Skip to main content

FOTO Pregătiri intense, la Timişoara, pentru Crăciunul pe rit vechi! În Ajun, a fost aprins Badnjak-ul

Sărbătorile de iarnă încă nu s-au încheiat, iar pentru cei care respect calendarul Iulian, abia încep.

În Timişoara mii de sârbi sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Crăciunul pe rit vechi, care va fi sărbătorit mâine.

În ajun de sărbătoare, va fi aprins badnjak-ul, un stejar bătrân, căruia i se dă foc în curtea bisericii, obicei care simbolizează un nou început.

De asemenea, conform tradiției, arderea badnjakului aduce bunăstare, fericire și noroc tuturor celor aflați în jurul focului.

După arderea stejarului, urmează o slujbă religioasă, apoi se dă startul petrecerilor de Crăciun.

A doua zi, cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi vor participa la  Liturghie, iar la final toți credincioșii vor primi ramuri de stejar care simbolizează puterea.

Alături de sârbi, și  basarabenii, ruşii, ucrainienii, macedonenii şi armenii celebrează Crăciunul pe rit vechi, urmând ca săptămâna viitoare să petreacă Revelionul.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.