Astăzi a fost recepționată subcelula 2.2 de la deponeul ecologic de la Ghizela.
Consiliul Județean Timiș, RETIM și SC RER Servicii Ecologice SRL, în urma unei proceduri de achiziție publică, au încheiat anul trecut un contract cu asocierea dintre SC PORR CONSTRUCT SRL și C&E Consulting und Engineering GmbH pentru proiectarea și execuția celulei 2 de depozitare din cadrul Depozitului de deșeuri nepericuloase de la Ghizela.
Conform contractului, cheltuielile de proiectare și execuție pentru celula 2 sunt de 13.230.781,99 lei (fără TVA), proveniți din Fondul FIIDE (Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare) alimentat din redevența operatorului RETIM.
Cea de-a doua celulă construită face parte dintr-un total de cinci, care sunt prevăzute a fi executate la deponeul de la Ghizela.
Prima celulă, care a fost construită în urmă cu cinci ani, urmează acum să se închidă.
„Suntem la recepția lucrărilor privind construcția celulei 2 în cadrul sistemului integrat de management a deșeurilor în deponeul ecologic de la Ghizela. Este o continuare a proiectului care a demarat în 2009. Ținând cont că celula a ajuns la finalitate, privind capacitatea de depozitare, a urmat acest pas, celula 2, cu cele două subcelule: 2.1 și 2.2. Un contract care a început în septembrie anul trecut, proiectare și execuție, două luni perioada de proiectare, șase luni perioada de execuție. Felicit constructorul pentru realizarea și în termen și în bune condișii a acestei investiții, o investiție care este la o valoare de aproximativ 13.300.000 lei și care este suportată în totalitate din fondul de dezvoltare realizat la nivelul Consiliului Județean din cadrul sistemului integrat. La momentul acesta, avem, pe cele cinci zone, doi operatori de colectare a deșeurilor, care au anumite obligații în urma semnării contractului cu ADID. Cea mai importantă obligație este conștientizarea populației privind colectarea selectivă, unde cu toții trebuie să punem umărul cu toții trebuie să mergem pe acest plan, astfel încât rata și gradul de selectare colectivă să crească. Așa putem discuta de un mediu mai curat, de un județ mai disciplinat. Investițiile care se vor realiza în continuare aici, vor duce și la diminuare mirosului, bineînțeles că nu putem opri în totalitate acest miros, șinând cont că totuși suntem într-un deponeu ecologic, dar discutăm de investiții privind stația de levigat. Aici este subcelula 2.2, s-a început cu depunere în subcelula 2.1. Durata de viață a acestei celule este de 9 ani de zile (4 ani și 6 luni pe celula 2.1 și 4 ani și 6 luni pe 2.2)”, a transmis Călin Dobra, președintele CJ Timiș.
În acest moment, depunerea deșeurilor se va face pe subcelula 2.1, iar peste patru ani și jumătate, se va putea utiliza și subcelula 2.2.
„După cum se poate observa, pe celula 2.1 a început, din luna februarie, după recepția la terminarea lucrărilor, depozitarea deșeurilor. Pentru subcelula 2.2 va începe peste 4 ani și 6 luni depunerea gunoaielor menajere. Capacitatea este de aproximativ 1,2 milioane de metri cubi, pentru această investiție, cu o durată de 9 ani de zile”, a transmis Dan Ungureanu, reprezentant antreprenor.
CITEȘTE ȘI: Indivizi extrem de periculoşi atacau la întâmplare! Cum au fost prinşi şase infractori?
Durata de viață a acestei celule ar putea fi însă prelungită numai dacă cetățenii ar face o colectare selectivă a deșeurilor.
„Ceea ce ne stă la îndemână tuturor, iar aici mă refer la Consiliul Județean, Retim, cetățeni, dar și afacerile din județ, este să facem o colectare selectivă în așa fel încât să prelungim cu cel puțin o treime durata de viață a acestei celule. Oamenii trebuie să știe că tot ce înseamnă ambalaj, hârtie, carton, plastic, metal, trebuie pus separat în sacul galben, respectiv pubela galbenă. Dacă le punem amestecate în pubela neagră, nu se mai poate face separarea sau recuperarea lor. E nevoie ca toți membri comunității să participe, iar în momentul de față mai puțin de jumătate o fac. Nu toți cunosc sau respectă regulile”, a transmis Dan Pascu, director general Economic și Marketing Retim.
Tot în cadrul Depozitului de deșeuri nepericulase de la Ghizela, funcționează și stația PALL, de epurare levigat.
În 2017, capacitatea stației s-a dublat, ajungând la 76 m3/zi, iar în acest an a fost montat un sistem de colectare gaze tehnologice. În acest moment, în cadrul stației PALL se realizează montarea unei instalații de degazificare (filtrare), în urma unui contract de achiziție publică cu SC Process Engineering SRL, în valoare de 1.389.023 lei.
Finalizarea lucrărilor este programată în luna noiembrie a acestui an.
{gallery}Receptie subcelula 2.2 Ghizela{/gallery}
Lasă un răspuns