Skip to main content

Pestă porcină la ferma Smithfield din Pădureni. Aproape 54.000 de animale urmează să fie sacrificate

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Timiș, la ferma Smithfield din localitatea Voiteni.

În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploatația comercială a fost confirmată și identificată boala.

53.764 de animale sunt în fermă, dintre care aproximativ 20.000 sunt purcei. Toate animalele urmează să fie neutralizate.

După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatația comercială SC SMITHFIELD ROMÂNIA SRL- Ferma Voiteni, județul Timiș”, transmite Prefectura Timiș.

Autorităţile au stabilit un perimetru de protecţie şi unul de supraveghere, în jurul focarului, pe o rază de 3, respectiv 10 kilometri.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei Porcine Africane s-au stabilit cele două zone și anume:

  • o zona de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității: VOITEG
  • o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: FOLEA, GHILAD, OFSENIȚA, DETA, OPATIȚA, DENTA, ROVINIȚA MARE, BIRDA, SÂNGEORGE, BERECUȚA, MĂNĂSTIRE din județ Timiș
  • Exploatații comerciale suine – ferma BIRDA aparținând SC Smithfield România SRL.

De precizat faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus are însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.