Skip to main content

Peste patru milioane de euro, pentru studiul de fezabilitate al celei mai lungi piste de biciclete din ţară! Va lega Timişul de judeţele Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Consiliul Județean Timiș a lansat licitaţia pentru desemnarea firmei care să realizeze studiul de fezabilitate cu elemente DALI, pentru proiectul „Cu bicicleta prin vest – traseu cicloturistic”.

Este vorba despre pista de biciclete care va lega Timişul de judeţele Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Proiectul, în valoare de peste 142 de milioane de euro, a fost accesat de CJT alături de 125 de UAT-uri, consilii județene, municipii, orașe și comune, din Timiș și din județele învecinate.

Iniţial, proiectul prevedea 1.729 de kilometri de piste noi dintre care 470 de kilometri doar în Timiş, însă a fost extins cu peste 100 de kilometri, astfel că la final, pista va măsursa 1.856 de kilometri.

„Acest proiect major a fost posibil în urma încheierii unui acord de parteneriat între patru județe, motiv pentru care mulțumesc tuturor celor care au contribuit, și nu sunt puțini. Traseul va impulsiona creșterea economică regională deoarece județele implicate sunt situate într-o regiune care îmbină cele mai diverse forme de relief și au un potențial turistic ridicat„, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Valoarea Studiului de fezabilitate scos la licitație este de 18.771.200 RON fără TVA.

Firmele interesate pot depune oferte până la 16 februarie, ora 15:00, iar câștigătorul licitației va avea la dispoziție 6 luni pentru predarea studiului de fezabilitate.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.