Skip to main content

Meseriile viitorului, tot mai aproape de studenţii de la Universitatea Politehnica Timişoara! Începe un program de masterat în domeniul tehnologiilor cuantice

România poate deveni un actor important la nivel european în domeniul tehnologiilor cuantice. În acest sens, companiile au început să se intereseze de specialiști în acest domeniu, iar UPT lansează un program de masterat denumit „Quantum Computing”.

Progresul tehnologic recent, la care contribuie și inteligența artificială, face ca domeniul „quantum computing” să aibă o creștere spectaculoasă, iar companiile din piață au nevoie de specialiști. Acesta folosește legile fizicii cuantice pentru a rezolva probleme extrem de complexe mult mai rapid decât calculatoarele tradiționale.

Cum deja mai multe companii cu prezență globală s-au interesat dacă pot să își extindă echipele în România și caută specialiști, Universitatea Politehnica Timișoara va lansa din această vară un program de masterat denumit „Quantum Computing”.

„În Timișoara sunt două companii care s-au interesat de angajarea unor specialiști în acest domeniu. De altfel, tot aici sunt deja multinaționale care fac quantum computing în țara mamă, iar când Timișoara va dezvolta un ecosistem și va pregăti specialiști, atât prin programe de master, cât și prin studii de doctorat, acestea vor putea transfera anumite proiecte în România. Într-un studiu realizat de compania de consultanță McKinsey, una dintre concluzii este că în prezent este un singur candidat calificat în quantum computing pentru trei poziții deschise, ceea ce înseamnă un deficit enorm”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

În acest an sunt două universități din România care organizează admitere la o astfel de specializare.

Comparativ cu alte țări, Ungaria și Serbia nu au programe de quantum computing la programele de masterat, iar țări precum Austria, Suedia, Spania sau Olanda au unul singur.

La polul opus sunt state precum Germania, Marea Britanie și Franța, cu cinci, patru, respectiv trei astfel de programe masterale, fiind astfel, lideri europeni în acest domeniu.

În Timișoara este prezent un startup cu capital străin, care, pe plan global, este în fruntea dezvoltării acestor tehnologii și intenționează să producă un procesor cuantic. Partea hardware este dezvoltată în Irlanda și Statele Unite ale Americii, iar partea de software va fi dezvoltată în Timișoara. În jurul acestor companii și a mediului academic se poate dezvolta un ecosistem quantum care va atrage și alți actori importanți.

„Înainte să formăm acest program de masterat, la Universitatea Politehnica Timișoara, prin UPT Quantum Hub, am organizat mai multe prelegeri în domeniul quantum computing, iar interesul a fost unul enorm din partea studenților. În noul program de masterat vor fi 20 de locuri bugetate, iar studenții vor învăța fundamentele mecanicii cuantice și modul cum aceste proprietăți cuantice ale particulelor pot fi exploatate pentru a rezolva eficient probleme complexe din calcul și comunicații. Partea importantă este că firmele care caută specialiști în acest domeniu, nu caută neapărat forță de muncă ieftină, ci personal înalt calificat, astfel că nivelul salarial al absolvenților poate fi cu mult peste media pieței”, a declarat Mihai Udrescu-Milosav, profesorul coordonator al programului de master din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare. 

De asemenea, pentru a sprijini implementarea unui nou program de masterat, următoarea ediție UPT Tech Talks va avea invitați din domeniul quantum computing. Așadar, ediția din anul 2025 îl va avea ca invitat pe Michio Kaku, un fizician american și scriitor, cunoscut pentru contribuțiile sale pentru a aduce știința în atenția publicului larg. El consideră quantum computing ca fiind următoarea revoluție tehnologică, care va schimba tot ce se cunoaște despre domeniul calculatoarelor.

„Am declarat ca temă pentru UPT Tech Talks-ul de anul viitor domeniul de quatum computing și aducem specialiști români și străini de calibru la cea mai mare conferință despre tehnogie a unei universități românești. La Universitatea Politehnica Timișoara avem tradiția primului calculator construit într-o universitate din România sau prima specializare de Calculatoare din țară, ceea ce ne obligă să rămânem, prin programele de studiu dezvoltate, într-o zonă de pionierat pentru România sau Estul Europei”, a încheiat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.