Skip to main content

Portrete ale marelui dirijor român, Sergiu Celibidache, în expoziție la Filarmonica Banatul Timișoara!

Filarmonica Banatul Timișoara găzduiește o expoziție cu portretele marelui dirijor român Sergiu Celibidache care a adus un aport incontestabil istoriei muzicii universale.

Pianist, compozitor și dirijor, maestrul Celibidache trăia prin și pentru muzică. Acest lucru este reflectat în portretele realizate de Dumitru Popescu, cel care i-a surprins mimica maestrului în timpul concertelor pe care le-a dirijat, și care se constituie, acum, în expoziția intitulată Transfigurări expresive, găzduită de Filarmonica Banatul Timișoara

Cele 20 de lucrări reprezentând chipul lui Sergiu Celibidache sunt expuse în foaierul de la parterul clădirii. Expoziția poate fi vizitată până în data de 1 iulie 2023.

Pe muzica lui Ravel am executat scenografia a două producții de balet cu BOLERO-ul – muzică deja arhicunoscută, dar pe YouTube nimerind concertul Filarmonicii din München din 1971, la pupitru fiind marele dirijor Sergiu Celibidache, m-a impresionat gestica facială deosebit de expresivă, evoluând în creșcendo până la fortissimo din final. Și m-am încumetat să imortalizez aceste imagini în 20 de portrete executate în grafică colorată, pe care vi le prezint în această expoziție”, spune Dumitru Popescu, autorul portretelor.

Dumitru Popescu nu e doar un portretist cu acuratețe și mâna sigură, ci și unul care știe să citească dincolo de chipul uman, care intuiește caractere și stări. De asta portretele Domniei sale nu se datează, deși timpul trece și peste ele, și peste cei portretizați. Expoziția de la Filarmonica Banatul îl readuce în memoria noastră, prin cele 20 de portrete semnate de Dumitru Popescu, pe cel mai cunoscut dirijor român: Sergiu Celibidache. Expresiv, expansiv, posedat de muzică, histrion, profund, dirijorul e surprins de artistul vizual în diferite ipostaze, are mai multe chipuri, unul mai  “al său” decât altul. Zeci de ani scenograf al Operei Române din Timișoara, domnul Popescu a creat și pentru acestă expoziție o scenografie care potențează lucrările și îl surprinde pe privitor: portretele sunt făcute pe hârtie de diferite culori și nuanțe. Și nu pentru a evita monotonia, ci pentru că, în fond, Celibidache e, paradoxal, altul și altul și altul, cum notele pe un portativ. Dacă cineva o să audă sunete și muzici la Fila, chiar și când nu e concert, să nu se îngrijoreze: e Celibidachele lui Popescu, dirijează”, spune scriitorul Robert Șerban despre autorul lucrărilor.

Dumitru Popescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, Secţia de Scenografie, promoţia 1966. A fost scenograf la Opera Română din Timişoara (1965-2001), profesor de scenografie la Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Timişoara (2001-2009). A montat 30 de spectacole de operă, 8 de operetă, 21 de balet, 5 de teatru și 2 de teatru de păpuşi. A colaborat cu cu regizori precum Dumitru Gheorghiu, Ulrich Baumgartner (Viena), Jean Rânzescu, George Zaharescu, Bob Massini, Valentin Perciun, A. I. Arbore, Alexander Donath (Germania).

Lucrările pot fi admirate de luni până vineri, între 10:00 – 19:00. Accesul este gratuit și se face pe ușa albă, din dreapta intrării principale.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Topolovăţu Mare

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Topolovăţu Mare.

Nicolae Robu va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării (P)

Nicolae Robu, candidatul Alianței PSD-PNL pentru Primăria Timișoara, va transforma Timișoara în cel mai mare centru economic din vestul țării. Robu vrea să readucă orașul la statutul de altădată și va susține dezvoltarea afacerilor pe plan local.

Au fost finalizate serviciile de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2”, UAT Peciu Nou

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş anunţă finalizarea serviciilor de proiectare pentru proiectul „Înființarea unor centre de colectare cu aport voluntar în județul Timiș – Lot 2” – cod C3I1A0122000518, UAT Peciu Nou.

Preambul pentru viitorul Consiliu Local: PSDPNL s-a aliat cu AUR și Șoșoacă împotriva lui Dominic Fritz în Biroul Electoral (P)

După ce Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a decis că Nicolae Robu a încălcat legea prin lipirea de afișe peste cele ale contracandidaților și a dispus înlăturarea lor, reprezentanții PSDPNL au contestat hotărârea la Biroul Electoral de Circumscripţie Județeană Timiş.

Corpul de Control al primarului Fritz, la Spitalul Municipal pentru RMN-urile ”cadou” făcute unui clan din oraș

Primarul Timişoarei anunţă verificări ample, la Spitalul Municipal, după ce fosta directoare s-a lăudat cu favorurile pe care le-a făcut ţiganilor de pe Loga, pentru a le câştiga bunăvoinţa.