Skip to main content

Opt case tradiționale din Charlottenburg, reabilitate cu bani din PNRR

Satul Charlottenburg, singurul sat rotund din România, beneficiază de un proiect menit a-i pune în valoare patrimoniul de care dispune.

În urma unei inițiative a Consiliului Județean Timiș, comuna Bogda a depus un proiect prin care a obținut finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), contractul fiind semnat astăzi, 24 octombrie.

Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea a opt case tradiționale. Suma accesată se ridică la 480.000 de euro.

Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantație de duzi) cu raza de aproximativ 210 m.

Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenții neconforme cu statutul de monumente istorice. Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toți ceilalți proprietari ai acestui tip de clădiri.

Planul de valorificare  turistică  include  organizarea  de  tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Printre beneficiile pentru comunitate menționăm conștientizarea importanței patrimoniului construit, conservarea și valorizarea resurselor comunității, cât și crearea de facilități pentru evenimentele culturale”, transmit reprezentanții CJ Timiș.

Proiectul va genera și avantaje economice, prin serviciile complementare. Antreprenorii vor putea produce și comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare și masă pentru grupuri de participanți la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă și de oportunități de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localității.

Din cadrul comisiei de selecție a caselor vor face parte reprezentanți ai Consiliului Județean și ai Muzeului Satului Bănățean, iar în procesul de implementare, Primăria Bogda va primi sprijin și asistență de specialitate din partea Consiliului Județean Timiș.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Kunsthalle Bega prezintă publicului timișorean expoziția de sculptură „Trying to Move Without a Push”, a artistului Andrei Arion.