm în calitate de Autoritate de Management”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

În ceea ce priveşte reabilitarea Bulevardului Cetăţii, pe o lungime de 1,5 kilometri, a fost reablitat carosabilul, au fost schimbate liniile de tramvai, au fost amenajate piste de biciclete, de o parte și alta a drumului, pe o lungime de 2,88 km, și a fost creat un culoar pietonal prin modernizarea trotuarelor pe o lungime de 3,67 km.

De asemenea, au fost amenajate spații verzi pe o lungime de 1,88 km, iar iluminatul public a fost amenajat pe o lungime de aproape 3,4 km.

Totodată, au fost modernizate 9 stații de tramvai şi au fost amenajate 5 sisteme noi de bike-sharing și 3 sisteme de management al traficului.

Proiectul de reabilitare a liniei de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Bulevardul Cetății are o valoare totală de peste 110 milioane de lei, dintre care aproape 77 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.

”Șantierul de pe Cetății l-am început și dus mult timp doar cu bani din bugetul local. Și nu a fost ușor. Așa că atunci când s-a dat drumul la noul Program Regional Vest am fost primii care am depus și primii care am contractat fondurile și așa am terminat Cetății. Mă bucur că rezultatele sunt apreciate. Timișoara se dezvoltă datorită banilor europeni”, spune primarul Dominic Fritz.

Până în prezent, în cadrul Programului Regional Vest au fost lansate 13 ghiduri de finanțare și au fost depuse 211 proiecte.

Acestea acoperă aproape 26% din alocarea nerambursabilă a programului, mai exact 301.229.062 euro, din valoarea totală de 1,16 miliarde euro.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Proiectul de licență „Synthesis” surprinde tendințele actuale și ale viitorului apropiat în ceea ce privește importanța utilizării coerente a tehnologiei de printare 3D, în încercarea de creștere a calității de producție și a spectaculozității estetice permise unui produs de serie.
Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.