Skip to main content

Maia Sandu, prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este prima laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, premiu dotat cu 30.000 Euro.

Excelența Sa se va afla la Timișoara, la invitația primarului Dominic Fritz, în perioada 12-13 ianuarie 2024, pentru a primi această înaltă distincție a Municipiului Timișoara.

Premiul s-a atribuit într-un proces cu mai multe etape, de către un juriu format din personalități de vârf ale corpul profesional românesc în diverse domenii.

În desemnarea Excelenței Sale, Maia Sandu, Președinta Republici Moldova drept câștigătoare a Premiului Timișoara pentru Valori Europene pentru anul 2023, membrii juriului apreciază claritatea viziunii sale europene și determinarea cu care o urmărește. Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulți le considerau o utopie. Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj și cu un bun simț rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”, anunţă reprezentanţii Primăriei Timişoara.

În motivarea alegerii, membrii juriului au apreciat că: „Vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare atât acasă cât și în toate capitalele internaționale. A inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Republica Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”, subliniind faptul că ”de fiecare dată, a vorbit sincer cetățenilor, explicând că procesul prin care Moldova va deveni parte din Uniunea Europeană, nu este unul ușor, dar este unul necesar care va asigura pace și prosperitate Moldovei. Capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”.

Săptămâna trecută, Consiliul European a votat în unanimitate demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat anul acesta de către Municipiul Timișoara, printr-o Hotărâre de Consiliu Local.

Premiul onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene.

Dotarea premiului cu 30.000 Euro este susținută din contribuții unor companii timișorene. 

Membrii juriului sunt: Mircea Cărtărescu (București), scriitor; Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), Ambasadoare, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (Muenchen), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.