FOTO: O nouă subcelulă a deponeului de la Ghizela, pentru depozitarea deșeurilor, este gata!

Astăzi a fost recepționată subcelula 2.2 de la deponeul ecologic de la Ghizela.

Consiliul Județean Timiș, RETIM și SC RER Servicii Ecologice SRL, în urma unei proceduri de achiziție publică, au încheiat anul trecut un contract cu asocierea dintre SC PORR CONSTRUCT SRL și C&E Consulting und Engineering GmbH pentru proiectarea și execuția celulei 2 de depozitare din cadrul Depozitului de deșeuri nepericuloase de la Ghizela.

Conform contractului, cheltuielile de proiectare și execuție pentru celula 2 sunt de 13.230.781,99 lei (fără TVA), proveniți din Fondul FIIDE (Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare) alimentat din redevența operatorului RETIM.

CITEȘTE ȘI: Detalii şocante, în cazul copilei care şi-a înjunghiat bunica! Fata ar avea o relaţie cu tatăl său

Cea de-a doua celulă construită face parte dintr-un total de cinci, care sunt prevăzute a fi executate la deponeul de la Ghizela.

Prima celulă, care a fost construită în urmă cu cinci ani, urmează acum să se închidă.

„Suntem la recepția lucrărilor privind construcția celulei 2 în cadrul sistemului integrat de management a deșeurilor în deponeul ecologic de la Ghizela. Este o continuare a proiectului care a demarat în 2009. Ținând cont că celula a ajuns la finalitate, privind capacitatea de depozitare, a urmat acest pas, celula 2, cu cele două subcelule: 2.1 și 2.2. Un contract care a început în septembrie anul trecut, proiectare și execuție, două luni perioada de proiectare, șase luni perioada de execuție. Felicit constructorul pentru realizarea și în termen și în bune condișii a acestei investiții, o investiție care este la o valoare de aproximativ 13.300.000 lei și care este suportată în totalitate din fondul de dezvoltare realizat la nivelul Consiliului Județean din cadrul sistemului integrat. La momentul acesta, avem, pe cele cinci zone, doi operatori de colectare a deșeurilor, care au anumite obligații în urma semnării contractului cu ADID. Cea mai importantă obligație este conștientizarea populației privind colectarea selectivă, unde cu toții trebuie să punem umărul cu toții trebuie să mergem pe acest plan, astfel încât rata și gradul de selectare colectivă să crească. Așa putem discuta de un mediu mai curat, de un județ mai disciplinat. Investițiile care se vor realiza în continuare aici, vor duce și la diminuare mirosului, bineînțeles că nu putem opri în totalitate acest miros, șinând cont că totuși suntem într-un deponeu ecologic, dar discutăm de investiții privind stația de levigat. Aici este subcelula 2.2, s-a început cu depunere în subcelula 2.1. Durata de viață a acestei celule este de 9 ani de zile (4 ani și 6 luni pe celula 2.1 și 4 ani și 6 luni pe 2.2)”, a transmis Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

În acest moment, depunerea deșeurilor se va face pe subcelula 2.1, iar peste patru ani și jumătate, se va putea utiliza și subcelula 2.2.

„După cum se poate observa, pe celula 2.1 a început, din luna februarie, după recepția la terminarea lucrărilor, depozitarea deșeurilor. Pentru subcelula 2.2 va începe peste 4 ani și 6 luni depunerea gunoaielor menajere. Capacitatea este de aproximativ 1,2 milioane de metri cubi, pentru această investiție, cu o durată de 9 ani de zile”, a transmis Dan Ungureanu, reprezentant antreprenor.

CITEȘTE ȘI: Indivizi extrem de periculoşi atacau la întâmplare! Cum au fost prinşi şase infractori?

Durata de viață a acestei celule ar putea fi însă prelungită numai dacă cetățenii ar face o colectare selectivă a deșeurilor.

„Ceea ce ne stă la îndemână tuturor, iar aici mă refer la Consiliul Județean, Retim, cetățeni, dar și afacerile din județ, este să facem o colectare selectivă în așa fel încât să prelungim cu cel puțin o treime durata de viață a acestei celule. Oamenii trebuie să știe că tot ce înseamnă ambalaj, hârtie, carton, plastic, metal, trebuie pus separat în sacul galben, respectiv pubela galbenă. Dacă le punem amestecate în pubela neagră, nu se mai poate face separarea sau recuperarea lor. E nevoie ca toți membri comunității să participe, iar în momentul de față mai puțin de jumătate o fac. Nu toți cunosc sau respectă regulile”, a transmis Dan Pascu, director general Economic și Marketing Retim.

Tot în cadrul Depozitului de deșeuri nepericulase de la Ghizela, funcționează și stația PALL, de epurare levigat.

În 2017, capacitatea stației s-a dublat, ajungând la 76 m3/zi, iar în acest an a fost montat un sistem de colectare gaze tehnologice. În acest moment, în cadrul stației PALL se realizează montarea unei instalații de degazificare (filtrare), în urma unui contract de achiziție publică cu SC Process Engineering SRL, în valoare de 1.389.023 lei.

Finalizarea lucrărilor este programată în luna noiembrie a acestui an.

{gallery}Receptie subcelula 2.2 Ghizela{/gallery}

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

VIDEO Imaginile disperării în Turcia! Oamenii sapă cu mâinile goale printre dărâmături și aleargă cu copii în brațe pe străzi! Pompieri și medici din România au plecat să le dea o mână de ajutor

Zeci de pompieri și medici români au plecat în această după amiază în Turcia, pentru a da o mână de ajutor la căutarea și salvarea victimelor cutremurelor ce au avut loc în această țară.

Scandal într-o comună din judeţul Timiş, după ce taxele au crescut cu aproape 100%! Primarul vrea să facă plângere penală împotriva consilierilor locali!

Locuitorii din comuna Darova plătesc în acest an, impozite şi taxe locale aproape de două ori mai mari decât cele de anul trecut, din cauză că primarul şi Consiliul Local nu ajuns la o înţelegere.

Ucis după o glumă proastă! Un adolescent a omorât în bătaie un bărbat care putea să îi fie tată

Un tânăr de 17 ani este acuzat de loviri cauzatoare de moarte, după ce şi-a bătut cu cruzime, un vecin de 50 de ani.

Continuă acțiunea de tăiere a cablurilor de pe stâlpi, la Timișoara! Vizată este zona Lipovei

Primăria Timișoara anunță că va continua acțiunea de tăiere și eliminare a cablurilor ilegale amplasate pe stâlpii din oraș.

Prima campanie trimestrială din anul 2023 de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase în mediul rural din Zona 1 a județului Timiș!

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș organizează în perioada 01 februarie – 02 martie o primă campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase din zona 1 rural a judeţului Timiş.

VIDEO: S-a prăbuşit un versant, pe DN 7, în apropiere de Arad! Traficul este blocat pe un sens de mers!

Circulaţia rutieră este blocată, la această oră, pe DN 7, Deva- Arad, pe sensul de mers spre Arad, după o alunecare de teren în zona localităţii Săvârşin.

VIDEO Cabană, mistuită de flăcări! Pompierii încă se chinuie să stingă incendiul

O cabană a fost cuprinsă de flăcări, iar pompierii intervin chiar în aceste momente pentru stingerea incendiului.

Urmărire ca în filme, la Timișoara! Un tânăr de 21 de ani, fără permis, a gonit pe străzile din oraș cu poliția pe urmele lui

Polițiștii, în urmărirea unei mașini care nu a oprit la semnale agenților. Totul s-a petrecut seara trecută în zona de sud a Timișoarei.

Timişoara are buget! 1,27 miliarde de lei merg către investiţiile în derulare, dar şi către lucrări noi

Astăzi, consilierii locali s-au întâlnit în şedinţă online şi au votat bugetul Timișoarei pentru anul 2023 acest an, în valoare de 2,36 miliarde de lei.

Descoperă India, prin film! Hai la Cinema Victoria, să afli totul despre o lume a contrastelor, în care modernismul întâlneşte tradiţia hindusă

În această săptămână Cinema Victoria propune publicului o călătorie prin noi teritorii nebănuite… de la malurile râului Gange, la coasta de vest a Irlandei, la Coreea de Sud sau nord-vestul Spaniei, dar punctul de plecare și de întoarcere este Timișoara.

Ce facem cu deșeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș încep prima campanie de colectare a deșeurilor PERICULOASE din zona 1 rural a jud. Timiș din 2023

În toată luna februarie și primele zile ale lunii martie are loc prima campanie din acest an prin care compania RETIM și ADID Timiș colectează gratuit deșeuri periculoase din menajer.

Mesaj sfâşietor al părinţilor lui Alexandru, băiatul ucis în timpul vijeliei, după ce un copac s-a prăbuşit peste maşina familiei

Este o durere fără margini în familia lui Alexandru Meteşan, copilul care a murit sâmbătă, la Reşiţa, după ce un copac smuls de vântul puternic, a căzut peste maşina în care băiatul era alături de părinţii lui.

Bătrână îngheţată de frig, pe stradă! A fost salvată de poliţiştii locali

Polițiștii locali din Timişoara au observat, aseară, în apropierea sediului de la strada Avram Imbroane, o persoană dezorientată.

Turmă de oi, spulberată de o maşină pe o şosea din Timiş! 18 animale au murit

O maşină a intrat în plin într-o turmă de oi, pe DN 68A, între localităţile Traian Vuia și Dumbrava.
| Sursa de Vest | , | 1 Comentariu

Atenţie, dacă aveţi câini! Poliţiştii fac controale, pentru a afla dacă respectaţi legea

După tragedia din capitală, unde o femeie a murit, după ce a fost muşcată de câini, iar ancheta nu a stabilit deocamdată dacă este vorba despre câini maidanezi, sau câini de rasă, pe care proprietarii i-au lăsat nesupravegheaţi, poliţiştii verifică patrupedele de companie.

Explozie a preţurilor la locurile de cazare din Timişoara! Pentru deschiderea TM 2023, hotelerii au scumpit camerele, chiar şi cu 85%

Peste două săptămâni se dă startul programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, iar autorităţile promit un an plin de spectole, expoziţii şi conferinţe susţinute de diverse personalităţi recunoscute la nivel internaţional.
| Sursa de Vest | , | 1 Comentariu

VIDEO: Zeci de oameni, printre care şi copii, blocaţi în nămeţi! Intervenţie dificilă a jandarmilor montani

Ore în şir s-au chinuit jandarmii montani din Caraş-Severin să salveze turiştii blocaţi în zona Staţiunii Semenic.

Disperarea unei mame! I-a dispărut fiica! Ajut-o să o găsească!

O femeie de 38 de ani a acerut astăzi, ajutorul poliţiştilor după ce şi-a căutat fiica peste tot, dar în zadar.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.