Muzeul Național al Banatului prezintă exponatul lunii martie: o rocă din aur nativ!
Exponatul lunii februarie, la Muzeul Național al Banatului din Timișoara, este o rocă de aur nativ, din munții României.
Pe teritoriul României se află unele dintre cele mai bogate zăcăminte aurifere din Europa, care au fost exploatate încă din preistorie și care se grupează în trei zone principale: Munții Metaliferi (Munții Apuseni), zona Baia Mare, zona centrală a Carpaților Meridionali (Valea Pianului, Valea lui Stan).
A fost estimat că, de-a lungul timpului, din zona Baia Mare, de unde provin și două dintre rocile expuse, au fost extrase cca. 125 t de aur, deși este posibil ca această cantitate să fi fost chiar mai mare.
În cazul artefactelor aflate în muzee, pentru determinarea zonei de proveniență a metalelor din componența lor, se pot folosi diverse metode de analiză nedistructive (XRF – Fluorescență de raze X).
Cele trei roci expuse au fost achiziționate de către Muzeul Național al Banatului în anul 1957 și fac parte din Colecția de Minerale – Paleontologie a Secției Științele Naturii.
Exponatul poate fi vizitat pe parcursul lunii martie, de marți până duminică în intervalul 10,00 – 18,00, în holul de la etajul 1 al Bastionului Maria Theresia.Vă așteptăm!
Lasă un răspuns