Skip to main content

La patru ani de când a intrat în reabilitare, Turnul de Apă din Iosefin, tot în șantier! Când spun reprezentanții Primăriei că va fi gata investiția?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Stadiul lucrărilor de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural și turistic a ajuns la un procent de 65%.

Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii, iar în prezent muncitorii lucrează la finisajele interioare și exterioare, montează structura metalică din interior și refac învelitoarea acoperișului.

În urma lucrărilor de reabilitare, obiectivul va dispune și de o rampă de acces, de gradene de beton, de o copertină, de un ascensor panoramic interior, de o sală de expoziţii, de o cafenea, dar şi de un punct de belvedere, amenajat la 45 metri înălțime, oferind atât timișorenilor, cât și turiștilor o perspectivă panoramică asupra cartierului istoric și a canalului Bega.

În plus, Turnul de Apă din Iosefin, precum și zona exterioară, vor fi iluminate.

Reamintim că lucrările de reabilitare a Turnului de Apă din Iosefin au început în toamna anului 2021. Licitaţia a fost câştigată atunci, de asocierea Alca European Foundss SRL (lider de asociere) și Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata (asociat) care trebuia să termine lucrările în 15 luni, adică la începutul anului 2023, iar valoarea contractului a fost de 6,3 milioane de lei plus TVA.

În vara anului trecut însă, stadiul lucrărilor era de numai 30%, iar Primăria a reziliat contractul, iar noul constructor, desemnat prin licitație, a contractului în valoare de de 9.153.404,86 lei (TVA inclus), este ALEX-DIA CONSTRUCT SRL.

Antreprenorul s-a apucat efectiv de lucrări în septembrie 2024 și avea la dispoziție 6 luni pentru execuția lucrărilor, ceea ce însemna ca obiectivul să fie gata cel târziu la sfârșitul lunii martie. Numai că, după ce în luna noiembrie, Turnul de Apă era gata în proporție de doar 45%, autoritățile locale au decis să prelungească termenul cu trei luni. Astfel că, deși mai sunt încă multe de realizat, reprezentanții Primăriei sunt optimiști că șantierul va fi gata cel târziu la finalul lunii mai.

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte.

A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.