Skip to main content

Premieră la Spitalul Victor Babeș din Timișoara! Radiologii vor realiza ecografii de sân gratuite, la patul pacientelor internate în spital

Marilen Pirtea

Specialiștii în imagistică ai Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara vor demara de săptămâna viitoare o campanie de realizare de ecografii gratuite pacientelor internate în unitatea sanitară. Până la sfârșitul lunii septembrie, radiologii vor merge la patul pacientelor pentru a efectua investigațiile. În fiecare an, în România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân. Boala depistată în stadiul incipient poate fi tratată, iar pacienta complet vindecată.

Din păcate, cancerul de sân continuă să fie a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, e depistat într-un stadiu avansat al bolii. Cu ajutorul ecografului, care este unul ultraperformant, reușim să identificăm modificările apărute la nivelul țesutului mamar atunci când cancerul este într-un stadiu incipient și, astfel, dăm posibilitatea chirurgilor și oncologilor să acționeze din timp. Rata de supraviețuire în asemenea cazuri este de peste 95 la sută. Cu alte cuvinte, depistarea cancerului într-o formă incipientă se concretizează într-o reducere a mortalității, dar oferă și opțiuni de tratament multiple”, spune Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase.

Pentru că nu toate pacientele internate în unitatea sanitară se pot deplasa până în Centrul de Radiologie si Imagistica din cadrul spitalului, medicii vor merge în fiecare salon, la patul bolnavelor, și vor efectua acolo ecografia de sân. Investigația durează doar câteva minute, nu este iradianta și nici dureroasa pentru pacienta. Ecografia folosește ultrasunete pentru a realiza o imagine a glandei mamare, făcând posibilă astfel depistarea nodulilor. În cazul în care sunt observate modificări ale structurii țesutului mamar sau suspiciuni, tot în cadrul spitalului pot fi făcute mamografii, RMN de sân și biopsie mamara pentru confirmarea diagnosticului reusindu-se astfel stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Asemenea campanii de prevenție ar trebui să fie ceva obișnuit. Să intre în rutina pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani. După această vârstă, controalele profilactice periodice sunt necesare a fi făcute anual sau cel mult la doi ani. Din păcate, numărul femeilor care se prezintă la medic pentru asemenea investigații periodice este destul de mic, și asta în condițiile în care în ultimii ani asistăm, din păcate, la o creștere a incidenței cazurilor de cancer de sân”, spune Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase.

La nivel mondial, în fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Mai bine de jumătate de milion de femei sunt ucise de această boală care, depistată la timp, are o rată de supraviețuire de peste 95 la sută.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primăria Șag a fost premiată pentru contribuția deosebită în dezvoltarea comunității prin investiții durabile, în ediția regională sud-vest a Galei „Romania eşti TU”.
Firmele interesate să-și deschidă un business în centrul Timișoarei, în cadrul Bastionului Theresia, sunt invitate de Consiliul Județean să liciteze pentru închirierea unui spațiu.
Polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descins la patru adrese, pentru a aduna probe într-un dosar de violare de domiciliu, loviri și alte violențe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept.
Începând cu anul școlar 2024/2025, Aquatim a încheiat un parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul dual, cu Liceul Tehnologic de Vest și Primăria Timișoara.
Unul dintre programele esențiale pentru Kunsthalle Bega, încă de la înființare, a fost dedicat împrietenirii și apropierii copiilor de diferite vârste  cu artiștii și lumea artei contemporane.
O anchetă de amploare este în plină desfășurare, la această oră după ce un bărbat de 35 de ani a fost găsit inconștient, spânzurându-se cu elasticul de la chiloți.
La trei săptămâni de când judecătorii de la Curtea de Apel București au respins propunerea de arestare preventivă pentru Laura Bîlc și doi presupuși complici, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis măsura cerută de Parchetul General.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș lansează un nou program de formare profesională  a angajaților din zona de vest a țării, cu tema: Schimbările climatice: cadrul normativ, obiective și principii!