Majorarea taxelor și impozitelor locale, respinsă de Consiliul Local Timișoara! Săptămâna viitoare va avea loc o nouă încercare
Aproape două ore, aleșii locali din Timișoara au adus argumente pro și contra majorării impozitelor și taxelor locale care, dacă vor fi adoptate în forma propusă, vor fi la nivelul maxim prevăzut de lege.
Asta în contextul în care, conform legii, impozitul poate fi de cel mult 1,3% și poate fi majorat cu încă 50%. Proiectul pentru dările către bugetul local pentru 2025 prevede această taxă adițională de 50 de procente, care se perpetuează an de an, din 2019.
În plus, cota de impozitare se mărește și cu rata inflației, de 10,4%.
Însă, ceea ce îi revoltă pe contribuabili, în special, pe antreprenori, este cota adițională care, spun ei, ar trebui aplicată doar în situații excepționale.
Din acest motiv, săptămâna trecută proiectul privind taxele și impozitele a fost retras de pe ordinea de zi, iar astăzi, primarul l-a supus din nou votului, cu explicațiile de rigoare: în cazul în care se renunță la acel procent de 50%, bugetul orașului s-ar diminua cu 70 de milioane de lei.
“Avem un stadion, care este finanțat, 100%, din bugetul local unde, la anul mai avem de dat cam 90 de milioane de lei, avem Pasajul Solventul, la care anul acesta am mâncat toți banii din finanțarea guvernamentalădin Anghel Saligny, iar anul viitor va trebui să dăm 70 de milioane de lei, avem proiecte pe fonduri europene, la care avem cofinanțare și pe care trebuie să le finalizăm la sfârșitul lui 2025, pentru că atfel va trebui să dăm înapoi toți banii europeni, asta înseamnă vreo 53 de milioane de lei și mai avem două proiecte mari, pentru care am câștigat fonduri europene și pentru care, de anul viitor trebuie sp asigurăm, anual, o cofinanțare de 108 milioane de lei”, a spus primarul Dominic Fritz.
Imediat a venit o replică din partea fostului viceprimar al orașului, liberalul Cosmin Tabără, care i-a spus edilului că bugetul de investiții trebuie adaptat în funcție de venituri și nu invers. Iar administrația prebuie să găsească soluții, fără să îi împovăreze pe contribuabili, în special pe antreprenori, cu taxe exorbitante.
“Noi ca și consilieri locali PNL am spus mereu că scăderea taxelor și relaxarea fiscală este un lucru bun pentru antreprenori, pentru că ii poate lăsa să supraviețuiască și să genereze în continuare venituri din care noi să continăm obiectivele pe care le avem și să dezvoltăm în continuare, și comunitatea”, a spus Cosmin Tabără, consilier local PNL, care a făcut un amendament pentru eliminarea cotei adiționale de impozitare de 50%.
Un amendament similar a avut și consilierul local PSD, Roxana Iliescu, care a cerut renunțarea la această majorare, atât pentru clădirile nerezidențiale, cât și pentru autoturisme.
Social democrata a amendat și taxele speciale, în cazul cărora a solicitat menținerea la nivelul din aces an, dar și clădirile în care își desfășoră activitatea medicii specialiști, pentru care a cerut o impozitare la nivel de clădire rezidențială.
„Din punctul nostru de vedere, culmea, în ciuda mesajului oficial, transmis de Primăria Timișoara, taxele și impozitele cresc. Și cresc nu doar la persoanele juridice, ci și la cele fizice, din două motive: aplicarea majorării cu 50% și modificarea bazei impozabile. Vă invit să vorbiți cu un prieten, sau o prietenă, care deține o clădire rezidențială și să faceți o comparație între impozitul pe care l-a plătit pentru o casă de locuit, acum un an, acum doi și acum trei. În cea mai mare parte, pentru timișoreni, inclusiv persoanele fizice, baza impozabilă va crește. Este un motiv pe care noi nu putem să-l cotrolăm, dar putem controla majorarea cu 50%”, a spus Roxana Iliescu.
Alte două amendamente au venit din partea AUR. Ilie Sârbu a cerut diminuarea impozitelor pentru clădirile nerezidențiale cu 0,2%, pentru persoanele fizice și cu 1% pentru persoanele juridice, dar și impunerea unei taxe de 500 de lei pe an, pentru autoturismele folosite la transportul alternative de persoane.
Toate aceste amendamente au căzut la vot, în schimb a trecut cel al primarului Dominic Fritz, care a propus reducerea impozitului de la 1,95%, la 1,8%.
Au votat “pentru”, consilierii locali ATU: Ovidiu Merean(USR), Paul Romocean(USR), Rodica Militaru(USR), Roberto David(USR), Mihaela Rusu(USR), Ruben Lațcău(USR), Nicoleta Neculiță(USR), Răzvan Negrișanu(USR), Sorin Zaveliță (FD), Larissa Mihală(USR), Sorin Povară (USR), Silvia Radaicovici (PMP) și Imre Farkas (UDMR) și un consilier local de la AUR, Ștefan Corban.
“Această dezbatere se prelungește tocmai pentru că în dezbatarea oficială ne-am îmbrăcat, fiecare dintre noi, cu o haină a formalismului și nu au fost expuse toate argumentele. Aș vrea să pornim de la câteva realități ale dezbaterii. Au fost prezenți medici, antreprenori, pensionari, iar mesajul a fost că povara e prea mare, că nu se mai poate, că e prea mult și că în momentul acesta, riscăm ca foarte multe afaceri să se ducă pa apa sâmbetei. A fost un medic care spunea că foarte curând, vom ajunge să tratăm pacienții pe caldarâm, pentru că este o concurență neloială. Nu știu dacă e adevărat sau nu, dar cred că acesta era rolul dezbaterii. Haideți să vedem împreună, ce putem face, iar amendamenul nostru vine pe această direcție. Această politică pe care încercați să o induceți că unii suntem reprezentanții nu știu cui, în timp ce alții au ieșit din spuma mării, să știți că aparține unui fost președinte al României, care între timp s-a dovedit a fi colaborator al Securității Cred că România a depășit cu mult acel mesaj și cred că fiecare dintre noi reprezentăm electoratul nostru, iar noi, ca partid social democrat, prin amendamentele pe care le aducem, protejăm medicii, pensionarii, antreprenorii”, a spus Sorin Ionescu, de la PSD.
Într-un final, a fost supus votului întregul proiect, cu tot cu amendamentul aprobat, dar acesta a fost respins.
Avea nevoie de 14 voturi, însă a întrunit doar 13.
În aceste condiții, proiectul va fi dezbătut din nou, săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară, iar dacă nu va fi adoptat până pe 28 decembrie, impozitele pe 2025 vor fi la nivelul maxim prevăzut de lege: 1,3% pentru clădirile nerezidențiale și 0,20%, pentru clădirile rezidențiale.
În prezent, impozitul pentru clădirile nerezidențiale este 1,95%, iar cel pentru clădirile rezidențiale, 0,10%.
Lasă un răspuns