Skip to main content

Miracolul făcut de medicii din Timişoara, pentru un bebeluş! Au reuşit să îi stabilizeze inimioara, printr-o operaţie realizată în premieră pentru România

Intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională la Timişoara, unde medicii au salvat un copilaş de numai un an şi patru luni.

Bebeluşul, diagnosticat cu tahicardie, a suferit o ablaţie prin radiofrecvență, iar rezultatul este încetinirea activităţii cardiace, care în cazul lui era un pericol pentru viaţă.

Micuţul s-a născut cu această boală care îi aducea frecvent pulsul chiar şi la 200 de bătăi pe minut.

Tahicardia a evoluat până la momentul în care nu mai putea fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor şi putea duce în orice moment a sindromul morții subite.

CITEŞTE ŞI: A făcut infract la volan şi a intrat cu microbuzul în parapetul de pe marginea autostrăzii! Şoferul a murit pe loc

Primele semne ale bolii au apărut în urmă cu un an, când, la un control, medicii au descoperit că micuțul avea un puls de 280 de bătăi pe minut.

„De atunci a început calvarul. Două săptămâni stăteam în spital, două – acasă. De multe ori era vorba doar de câteva zile între crize. Când acestea începeau, îl duceam la spital, îl internau și, până reușeau să îl stabilizeze, făcea tahicardii foarte dese. Când avea pulsul 200, îl duceau în UPU și acolo aveau ei metodele lor să îl stabilizeze, pentru că nu putea să stea cu un puls așa de mare. Odată a avut puls de 170 timp de 4 ore”, spune Ramona Cordiș, bunica băiețelului.

Micuțul a ajuns la Timișoara după trei săptămâni de spitalizare într-o unitate sanitara din alt oraș.

Ablația, procedura care duce la restabilirea ritmului normal pe care trebuie să-l aibă bătăile inimii, făcută în premieră în România unui copil atât de mic, la Spitalul de Cardiologie Rocordis Timișoara, a fost realizată de o echipă de medici din care au făcut parte dr. Gabriel Ivănică și dr. Alina Negru.

„Toate structurile la o asemenea vârsta sunt extrem de mici. Inima este puțin mai mare decât o prună, iar vasele extrem de fragile. Trebuie folosite sonde de ablație extrem de subțiri. Trebuie să simți presiunea pe care o faci asupra inimii, deoarece atriul drept, unde am dat ablația prin radiofrecvență, este foarte subțire și poți oricând să perforezi inima și să ajungi dincolo. Cu atât mai mult cu cât copilul a fost „anticoagulat” pentru a nu se forma cheaguri în inimă, acolo unde se face intervenția. Este o ablație de mare finețe, iar în acest caz, ablația înseamnă viață. Altfel, copilul ar fi avut șanse puține de supraviețuire în timp”, spune dr. Gabriel Ivănică – medic primar cardiolog – specialist electrofiziologie cardiacă – Spitalul Rocordis Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Video: Ultimele imagini de pe şantierul centurii de sud a Timişoarei! Când vor fi gata lucrările?

„O gripă s-a suprapus peste boala lui și a agravat-o. A ajuns în punctul în care medicația îi făcea mai mult rău decât bine. Doctorul Ivănică a fost singurul din România care ne-a acceptat. Viața noastră se va schimba acum foarte mult. Avea o medicamentație destul de strictă. Avea de luat medicamente la foarte multe ore din zi și din noapte. Acum va avea o viață normală. Dacă nu se făcea intervenția asta, urma să i se pună un stimulator care, automat, îi schimba toată viața. Ar fi fost tot timpul marginalizat, nu ar fi avut voie să alerge, să se joace ca și ceilalți copii”, spune Sara Neciu – mama copilului.

Medicul Gabriel Ivănică, fondatorul Spitalului de Cardiologie Rocordis Timișoara, este considerat pionierul electrofiziologiei cardiace moderne în România, având o experiență de peste 27 de ani în electrofiziologie.

A operat cu succes peste 3000 de copii, aceasta fiind însă prima intervenție de acest fel la un pacient cu o greutate de 10 kg și vârsta mai mică de doi ani.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Robu: „Vom revitaliza Centrul Istoric” (P)

Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoara din partea Alianței PSD-PNL, își propune revitalizarea centrului istoric al orașului, pentru valorificarea mai bună a transformării la care el a fost supus de Administrația Robu în anii 2013-2015.

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo (P)

Ne-am adunat aici ca susținători ai valorilor de dreapta și ca oameni care conștientizează amenințarea pe care o avem în față, aceea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real.

Primăria Timişoara a transformat Bulevardul Cetăţii, în loc de întâlnire pentru întreaga comunitate

Bulevardul Cetății, devenit, prin investiția derulată de municipalitate, o arteră etalon a mobilității urbane moderne și sustenabile, a fost astăzi gazda evenimentului „Străzi pentru comunitate”.

Destinație de vis, la două ore distanță de Timișoara! Când încep zborurile charter către Mallorca?

Nu ți-ai stabilit concediul încă? Nicio problemă! Palma de Mallorca te așteaptă, iar începând din iunie încep zborurile charter pentru această destinație.

Vești mult așteptate de timișoreni! Se înființează o nouă linie de autobuz și se reia circulația tramvaiului 6!

Timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega Calea Urseni de oraș și reluarea circulației tramvaiului 6, suspendat din cauza lucrărilor de modernizare pe bulevardul Stan Vidrighin.